Összeomlás szélén egy európai kormány: pár napon belül távozhat a vezető
Globál

Összeomlás szélén egy európai kormány: pár napon belül távozhat a vezető

Portfolio
Ahogy a BBC beszámol róla, a skót parlament jövő héten megvonhatja a bizalmat Humza Yousaf első minisztertől, miután tegnap összeomlott az általa vezetet Skót Nemzeti Párt (SNP) és a zöldek alkotta kormánykoalíció. Yousaf túléléséhez korábbi riválisa dobhat neki mentőövet, de nehéz lesz meggyőzni erről.

Humza Yousaf skót első miniszter elmondása szerint nem fog lemondani, annak ellenére, hogy tegnap összeomlott 2021 óta hatalmon lévő koalíció a Skót Nemzeti Párt és a Zöld Párt között.

Yousaf azután bontotta fel a koalíciós alkut, hogy a zöldek ellenezték a kormánya több lépését is,

köztük a 2030-as klímacélok eltörlését, és azt, hogy felfüggesztették a 18 év alatti, nemet váltani szándékozó fiatalok pubertásblokkolókkal való ellátását. Emiatt a zöldek már korábban belengették a koalíció elhagyását, mert az elnökük szerint

elárulta a jövő generációit.

Az ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatívok bejelentették, hogy jövő héten bizalmatlansági indítványt fognak kezdeményezni Yousaf ellen, amelyet a kormányt otthagyó zöldek, illetve a munkáspárt és a liberális demokraták szintén támogatni fognak. Bár az indítvány elfogadása nem jelenti Yousaf azonnali menesztését,

nehéz elképzelni, hogy ne mondjon le annak elfogadása esetén.

Az immáron önállóan, kisebbségben kormányzó SNP-nek egy szavazatra van szüksége az első miniszter túléléséhez, amely pont egy azóta dezertált párttársuknál lehet. Az Alba Pártba átülő Ash Regan, akit Yousaf 2023-ban megvert a pártelnöki pozícióért zajló versenyben, akkor támogatná volt riválisát, ha a skót függetlenség ügyét ismét prioritásként kezelné, és megvédené a "nők és gyermekek méltóságát, biztonságát és jogait". Regan itt az SNP által megkönnyíteni szándékozott jogi nemváltás körüli vitára utalt, ami miatt ő elhagyta a pártot.

Ennek ellenére az első muszlim vallású skót vezető azt mondja: teljesen biztos, hogy ő fog pártja élén állni a következő választások idején is, és a jövőben kisebbségben, a többi párttal egyes ügyekről való egyeztetés formájában kormányozna.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború percől percre frissítés harcok frontvonal