Zöld átállás - Csak úgy záporoznak a fenntarthatósági fejlesztések az üzleti világból
Üzlet

Zöld átállás - Csak úgy záporoznak a fenntarthatósági fejlesztések az üzleti világból

Portfolio
Újabb és újabb zöld fejlesztésekről, beruházásokról, vagy a zöld átállást segítő partneri kapcsolatokról adnak hírt a vállalatok, egyesületek. A legfrissebb, pozitív vállalati eredményeket tartalmazó összefoglalónkban, május vége és június közepe között bejelentett eredményekből válogattunk néhányat: van köztük műanyag csomagolóanyagok kiváltása, karbonmenesítési ütemterv, illetve környezettudatos tanúsítványok is. A fenntarthatósági üzleti tervekkel és megvalósításukkal a Portfolio is foglalkozik a szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferencián.

A DS Smith 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot vált ki

A DS Smith több mint 1 milliárd darab műanyag csomagolóanyagot cserélt le – a 2025-ös céldátumhoz képest 16 hónappal korábban -, együttműködve a világ különböző FMCG márkáival. A vállalat műanyagkiváltási- és -csökkentési programja a teljes működési területükre, Európa és Észak-Amerika összesen 27 országára terjed ki. Csak Magyarországon több mint 34 millió darab műanyagot váltottak ki rostalapú alternatívákkal a hazai kezdeményezéseknek köszönhetően.

A szupermarketek polcain olyan mindennapi műanyag csomagolási cikkeket cseréltek le, mint a zöldség-gyümölcs kistálcák, az üdítős palackok esetében gyakran használt zsugorfólia és műanyag tasakok. Az 1 milliárdos cél elérése mögött komoly tervezési folyamatok álltak, a vállalat mind a 800 designerét képezték a Körforgásos Tervezés Alapelvei szerinti tervezésre, akik a vevőkkel együttműködésben értékelni tudják a csomagolás fenntarthatósági teljesítményét többek között az újrahasznosított tartalom, az újrahasznosíthatóság, az indikatív becsült CO2-kibocsátás, a felesleges hulladék szintje és az ellátási lánc paraméterei mentén.

Szeptember 4-én újra jön a nagy fenntarthatósági üzleti találkozó, a Sustainable World 2024 konferencia. Részletek a linken.

A HuGBC elindította Building Life projektjét

Building Life célja az építőipari és ingatlan szektor 2050-ig történő dekarbonizációja. A HuGBC a Green Policy Centerrel együttműködésben egy minimális és maximális eredmény modellre építkezve, széleskörű stakeholder csoportok bevonásával készíti el a nemzeti dekarbonizációs ütemtervet. A terv az épületek teljes életciklusára vonatkozó üvegházgáz-kibocsátást figyelembe veszi, beleértve az épületekben felhasznált áram és távhő előállítással, illetve az építkezési-bontási-felújítási műveletek során és az építőanyagok gyártása, szállítása során történő emissziót is. A végleges ütemterv előkészítés alatt áll, amit 2024 szeptemberében publikálnak.

Környezetbarát minősítést kapott a Corvin Innovation Campus

A teljes fejlesztési- és kivitelezési folyamat vizsgálatát követően is megkapta a BREEAM Excellent minősítést a józsefvárosi Corvin Innovation Campus irodaház első üteme. A komplexum korábban már elérte az egyik legmagasabb, AA+ energetikai szintet. A 16 650 négyzetméteres fejlesztésben teljesen általános a gépészeti és elektromos rendszerek optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszer, valamint az alacsony széndioxid kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek. A komplexumban alacsony szén-dioxid kibocsátású okos parkolórendszert alakítottak ki, a parkolók 10 százalékát elektromos töltőkkel szerelték fel. Az irodaház tetejére fotovoltaikus napelemrendszer került, ami a becslések szerint a garázs világításának a 40 százalékát fedezi.

Green_awards
Pályázz a Zöld Díjaink egyikére! Zöld kkv, nagyvállalat, beruházás, innováció, jó ügy vagy az Év Példaképe kategóriákban várjuk a jelentkezéseket a linken.

'A' szintű energetikai tanúsítványt kapott az RTL új belvárosi bázisa

'A' besorolású energetikai tanúsítványt, valamint a CO2 kibocsátás-hatékonysági kategóriában 'A+' besorolást kapott a Liget Center Auditorium, a WING által felújított több, mint 70 éves, műemléki oltalom alatt álló épület. A Liget Center Auditorium épületébe – a műemléki adottságok és az RTL Magyarország speciális technológiai igényeinek és az ESG- szempontok figyelembevétele mellett – a lehető leghatékonyabb energiafelhasználású rendszereket építették be, a rekonstrukciók után a ház egy közel nulla energiafelhasználású épületként született újjá.

A teljes fűtés-hűtés rendszer hőszivattyú berendezésekkel valósult meg, az épület nyílászáróit 3 rétegű üvegezéssel és hőszigetelt szerkezetekkel látták el, illetve mind a tető és a homlokzatok is utólagos hőszigetelő réteget kaptak, illetve a világításhoz is a legmodernebb LED fényforrásokat alkalmazták.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés