Uniós források

Újra leszavazták Trócsányi Lászlót

Portfolio
Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a ma délelőtti ülésén 12:9 arányban ismét kimondta, hogy megítélése szerint összeférhetetlenség áll fent Trócsányi László leendő európai uniós biztosi posztja és (korábbi) ügyvédi irodai tevékenysége között, ezért nem javasolja a posztra őt a szakbizottság. Most a döntés az Európai Bizottság elnökjelöltjének kezében van és nagyon valószínű, hogy az ügynek az lesz a kimenetele, hogy Orbán Viktor kormányfőnek másik jelöltet kell megneveznie a bővítési biztosi posztra.
Az új Európai Bizottság és az Egyesült Királyság közötti huzavona, a Brexit, illetve az európai integráció kilátásai is szóba kerülnek a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Trócsányi Lászlónál a múlt csütörtöki EP-szakbizottsági ülésen már kimondták az összeférhetetlenséget, mint véleményt: akkor 11 bizottsági tag szavazott erre a megállapításra, miközben 9 tag támogatta őt, ketten pedig tartózkodtak. Most tehát a 12:9-es arány még erősebb elutasítást jelent. A múlt csütörtöki meghallgatás után még nem voltak teljesen egyértelműek a kilátások:

Bár Trócsányi meghallgatását az EP külügyi bizottságában újra megerősítették október elsejére, azaz holnap estére, de a mai fejlemény ezt teljesen áthúzhatja, hiszen ha az Európai Bizottság elnökjelöltje, Ursula von der Leyen tovább viszi Trócsányi meghallgatási folyamatát az EP-ben, akkor azt kockáztatja, hogy esetleg a teljes uniós biztosi kollégiumot leszavazza majd az EP plenárisa, amikor az összes biztosról egyszerre kell majd szavaznia. Ma egyébként a román biztosjelöltet is újra leszavazták, azaz nála is összeférhetetlenséget állapított meg újfent a jogi szakbizottsági vélemény.

Mindezek miatt tehát nagyon valószínű, hogy az összeférhetetlenségi "ítélet" kétszeri kimondásával von der Leyen megkéri Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy jelöltjön Trócsányi helyett másik személyt a bővítési és szomszédságpolitikával kapcsolatos uniós biztosi posztra. Orbán a múlt heti rádióinterjúban már jelezte, hogy van több potenciális jelöltje is és egy múlt heti sajtóértesülés szerint a leginkább esélyes Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője. 

A mai szavazás után a jogi szakbizottság újabb levelet ír az Európai Parlament elnökének, aki azt majd továbbítja az Európai Bizottság elnökének. A levél tartalmáról a mai ülés után nyilatkozott az Eurológusnak Manon Aubry francia EP-képviselő, a szélsőbaloldali GUE/NGL tömörülés képviselője és a szakbizottság alelnöke.

Ő azt mondta:

a múlt heti levelünket kellett kiegészíteni azzal, hogy az érdekkonfliktust nem lehet feloldani és a jelöltek nem képesek a biztosi feladatot ellátni. A következő lépés az lesz, hogy a nemzeti kormányoknak új jelöltet kell állítaniuk. 

Trócsányi László a hétfői újabb döntés után a Twitteren tette közzé álláspontját, miszerint nagy megdöbbenéssel értesült a mai döntésről, amelyet igazságtalannak tart és felrója a döntéssel kapcsolatos átláthatóság hiányát, és az eljárásrend betartásának megsértését. Mindezek miatt kilátásba helyezte, hogy az illetékes bíróság előtt megtámadja döntést.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyar eu-források-brüsszel-épület-európa-Európai-Unió-nemzetközi-olaszország-tavasz-unió-üveg-zászló