Portfolio signature

Ha ez igaz, akkor Trump biztosan megnyeri az amerikai elnökválasztást

Portfolio
Extrém kiélezett a három hét múlva esedékes amerikai elnökválasztás, a felmérések szerint szorosan fej-fej mellett áll a két jelölt a legfontosabb csatatérállamokban. Ezt nevezhetnénk a demokraták számára kedvező helyzetnek, hiszen alig három hónapja még jelentős volt Joe Biden lemaradása, ám Kamala Harris jelölésével újra éles lett a verseny. Ugyanakkor a demokratákat aggodalommal töltheti el, hogy Trump 2016-ban úgy tudott győzni, hogy a felmérésekben jelentős hátránya volt. A republikánus jelölt támogatottságát 2020-ban is súlyosan alulmérték, és ha a felmérések most csak feleakkorát tévednek, mint 4 éve, akkor is óriási Trump-győzelem van kilátásban. A közvélemény-kutatók szerint viszont most minden máshogy lesz.
Valójában sima lesz a verseny?

Elképesztően izgalmas amerikai elnökválasztás előtt állunk, legalábbis ez tűnik ki a felmérésekből. Július végéig még lefutottnak tűnt a verseny, ám Kamala Harris jelölése után gyorsan ledolgozta a demokrata hátrányt a kihívó Donald Trumppal szemben, ma pedig már vezet az országos felméréseken. Október közepén Harris az összes szavazat 49,1%-át, Donald Trump 47,6%-át szerezné meg. Harris augusztus eleje óta vezet az össznépi támogatottságban, azóta előnye stabil, 1-2%-pont között alakul.

Ez érdekes információ, ám nem az nyeri az elnökválasztást, aki a leadott szavazatok többségét megszerzi.

Az elnökválasztás a tagállamokban dől el, ezek közül is azokat az államokat kell figyelni, ahol kiélezett a verseny, hiszen az államok többségében a szavazók egyértelműen az egyik vagy másik párt felé húznak, ezeken a helyeken biztosan tudható az eredmény már előre. Aki nem ismeri az amerikai választási rendszert, annak ajánljuk figyelmébe a következő oldalon található rövid ismertetőnket, aki viszont ismeri, az nyugodtan kihagyhatja azt a részt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogy állnak a jelöltek a felméréseken?
  • Mely országokban dől el a választás?
  • Miért örülhet Trump a kiegyenlített felmérések ellenére?
  • Miért pontatlanok a közvéleménykutatások?
  • Kit várnak a politikai elemzők, modellezők győztesnek?
  • Végülis akkor kinek van nagyobb esélye a győzelemre?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés