Uniós források

Brexit: jogellenes volt a brit parlament öthetes felfüggesztése

Portfolio
A brit Legfelsőbb Bíróság kedd délelőtti ítélethirdetése szerint jogellenes volt Boris Johnson brit kormányfő azon döntése, hogy a szokásos 2-3 hetesnél hosszabb időre, csaknem 5 hétre függesztette fel a brit parlament működését, és mindezt a Brexit-vita hevében tette, ráadásul el sem magyarázta kellőképpen a társadalomnak a hosszú beszüntetés indokoltságát. A font átmenetileg erősödött, majd az óvatosság jelei látszottak a devizapiacon. Johnson miniszterelnöki pozíciója a mai döntéssel lehet, hogy végzetesen meggyengült.

A Brexit által okozott gazdasági és geopolitikai hatások és következményekről kiemelten szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Jogellenes volt az a döntés, hogy Őfelségének a parlament felfüggesztését tanácsolták, mert azzal a hatással járt, hogy ésszerű indoklás nélkül frusztrálta, illetve ellehetetlenítette a parlamentnek az alkotmányos funkcióinak a gyakorlását

– mondta ki a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Brenda Hale azt is leszögezte: mind a 11 bíró egyhangú megítélése szerint a parlamentet nem függesztették fel, mert a felfüggesztést javasló miniszterelnöki döntés jogellenes volt, így az abból következő további lépések is azok voltak. 

A Legfelsőbb Bíróság döntéséből az következik, hogy érvényteleníteni kell II. Erzsébetnek a brit parlament felfüggesztéséről szóló határozatát (amelyet Johnson kérésére hozott meg), és így nincs is felfüggesztve a parlament. Az viszont már a parlamenti a két házelnök dolga, hogy a mai bírósági döntés alapján összehívja-e újra a parlamenti ülést, vagy sem.

John Bercow alsóházi házelnök rögtön közölte is, hogy haladéktalanul össze fogja hívni a képviselőket, hogy folytatódhasson a parlamenti munka.

A bírósági ítélet lényegében azt mondja ki, amit Johnson sok kritikusa már azonnal kimondott: a szeptember 10-től október 14-ig tartó öthetes felfüggesztéssel és az új parlamenti ülésszak mondvacsinált meghirdetésével

direkt elhallgattatta a parlamentet Johnson, hogy ott ne tudjanak a saját Brexit stratégiáját akadályozó/korlátozó intézkedések születni, illetve nagyobb pszichológiai nyomást tudjon helyezni az EU-ra, hogy a brüsszeli tárgyalásokon engedjenek a brit kéréseknek, mert különben megállapodás nélkül fogja kivezetni az országot Johnson.

A Legfelsőbb Bíróság tájékoztatása szerint Boris Johnson jogi képviselője jelezte, hogy elfogadják a bírósági döntést és az abból eredő minden következményt, amelyek a kormányfő számára újabb súlyos (reputációs) csapást jelentenek. Egyúttal jelentősen nő a nyomás rá, hogy mondjon le, mert lényegében az is beleolvasható az ítéletbe, hogy a királynőt is félrevezethette és jogellenes lépésre vette rá akkor, amikor nem hitelesen megindokolt érvek mentén kérte meg II. Erzsébetet, hogy hagyja jóvá a felfüggesztést.

Boris Johnson miniszterelnöki helyzete nagy nehézségekbe ütközik, mert

  • A Brexit október végi újabb halasztását előíró törvény megszavazása nyomán elvesztette a kormánypárt a többséget a parlamentben, immár jelentős kisebbségben kénytelen kormányozni, amikor újra összeül az alsóház
  • Az akkor átszavazó (kirázással fenyegetett) kormánypárti képviselők közül az elmúlt napokban többen is azt mondták: ha jogellenesnek mondja ki a Legfelsőbb Bíróság Johnson parlamenti felfüggesztését, akkor le kell mondania a kormányfőnek
  • Jeremy Corbyn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt elnöke máris megpendítette, hogy el kéne ezen gondolkonia Johnsonnak (aki egyébként éppen most készül a Konzervatív Párt két héten belül esedékes kongresszusára). A skót első miniszter Nicola Sturgeon, illetve a skót nemzeti párt westminsteri vezetője Ian Blackford szintén felszólította lemondásra Johnsont.

Johnson jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ éves közgyűlésén és már a bírósági döntés előtt is jelezte egy interjúban, hogy ha elmarasztaló lesz az ítélet, akkor sem mond le kormányfői pozíciójáról, mert szerinte az emberek mindenképpen azt várják tőle, hogy hajtsa végre a Brexitet.

Az angol font a bírósági döntésre kezdetben határozott erősödéssel reagált a dollárral szemben 1,2450-ről 1,2480-ig, majd visszagyengült és az ítélet után egy órával szintén 1,2450 körül hullámzott. Ez a befektetők óvatosságára utal, ugyanis azzal, hogy a brit parlament rövidesen összeülhet, még nem tiszta, hogy pontosan mi következik (lemond-e Johnson, vagy bizalmatlansági indítvánnyal lemondatják, illetve ha nem lesz meg október közepéig Brüsszellel a módosított kilépési megállapodás, akkor az aktuális kormányfő tényleg kéri-e a Brexit halasztását, ahogy erre törvény kötelezi, vagy ellenszegül annak, lesz-e novemberben előrehozott választás és azon ki győzhet, stb.).

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
P058679-2311