Az AGROFOOD 2025 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2025 konferenciát május 21-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 47 400 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Az AGROFUTURE 2025 konferenciával kapcsolatos visszaigazolást, illetve díjbekérőt pár napon belül, külön emailben fogjuk küldeni.
FIGYELEM:
Az AGROBÉRLET kód használatával kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy a jelen regisztráció során megadott adataival a Szervező a fentiekben rögzített kedvezményes feltételek mentén az AgroFuture konferencián történő jelenlétét biztosító regisztrációját is rögzítse.
Milyen hatást gyakorol az inflációellenes küzdelem részeként életbe léptetett élelmiszer-kereskedelmi árrésstop, és az intézkedés folytatódhat-e május 31-e után is? - ez adja az egyik fő témáját a szekciónak, amely mértékadó prognózist igyekszik felvázolni az élelmiszerpiaci trendekről és a fogyasztást befolyásoló legfontosabb tényezőkről az iparági szereplők számára. Emellett a szakértők áttekintik azt is, hogy a külpiacokon mely relációkban adódhatnak a legjobb terjeszkedési lehetőségek a hazai élelmiszeripari vállalkozások számára, és a sikeres külpiaci szerepléshez milyen közösségi marketingprogramokat vehetnek igénybe .A szekcióban szó lesz az élelmiszeripar és az élelmiszerkereskedelem beszállítói kapcsolatairól, és arról is, hogy a meghatározó kereskedelmi vállalatok milyen követelményeket támasztana élelmiszeripari beszállítóikkal szemben.
Folytatódik-e május 31-e után az élelmiszerkereskedelmi árrésstop?
A fogyasztás növekedésére vagy visszaesésére lehet-e számítani a hazai élelmiszerpiacon?
Milyen kormányzati intézkedések befolyásolhatják az élelmiszerek iránti keresletet?
A külpiacokon mely relációkban és milyen termékekkel bővülhetnek az iparág értékesítési lehetőségei?
A bel- és a külpiaci megjelenéshez milyen közösségi marketingprogramokat vehetnek igénybe az élelmiszeripari vállalkozások?
Az élelmiszeripar hogyan lehet sikeres beszállítói partnere az élelmiszerkereskedelemnek?
Miként változnak a meghatározó üzletláncok élelmiszeripari beszállítókkal szembeni elvárásai és követelményei?
08:30 - 08:35
Megnyitó
08:35 - 08:55
A globális vámháború agrárgazdasági összefüggései
Előadó: Tarpataki Tamás, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
08:55 - 09:10
Önellátás? Csak papíron! - A magyar élelmiszeripar valódi sebezhetősége járványhelyzet idején
Előadó: Gyuricza Csaba, rektor, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
09:10 - 10:00
Kerekasztal-beszélgetés: A hazai élelmiszeripari vállalkozások idei értékesítési lehetőségei, belpiaci trendek és exportfejlesztési irányok – Árrésstop és beszállítói elvárások az élelmiszer-kereskedelemben
Beszélgetés résztvevői:
Megkezdte működését a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó, újonnan létrehozott Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), amely az élelmiszerpiacon is fontos vizsgálati feladatokat láthat el. A szekció azt mutatja be, melyek az NKFH élelmiszerpiacot érintő tevékenységei, illetve miként változik más hatóságok – elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – feladatköre. A beszélgetésből kiderül, hogy az élelmiszerágazati szereplők milyen ellenőrzésekre számíthatnak 2025-ben, és melyek lehetnek a leghangsúlyosabb hatósági vizsgálati és szankcionálási szempontok. A kormány inflációellenes küzdelme kapcsán szó lesz arról is, milyen tapasztalatokkal zárultak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábbi élelmiszerpiaci vizsgálatai és intézkedései, illetve milyen további lépéseket tervez a GVH az élelmiszerszektorban. A szekció emellett górcső alá veszi, milyen makrogazdasági pálya rajzolódhat ki 2025-ben, és ez kedvezhet-e az élelmiszeripar szereplői számára. A beszélgetés bemutatja, hogyan változhatnak a rövid és hosszú távú iparági finanszírozás feltételei, illetve milyen hitelkondíciókkal kalkulálhatnak az iparág vállalkozásai. A szakértők elemzik azt is, hogy a bankok milyen szempontokat helyeznek előtérbe az élelmiszeripar finanszírozásakor, illetve milyen eszközök és hiteltermékek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az élelmiszeripari vállalkozások csökkenthessék/optimalizálhassák hitelköltségeiket.
Melyek a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság fő feladatai az élelmiszerpiacon?
Az NKFH létrejöttével hogyan változik a hatóságok élelmiszerlánc-ellenőrzési feladatköre?
Melyek lehetnek a fő hatósági ellenőrzési területek és szankcionálási szempontok?
Az infláció elleni küzdelemben milyen szerepe lehet a Gazdasági Versenyhivatalnak?
Melyek voltak a GVH eddigi legfontosabb élelmiszerpiaci vizsgálati tapasztalatai, és milyen további intézkedéseket tervez a hivatal?
Hogyan alakulhatnak a makrogazdasági körülmények 2025-ben?
A rövid és hosszú távú finanszírozásnál milyen hitelkondíciókkal kalkulálhatnak az élelmiszeripari vállalkozások?
Hogyan változnak az iparággal szemben támasztott banki követelmények?
Melyek azok a leghatékonyabb lehetőségek, amelyekkel optimalizálhatják hitelköltségeiket az élelmiszeripari cégek?
10:20 - 11:20
Kerekasztal-beszélgetés: Növekvő hatósági kontroll az élelmiszerpiacon – A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal munkamegosztása és idei ellenőrzési tervei
Moderátor: Szécsényi Tamás, igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Beszélgetés résztvevői:
11:20 - 12:20
Kerekasztal-beszélgetés: Az élelmiszeripar finanszírozási helyzete változó makrogazdasági környezetben – Hitelhez jutási lehetőségek, hitelkondíciók, banki követelmények
Beszélgetés résztvevői:
Az élelmiszergazdasági munkaerőpiac átalakulása miatt a hagyományos foglalkoztatási formák, mint a munkaerő-kölcsönzés vagy a szociális szövetkezetek, már nem nyújtanak hatékony megoldást. A szektor szereplőinek alkalmazkodniuk kell a szezonális ingadozásokhoz, a munkaerőhiányhoz és a gazdasági kihívásokhoz. A beszélgetés során áttekintjük az alternatív foglalkoztatási lehetőségeket, így például az egyszerűsített foglalkoztatást (EFO), a diákmunka és a harmadik országbeli munkavállalók bevonását, valamint az outsourcing szerepét. A cél, hogy feltérképezzük, mely megoldások működnek a legjobban a mai agrárvállalkozások számára, és hogyan segíthetnek a HR-szolgáltatók a hatékony foglalkoztatási stratégia kialakításában.
Hogyan alakulhatnak a munkaerőpiaci folyamatok 2025-ben?
Melyek az élelmiszergazdasági foglalkoztatás legfontosabb sajátosságai?
Milyen az élelmiszeripar foglalkoztatási helyzete, és melyek az iparág leghangsúlyosabb munkaerőpiaci igényei?
Milyen alternatív foglalkoztatási lehetőségek állnak a szektor vállalkozásainak rendelkezésére?
Hogyan segíthetnek a HR-szolgáltatók a hatékony foglalkoztatási stratégiák kidolgozásában?
Milyen foglalkoztatási könnyítéseket és támogatásokat vehetnek igénybe az ágazati szerelők?
13:20 - 14:10
Kerekasztal-beszélgetés: A hazai munkaerőpiac legfontosabb trendjei – Az élelmiszeri vállalkozások foglalkoztatási lehetőségei, szakképzési igények, munkaerőpiaci támogatások
Hatalmas szabályozási változások következtek be az utóbbi időszakban a hazai élelmiszercsomagolásban, amelyek közül a kiterjesztett gyártói felelősségre (EPR) és a visszaváltási díjas rendszerre (DRS) vonatkozó rendelkezések különösen nagy horderejűek voltak. A szekció körbejárja az új szabályozási előírások eddigi tapasztalatait, illetve kitér arra, milyen további szabályozási lépések várhatók és miként alakulhatnak az élelmiszeripari vállalkozások jogszabályok betartásával összefüggő költségei. A szekció bemutatja, hogy az év elején megjelent, csomagolásról és csomagolási hulladékokról szóló új uniós rendelet milyen további kötelezettségeket ró az iparág szereplőire a következő években. Különös hangsúlyt kapnak a fenntarthatóságra irányuló szempontok, így az élelmiszeripar számára is fontossá vált, milyen új termékeket és technológiákat használhatnak fel a modern csomagolási követelmények teljesítéséhez.
Melyek az élelmiszercsomagolással összefüggő szabályozási változtatások – EPR, DRS – legjelentősebb tapasztalatai?
Milyen további szabályozási módosítások várhatók, és hogyan alakulhatnak az élelmiszeripari szereplők ezzel kapcsolatos költségei?
Mit ír elő a csomagolásról és csomagolási hulladékokról szóló új uniós szabályozás (PPWR)?
Hogyan kívánják érvényesíteni a fenntarthatósági szempontokat az élelmiszercsomagolásban, és ez milyen kötelezettségeket róhat az iparági szereplőkre?
Melyek a fenntartható élelmiszercsomagolás legfontosabb trendjei, és milyen új termékeket, technológiákat használhatnak fel az élelmiszeripari vállalatok?
14:10 - 15:00
Kerekasztal-beszélgetés: Az élelmiszercsomagolási jogszabályváltozások tapasztalatai – További módosítási elképzelések, a fenntartható élelmiszercsomagolás legújabb termékei és technológiái
Beszélgetés résztvevői:
Alapvető fontosságúvá vált mára az élelmiszergazdaságban, hogy a vállalkozások tevékenységeikről megfelelő mennyiségű és minőségű adatot nyerjenek, és a kapott információkat úgy használják fel, hogy javíthassák tevékenységeik eredményességét. A szekció arra mutat példákat, hogy a technológiai és digitalizációs fejlesztések, a vállalati működésről szerzett adatok és a mesterséges intelligencia segítségével miként fokozhatják látványosan versenyképességüket az élelmiszergazdasági vállalkozások. Emellett szó lesz arról, hogy a rövid ellátási láncok milyen szerepet tölthetnek be az élelmiszerláncban, illetve az értékesítési láncok gazdaságos és életképes módon hogyan rövidíthetők a hazai piacon.
Milyen digitalizációs fejlesztéseket érdemes végrehajtaniuk a hazai élelmiszergazdasági szereplőknek?
A végrehajtott technológiai fejlesztésekkel hogyan gyűjthetnek működésükről megfelelő mennyiségű és minőségű adatokat a vállalkozások?
Hogyan lehet felhasználni a vállalati működésből nyert adatokat úgy, hogy a gazdálkodási eredmény jelentősen javuljon?
Milyen szerepet tölthet be a mesterséges intelligencia az élelmiszeripari vállalatok hatékonyságának javításában?
Mit jelentenek a rövid ellátási láncok a hazai piacon, és milyen feladataik lehetnek az élelmiszerláncban?
Hogyan rövidíthetők az értékesítési csatornák a hazai élelmiszerellátási láncban?
15:20 - 16:10
Kerekasztal-beszélgetés: A technológiai fejlesztés, az adatfeldolgozás és a mesterséges intelligencia hatékonyságnövelő szerepe az élelmiszergazdaságban – A rövid ellátási láncok kiépítésének lehetőségei
Jelentősen növekszik Magyarországon a speciális élelmiszerek iránti igény, mivel a fogyasztók egyre nagyobb hányada szenved olyan betegségtől – például gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől vagy cukorbetegségtől -, amely táplálkozási lehetőségeit alapvetően befolyásolja. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tarthassanak, amelyhez segítséget nyújthatnak számukra a különböző „mentes” élelmiszerek. A szekció bemutatja a mentes termékek piaci lehetőségeit, és azt, hogy az élelmiszeripari cégek hogyan készülhetnek fel a növekvő igények kielégítésére, ez milyen üzleti lehetőséget kínál a számukra, illetve milyen gyártástechnológiai és egyéb fejlesztéseket kell végrehajtaniuk a speciális fogyasztói igények minőségi kielégítése érdekében.
Hogyan változnak a mentes élelmiszerek iránti fogyasztói igények Magyarországon?
Milyen élelmiszerekre van szükség a speciális vásárlói kereslet kielégítéséhez?
Miként készülhetnek fel az élelmiszeripari cégek arra, hogy sikeresen szerepelhessenek a mentes élelmiszerek növekvő piacán?
Milyen fejlesztéseket kell végrehajtani a minőségi mentes élelmiszerek előállítása érdekében?
Milyen jogszabályi előírások és szabványok vonatkoznak a mentes termékek gyártására?
Milyen többletköltségeket, illetve üzleti előnyöket jelenthet a mentes élelmiszerek előállítása az iparági vállalkozások számára?
16:10 - 17:00
A „mentes” élelmiszerek magyarországi piaci esélyei – Fogyasztói igények, gyártástechnológiai fejlesztések, fő kutatási és innovációs irányok
Kiemelt szakmai partner
Gold támogató
Silver támogató
Silver/Expert támogató
Bronze támogató
Hivatalos autókölcsönző partner
Szakmai partner
Kiemelt médiapartner
Médiapartner
Szervezés, lebonyolítás, információk
Szponzorációs lehetőségek
Tartalmi és szervezési kérdésekben