Mit várnak a magyar vállalkozások a mesterséges intelligenciától? (x)
Prémium

Mit várnak a magyar vállalkozások a mesterséges intelligenciától? (x)

PR cikk
Az MI már nem csak a nagyok játékszere, használata már a KKV szektorban is elérhető eszköz a hatékonyabb működéshez és a versenyképesség növeléséhez. A Billingo nagy mesterséges intelligencia kutatása szerint a cégek elismerik az MI potenciális előnyeit, de aggódnak adataik biztonsága miatt.

Az MI többek között az üzleti trendek és fogyasztói magatartások felismerésében, az adatelemzés és a döntéshozatali folyamatok, az árazás és marketingstratégia kidolgozása területén jelenthet hatalmas előnyt, ezenkívül a segítségével a KKV-k automatizálhatják az adminisztratív feladatokat és üzleti folyamatokat.

Szoftverfejlesztő cégként régóta figyelemmel kísérjük a mesterséges intelligencia fejlődését, 2023-ban pedig már mélyebben is elkezdtünk foglalkozni a témával” – mondja Besztró Szabolcs, a Billingo online számlázó stratégiai és operatív igazgatója. „Világosan látszik, hogy a vállalkozóknak fontos a céggel kapcsolatos gazdasági folyamatok leegyszerűsítése és az adminisztrációs teher csökkentése. Ennek az egyik módja, hogy a vállalkozásban keletkező adatokat könnyen elérhető és érthető információvá kell átalakítani.” – teszi hozzá. Véleménye szerint ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás a lehető legtöbb feladatot tudja automatizálni:

Egy vállalkozásban fontos megragadni minden lehetőséget a költséghatékony működéshez. Napjainkban a mesterséges intelligencia pont ebben segít. Az MI-t ötvözve a rendelkezésre álló eszközökkel szinte önműködő céges hátteret tudunk üzemeltetni úgy, hogy közben folyamatosan képben legyünk a vállalkozás fontosabb mutatóival anélkül, hogy a mélyére kellene ásni az adatoknak”.

A vállalkozók legnagyobb félelme az, hogy visszaélnek az adataikkal

De hogyan viszonyulnak a mesterséges intelligenciához a vállalkozók? A Billingo készített egy online kutatást közel 1000 vállalkozó részvételével, amely feltárta, hogy milyen területeken látnak a cégek potenciális előnyöket az MI alkalmazásában, és mik azok a kritikus pontok, amelyek aggodalmat váltanak ki a cégvezetőkből.

A kutatás eredményei alapján azt látjuk, hogy a vállalkozók pozitívan állnak az MI alkalmazásához, és elismerik annak potenciális előnyeit” – mondja Besztró Szabolcs. A válaszadók több mint kétharmada szerint az MI időt és energiát takaríthat meg, és a felmérésben résztvevő vállalkozók nagy része azzal kapcsolatban is pozitív választ adott, hogy az MI új lehetőségeket tud teremteni az oktatásban, egészségügyben és a gazdaságban is.

A kitöltők úgy gondolják, hogy az MI működése átlátható és megfelelő felügyelet mellett kontrollálható, továbbá nem csökkenti az emberi befolyás és gondolkodás jelentőségét. És ami a legfontosabb, hogy a kutatás résztvevőinek több mint fele szerint az MI nem veszélyeztet munkahelyeket.

Kiderült ugyanakkor, hogy bizonyos területeken aggodalmak is felmerültek az MI kapcsán, hangsúlyozza a stratégiai és operatív igazgató: „A vállalkozók közötti legnagyobb félelem az adatvisszaélés, különös tekintettel arra, hogy az MI képes lehet megtéveszteni az embereket pontatlan információval, amely álhírek terjedéséhez vezethet. Ez a félelem csak tovább hangsúlyozza az adatbiztonság és az etikai szempontok fontosságát az MI alkalmazása során”.

A kutatás rávilágított arra is, hogy vállalkozók a leggyakrabban adatelemzésre, információkeresésre, fordításra és reklámszövegírásra használják az MI-t. A technológia potenciális hasznosságát az adatelemzésben, illetve a könyveléssel és adózással kapcsolatos kérdések megválaszolásában látják. A kitöltők úgy vélik, hogy az MI jelentős segítséget nyújthat a bonyolult jogi és pénzügyi szövegek megértésében.

Az eredmények összességében arra utalnak, hogy az MI-nek jelentős szerepe lehet a vállalkozások működésének optimalizálásában és a hatékonyság növelésében, ugyanakkor az adatbiztonság és etikai kérdések kezelése kiemelt fontosságot kell kapjon a technológiai fejlesztések során” – foglalja össze a kutatás eredményeit Besztró Szabolcs.

 „Egyértelműen várható, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a mostani szokásainkhoz képest összehasonlíthatatlanul gyorsabban lehet majd megszerezni a cég vezetése számára fontos információkat, és végrehajtani az egyes feladatokat. Az, hogy a generatív MI-nak köszönhetően "beszélgetni" tudunk a cégünkkel, felér egy dimenzióváltással. Olyan dolgokra is lehetőség nyílik, amire eddig gondolni sem mertünk. Például, hogy szóban adjunk utasítást a cégünknek bizonyos feladatok elvégzésére.” – folytatja.

Hozzáteszi, hogy az MI segítségével rengeteg kérdést, kérést meg lehet fogalmazni a cégünkkel kapcsolatban: ilyen például a számlakiállítás és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok elvégeztetése, a vállalkozás pénzügyi teljesítésének nyomon követése, könyvelési, jogszabályi, illetve akár adózási területeket megértése is. Mindez úgy is történhet a közeljövőben, hogy akár szóbeli kommunikációt folytatunk a cégünkkel a mesterséges intelligencia segítségével. Kérdezünk, ahogy azt egy szakértő kollégánktól tennénk, a cégünk pedig válaszol egy digitális felületen keresztül. Az MI egyre összetettebb kérdésekre adott válaszokkal segíti majd a cégvezetőket, és ezek az eszközök minden vállalkozás számára óriási segítséget jelentenek.

Értékes munkaórákat spórolhatunk meg

A vállalkozók számára ma is rengeteg szoftveres támogatás érhető el, amivel elsősorban értékes időt válthatnak ki a maguk számára. A számlázást már a legtöbben valamilyen online számlázóval oldják meg, mint amilyen a Billingo is. Ezek a bárhonnan elérhető, felhő alapú programok hatékonyabb adminisztrációt és precíz pénzügyi átláthatóságot biztosítanak a kezdő és tapasztalt vállalkozóknak egyaránt. Emellett a különböző vállalkozástámogató szoftverek segítségével pillanatok alatt elkészíthetjük a cégünk bevallási tervezetét is. A Billingóval nem csak a számlázás és a hozzá tartozó adminisztráció váltható ki, de még a kiadáskövetést is automatizálhatjuk, vagy akár a készleteinket és a kintlévőségeket is kezelhetjük. Vállalkozóként kritikus fontossággal bír a bevételek és kiadások menedzselése, mivel így havi szinten értékes munkaórákat spórolhatunk. De egyszerűsíthetők komplett webshopok és logisztikai rendszerek folyamatai is. Ezek a szoftverek vagy helyettünk dolgoznak, a mi magunk ellenőrzése alatt, vagy segítségükkel a saját munkánkat ellenőrizhetjük.

Az MI technológia utat tör magának

Ahogy az online felmérésből is látszik, a vállalkozók aggodalmaik ellenére nyitottak az MI által kínált technológiai megoldásokra, ismerik a potenciális előnyeit, és hisznek abban, hogy az MI a hasznukra válhat.

Besztró Szabolcs még hozzáteszi, hogy „A vállalkozók ma is számos remek megoldást használhatnak az adminisztrációs terhek csökkentésére, azonban a mesterséges intelligencia új távlatokat fog nyitni. Az MI-t fejlesztő cégek közül az fog a legnagyobb előnyre szert tenni, aki a legkényelmesebbé tudja tenni a KKV vezetőknek a vállalkozás irányítását, átláthatóságát.”

(x)

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123