Évek óta erősödik a kkv szektor az NHP-nak köszönhetően (x)
Prémium

Évek óta erősödik a kkv szektor az NHP-nak köszönhetően (x)

PR cikk
A koronavírus-járvány idején is segít a jegybank konstrukciója

A hazai kkv szektor támogatására indította el 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely célzott monetáris politikai eszközként stabilizálta, majd 2015-re növekedésbe fordította a hazai kkv szektor hitelezését, ezzel elősegítve a gazdasági növekedést. A koronavírus-járvány által sújtott vállalkozások megerősítését is célozva indult el a program legújabb szakasza, az NHP Hajrá, amely iránt már most jelentős érdeklődés tapasztalható.

Hitelezési fordulat a kkv szektorban

A Növekedési Hitelprogram előtt, 2009 és 2013 között évente 4-5%-kal esett vissza a hitelezési volumen, amely a leginkább a kkv szektort sújtotta. Az MNB a vállalatok versenyképességének javításáért indította el 2013-ban a Növekedési Hitelprogramot, ami hozzájárult a hitelezési fordulat megvalósulásához. A program elindítását követően a kkv-hitelezés korábban tapasztalt visszaesése megállt, majd 2015-től fokozatosan emelkedésnek indult és 2016-ban már a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott 5-10% közötti sávba került. Ekkor a piaci alapú hitelezés is felélénkült. Az NHP az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt konstrukcióvá vált.

Megszerették a vállalkozások az NHP-t

Az Növekedési Hitelprogram konstrukció fix kamatozással és hosszú futamidőre nyújt finanszírozási lehetőséget a kkv-k számára. Az NHP eddigi szakaszaiban legnagyobb arányban a mezőgazdasági, feldolgozóipari és kereskedelmi ágazatba sorolt vállalkozások vettek részt, tehát a korábban sérülékenyebbnek számító területeken működő cégek. A program eddigi szakaszaiban mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvező hitelt kapott 50 ezer vállalkozás beruházásra, fejlesztésre, vagy forgóeszköz-finanszírozásra.

NHP Hajrá a koronavírus-járvány negatív hatásai ellen

Az NHP Hajrá konstrukció 1500 milliárd forintos keretösszeggel biztosít segítséget a járvány által sújtott kkv szektornak az újbóli megerősödésért és további növekedésért. Az NHP Hajrá keretében igényelhető kölcsönök garantálják a vállalkozások számára a hosszú távú kiszámíthatóságot és anyagi biztonságot a futamidő végéig fix, maximum 2,5% kamattal. A 10 napos hitelbírálati időnek köszönhetően pedig gyorsan forráshoz juthatnak a cégek, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos az üzleti tevékenység folytatásához.

Már az indulást követő első hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a cégek oldaláról az NHP Hajrá iránt, amit a kkv-hitelezésben aktív bankok mindegyike felvett már a termékkínálatába. A program indulásától számított bő 2 hónap alatt több mint kétezer szerződés jött létre a kereskedelmi bankoknál  már több mint 120 milliárd forintnyi összegben. A 9 legnagyobb hazai kereskedelmi bank pedig év végéig kb. 1000 milliárd forintnyi szerződés megkötésére számít. Az NHP igénylése előtt érdemes több hitelintézetnél is érdeklődnünk, hogy az ajánlatok összehasonlításával biztosan a legkedvezőbb konstrukciót kapjuk!

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Leslie Mandoki - Concert in Budapest2