FONTOS Majd 40 éves mélypontról fordult vissza jen: ez a részvényeidet sem kíméli!
Prémium

"Ilyen évről csak álmodni lehetett" - Interjú Binszki Szilárddal, a New York Broker Rt. vezérigazgatójával (x)

Portfolio
"A közelmúltban brókerként... magasan átlagon felül lehetett keresni" - interjú a New York Broker Rt. vezérigazgatójával

A New York Broker Rt. - a parkett egyik legrégebbi szereplőjeként - a hazai részévénypiac viharait és szűk esztendőit átvészelve kimagasló éves teljesítmény felállítására lehet képes az idén. A cég vezérigazgatójával, Binszki Szilárddal beszélgettünk a hazai befektetési piacról.

Pf - Az IE-New York Broker Rt.-nek, mint a magyar piac egyik legrégebbi brókercégének a vezetőjeként hogyan értékeli az idei évet?

BSz - Ha egy picit pontosíthatok, az IE-New York Broker Rt. 2001 óta a tulajdonos Inter-Európa Bank Rt. (IEB) befektetési üzletágának domináns részeként a befektetési-szolgáltatási tevékenységet a Bank ügynökeként végzi. Visszatekintve a hazai tőkepiac közel 15 éves történetére valóban megállapíthatjuk, hogy társaságunk az egyik legrégebbi és így az egyik legmegbízhatóbb szereplője a hazai piacnak. A kérdésére válaszolva, hát igen, befektetési szolgáltatóként ilyen évről - főleg a megelőző pár év fényében- csak álmodni lehetett. A BÉT szárnyalásával párhuzamban az állampapírok piacán szintén tombolt a bika, ami a kötvények forgalmára is igen jó hatást gyakorolt. A forint piacán a szélsőséges mozgások elmaradtak, de azért az érdeklődés folyamatosan élénk volt a magyar fizetőeszköz piacán. Ha számba vesszük az idei évet, úgy gondolom panaszra sem nekünk, de a piac egyetlen befektetési szolgáltatójának sem lehet oka.

Pf - Nem gondolja, hogy a részvények ezen az árszinten már kezdenek egyre túlértékeltebbé válni, ezzel aláásva a további emelkedés fundamentumait?

BSz - Alapvető szabály: "Ne vitatkozz a piaccal!". Ha mégis megteszed, azt időben lásd be, itt ugye a "stop megbízásra"-ra gondolok, amit sajnos még mindig igen kevesen használnak, pedig ilyen megbízást manapság már az internetes kereskedési rendszereknél is, ilyen az IEB eBroker internetes kereskedési felülete, meg lehet adni. Ennél szakmaibb megközelítésben, valóban az elmúlt időszakban a térség társaságainak részvényei valóban nagyon felértékelődtek, ami mögött nem új eredménynövekedési hírek álltak, hanem a térség egészének megítélése változott. Ebből fakadóan mindent változatlannak vagy közel változatlannak tekintve logikus a kérdés: van-e alapja a további emelkedésnek. Az elemzők célárfolyamaik meghatározásához gyakran a különböző mutatószámok összehasonlítását használják, ilyen megközelítésben egy további emelkedés fundamentumait alátámaszthatja, hogy végre nyugat Európában is egy felfelé ívelő trend figyelhető meg.

Pf - Ön szerint az év hátralévő részében, folytatódik-e a trend és így a jó táptalaj fennmarad-e a befektetési szolgáltatóknak?

BSz - A tőkepiacok ősszel igen aktívak, látva a piac jelenlegi alakulását véleményem az, hogy ez idén sem lesz másképp. Egy viszonylag hosszú, két éves és nagyon erős trend van mögöttünk, illetve még benne vagyunk, aminek, ha a vége felé is lennénk egy-két hét alatt nem fog kifulladni. Így a közeljövőben én még mindig inkább emelkedésre számítok, valamint a volatilitás megnövekedésére, de semmiképp sem a trend megfordulására. Bennünket elsősorban a forgalom mértéke érdekel, e tekintetben a forgalom további növekedésére, újabb rekordforgalmakra számítok.

Pf - A tulajdonosok szeretik, ha cégük évről évére nagyobb profitot hoz, az ilyen irányú elvárásoknak meg tud majd a IE-New York Broker Rt. felelni?

BSz - A befektetési szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó eredményünk több mint a duplája a tavalyinak. Hasonló eredménynövekedés nehezen elképzelhető, de valóban a cél a növekedés. A jelenlegi üzletkötők, úgy gondolom közel a maximumot teljesítik, így az üzletkötők személyi-állományának bővítése nélkül csak a kockázat jelentős megugrása mellett tudnánk növelni bevételeinket, és jövőre a piac sem biztos, hogy ennyire jó feltételeket fog biztosítani, ezért tervezzük a csapat bővítését. Természetesen elsősorban ügyfélkörrel bíró üzletkötőt vagy akár üzletkötői csoportot keresünk, de tapasztalataink szerint olykor egy kezdő, de felkészült és lelkes üzletkötő is jó választás lehet.

Pf- A média a tőzsde szárnyalásától hangos, gondolja megint sztárszakma lesz a tőzsdei-üzletkötő?

BSz - Egy szakma népszerűsége, keresettsége szorosan összefügg az általa elérhető jövedelemmel, és a közelmúltban brókerként, ahogy azt Önök is közzétették egyik cikkükben, magasan átlagon felül lehetett keresni. De a hozzánk beérkező pályázatok számából egyelőre még nem tükröződik vissza áttörő változás.

Pf - Hogy látja, a tőzsdei rallye-ból mennyire vették ki részüket a hazai kisbefektetők?

Bsz - Minden trend az intézményi befektetőktől indul és azt ők is fejezik be, náluk van a muníció, az a pénztömeg, amivel adott esetben irányítani lehet. De a jelenlegi trend közel két éves, így akiben valamilyen vonzalom is volt a tőzsde iránt, annak volt ideje a parkettre lépni. Ezért úgy gondolom, hogy nem csak a nagyok és közülük is a külföldiek, hanem a hazai kisbefektetők is jól profitáltak a BÉT emelkedéséből.

Pf - Mi a véleménye a hazai megtakarítási szokásokról?

BSz - A statisztikákra pillantva szembeötlő, hogy a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága rendkívül alacsony, ami nem túl egészséges, mivel megtakarításaik által alapvetően nekik kellene finanszírozniuk a vállalati szektort. Kevesen gondolkodnak befektetéseik esetében hosszú távra, többek között ennek javítására én is nagyon jó megoldásnak látom a BÉT elnöke által kezdeményezett IV. pillér megalkotását. Valamint igen szűk az a termékskála, amit a megtakarítók többsége használ, ebben nekünk szolgáltatóknak is felelősségünk van.

Pf - Ezt hogy gondolja, próbálják az ügyfeleket egyes innovatív termékek felé terelni?

BSz - Igen, de ez csak részben igaz, mert általában egy új terméket mindig megelőz egy szűk, befektetések területén tapasztalt ügyfélkör igénye. Még az idén fogja az IEB megkezdeni az anyabank a Sanpaolo-IMI számos befektetési jegyének az értékesítését, amit szintén megelőzött az általunk érzékelt ügyféligény. Az innovációból mindig megpróbáltuk aktívan kivenni a részünket, gondolok többek között az internetes kereskedési rendszerünk, az eBroker - ami jelenleg is az internetes piac egyik legmeghatározóbb szereplője- valamint a külföldi részvények és kötvények forgalmazásának elsők közötti bevezetésére.


(X)
Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a leleplezés: 100 ultragazdag ember él Magyarországon

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123