Milyen hatással van az 5%-os áfa a lakáspiacra? Szavazz!
Ingatlan

Milyen hatással van az 5%-os áfa a lakáspiacra? Szavazz!

Portfolio
2021. január 1-jétől 2026. december 31-éig 5 százalék a vásárolt vagy kivitelezővel építtetett új lakóingatlanok áfája. Ezt a lépést régóta szorgalmazták a beruházók, ugyanakkor a forgalmi adó csökkenése több kérdést is felvet. Természetesen olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk!

Jelenleg a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát kell alkalmazni az új ingatlanoknál a bruttó vételárak megállapítása során, sőt, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény felvétele esetén az idei évtől az áfa is visszaigényelhető. A 2016-os áfacsökkentésnél tapasztalt kínálati berobbanás ugyanakkor egyelőre várat magára, a fejlesztők vélhetően a pandémia miatt nem indítottak tömegével új projekteket. Az idei év elején négy, legalább 100 lakásos társasház projektben kezdődött meg az új lakások értékesítése.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 972 ezer forint volt 2021 elején Budapesten, ami azt jelenti, hogy egy év alatt közel 3 százalékos drágulás volt érzékelhető a piacon.Persze kérdés, hogy bírni fogja-e a tempót a hazai építőipar: elemzők szerint az áfacsökkentés hatására 2021-től dúskálni fognak a megrendelésekben az építőipari cégek, ráadásul elindult a kormány lakásfelújítási programja is, ami szintén az építőipari vállalkozásoknak ad munkát. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy lesz elég kivitelező a megnövekedett igények kiszolgálására.

Ugyanakkor egyes becslések szerint az ingatlanberuházási kedv és az eddig elindult építések akár több mint 100 ezer új lakóingatlant is jelenhetnek országszerte a következő 5-6 évben.

Az persze még kérdéses, hogy hogyan befolyásolja az árakat hosszútávon az 5%-os forgalmi adó, de a lakossági várakozásokból az szűrhető le, hogy optimisták a vevők, és egyértelmű csökkenést várnak – tudtuk meg a hitelintézettől. Ezt az optimizmust jelzi az is, hogy a fővárosban 2020. december és 2021. február között több, mint 1600 új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ami körülbelül megegyezik a 2019 őszi értékesítési számokkal.

Összehasonlításképp, 2020-ban, amikor a lakások egy részét még 27 százalékos áfával lehetett értékesíteni, összesen 3500 új építésű ingatlant vásároltak meg Budapesten, így az idei első negyedév biztatóan indult a fejlesztők számára.

A kedvezményes lakásáfa visszavezetésével a kínálati oldalról eltűnt a legnagyobb kockázati tényező.2021-től tehát sok új projektre számít a piac. A pénzintézetek is egyértelműen érzékelik a megnövekedett érdeklődést. Az OTP Bank a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy online, vagy bankfiókban sok az érdeklődő ügyfél, akik keresik az 5%-os áfával megvásárolható ingatlanokat – és természetesen a szintén nemrég indult lakásfelújítási támogatást is -, és sokan igénylik a szakmai tanácsadást ahhoz, hogy eligazodjanak a részletekben, ezért veszik igénybe banki szakértők segítségét is.

De milyen hatással lesz az áfacsökkentés? Szavazz!

Mennyire ösztönöz téged lakásvásárlásra az, hogy 5%-ra csökkent az új ingatlanok áfája?
    Milyen hatással lehet az áfacsökkentés a lakásárakra?
      Hol érvényesülhet a vételárakban jobban az áfacsökkentés?
        Milyen ingatlantípusoknál érvényesülhet jobban az áfacsökkentés?

          A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

          Címlapkép: Getty Images

          A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

          GDPR

          Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

          Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

          Kiszámoló

          Olajkrízis várható Magyarországon?

          Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

          Holdblog

          Mi az értelmetlen befektetés?

          Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

          Holdblog

          Egyre kevesebb emberre számítanak

          Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

          FRISS HÍREK
          NÉPSZERŰ
          Összes friss hír
          Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
          Sustainable World 2024
          2024. szeptember 4.
          Követeléskezelési trendek 2024
          2024. szeptember 18.
          REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
          2024. szeptember 18.
          Budapest Economic Forum 2024
          2024. október 17.
          Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
          Portfolio hírlevél

          Ne maradjon le a friss hírekről!

          Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

          Infostart.hu Infostart.hu

          Kiadó raktárak és logisztikai központok

          A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

          Díjmentes előadás

          Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

          Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

          Díjmentes előadás

          Tőzsdei megbízások helyes használata

          Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

          Ez is érdekelhet
          Duna Terasz_Vista_kivitezes_julius