Hiányoznak Magyarországról az orosz, az ukrán és az izraeli turisták
Portfolio signature

Hiányoznak Magyarországról az orosz, az ukrán és az izraeli turisták

Az év első két hónapja gyengébb forgalmat hozott a hazai szálláshelyadók számára, ettől függetlenül bizakodóak az idei évvel kapcsolatban. Két nagy szállodalánc, a Danubius Hotels és az Accent Hotels vezetőinél érdeklődtünk az eddigi tapasztalatokkal és az idei üzleti várakozásokkal kapcsolatban.

„Az év első hónapjai jellemzően a leggyengébbek, ez idén sem volt másképp. Budapesten az egyéni szabadidős forgalmat tekintve a fő küldőpiacokról érzékelhető volt néhány százalékos keresletnövekedés a tavalyi év első két hónapjához képest, de ez sem tudta kompenzálni az izraeli piac teljes forgalomkiesését. A csoportos üzleti turizmus kapcsán is nagyobb keresletre számítottunk” – kezdte az első két hónap tapasztalatairól szóló beszámolóját Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

A vidéki wellness szállodáikban az év eleji foglaltság nem okozott csalódást. Érzékelik ugyan a piac árérzékenységét, de a belföldi vendégforgalmuk nem csökkent jelentősen. A tavalyinál nagyobb az érdeklődés a régió más országaiból. Azt azért Kovács Balázs megjegyezte, hogy

az első két hónapban tapasztaltnál nagyobb mértékű növekedést vártak 2024-re.

Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője azt mondta, hogy az év első két hónapjának vendégszámai némileg elmaradtak előzetes várakozásaiktól, elsősorban Budapesten. „Azt tapasztaljuk, hogy a szezonalitás kezd visszatérni a Covid-járvány előtti, legutóbb 2019-ben megfigyelhető tendenciájához, amelyben az év első hónapjai iránt jellemzően kisebb volt a kereslet” – érzékeltette az eddig tapasztaltakat.

„Budapesten visszafogottan optimisták vagyunk a folytatást illetően. Márciustól újra elindultak repülőjáratok Tel-Avivból és a meeting és konferenciapiacon is látszik a tavaszi élénkülés. A foglalási adatok azt mutatják, hogy lassan beindul a csoportos turizmus is. Az biztos, hogy azok a jelentős nemzetközi sport és kulturális események, amik tavaly áprilistól októberig fűtötték a keresletet, idén nagyon fognak hiányozni” - közölte Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Úgy látja, hogy a vidéki wellness szállodák forgalmának biztosan jót fog tenni a tavaszi szünet és a két hosszú hétvége.

„Bár a korábbi évek tapasztalatai valóban azt mutatják, hogy amikor március 15. és a húsvét ennyire közel van egymáshoz, akkor kicsit nehezebb a helyzet. Jelenleg vannak még szabad szobáink, büki szállodánkban teltház közeli üzemelésre készülünk mindkét alkalommal. Ezek a napok egyértelműen hozzájárulnak az eredmény javításához, de országos szinten, az 52 hét forgalmának kérdését önmagukban azért nem oldják meg” – árnyalta a várakozást Kovács Balázs.

„Tapasztalataink alapján ha egymáshoz ilyen közel esik két hosszú hétvége, akkor nagy kihívást jelent mindkét időszakban magas foglaltságot elérni szállodáinkban. Budapesten a piac fellendülésével számolunk tavasszal. Újra érkeznek izraeli vendégek a fővárosba, azonban az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2024. január-február időszakban még jócskán elmarad az egy évvel ezelőtti azonos időszak adataitól” – közölte Csordás Imre.

Budapesten érzékelhető az izraeli turistaforgalom jelentős visszaesése.

„Ez havi szinten százmilliós kiesést jelent a bevételeinkben, amit pótolnunk kell más piacokról. Ez nem egyszerű feladat, hiszen 2023-ban Izrael a négy legjobban teljesítő küldőpiac között volt” - érzékeltette a feladat nagyságát Kovács Balázs. A nagyobb budapesti szállodaláncok abban bíznak, hogy márciustól még több repülőjárat újraindul, és legalább a visszaesés mértéke csökken majd.

„Orosz nemzetiségű vendégek elenyésző számú vendégéjszakát töltenek el szállodáinkban. Az Ukrajnából érkező vendégek számában sem volt jelentős változás az elmúlt időszakban” – vázolta a helyzetet Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője. „Zéró, a teljes orosz-ukrán piaci kereslet továbbra is hiányzik az országban. Ez csak a Danubius esetében összességében milliárdos árbevételkiesést jelent. E tekintetben változás sajnos nem érzékelhető” – számolt be Kovács Balázs.

  • Az Accent Hotels szállodáiban jelenleg Ausztria, Olaszország, Németország, Szerbia és Románia adja a legtöbb vendéget.
  • A Danubius Hotelsnél a fővárosban főleg olasz, angol, német, román és spanyol vendégek fordulnak meg,
  • míg az amerikaiak a Covid előtti időszakhoz képest jóval szerényebb mértékben érkeznek,
  • és az ázsiai vendégek jelentős számú visszatérésére is, egyelőre még várni kell.
  • A kínai turisták esetében a kínai légijáratok visszaépülésével várnak erre az évre egy fellendülést
  • A Danubius Hotels egyébként arról számolt be, hogy vidéken a magyar vendégek vannak túlsúlyban, de egyre több az osztrák, cseh, szlovák és lengyel vendégük. 

A nagy szállodaláncok szerint nincs törésvonal a budapesti és a vidéki turizmus között. „Az év eleje a turizmus legcsendesebb időszaka Magyarországon, jellemzően országosan gyengébb a kereslet. A fővárosi szálláshelykínálat összetételében sokrétűbb, többféle igényt tud kielégíteni. Jelen van az üzleti, a szabadidős, a rendezvény turizmus, így kevésbé kiszolgáltatott. A vidéki szálláshelyek jellemzően a szabadidős turizmusra építenek. Így hétvégenként, ünnepnapokon és az üdülő szezonban népszerűek igazán, a téli hónapok itt visszafogottabbak.

A szezonálisan nyitvatartó, balatoni szállodák pedig április közepéig még zárva tartanak. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert országos szállodaláncként több lábon állunk – foglalta össze gondolatait Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Megjegyezte, hogy az elmúlt évekre jellemző trendeket várjuk erre az évre is. Kiemelkedő szabadidős forgalmat remélnek Budapesten és azt, hogy a konferencia és hivatásturizmus is lassan magához tér.

Csordás Imre, az Accent Hotels ügyvezetője úgy zárta összefoglalóját, hogy a január-február időszakban az előzetes terveik elérése, illetve megközelítése nagyobb kihívást okozott Budapesten, mint vidéken. Törésről azonban ő sem beszélt. „A némileg gyengébb év eleji időszak után Budapesten tavasszal már lényegesen jobbak a kilátások, hiszen az elmúlt évekhez képest több előfoglalás érkezik erre az időszakra és ennek nyomán az átlagár emelésére is van lehetőségünk. A vidéki szállodáinkba szabadidős céllal érkező, túlnyomórészt magyar vendégeink szintén élénken érdeklődnek a tavaszi időszak iránt, azonban lényegesen árérzékenyebbek és keresik az akciós lehetőségeket, amely az átlagár növelésében korlátoz minket” – összegzett Csordás Imre.

A szállásadók szerint a nagy nemzetközi sportesemények idén nagyon fognak hiányozni és úgy tűnik, hogy a nagy konferenciák ideje is várat még magára.

Az EU elnökségtől az év második felében viszont sokat vendégéjszakát remélnek.

Az elmúlt 1-2 évben tapasztaltakhoz képest idén mérsékeltebb áremelkedésre számítanak. Azt azonban feltétlenül jó hírnek tartják, hogy januártól a Szép-kártya megint kizárólag eredeti céljának megfelelően, a szállás-vendéglátásra fordítható.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams