FONTOS Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában
Itt vannak a Delta Technologies friss számai: előbb teljesülhet a vállalat fontos célja
Üzlet

Itt vannak a Delta Technologies friss számai: előbb teljesülhet a vállalat fontos célja

Portfolio
Jelentős bevételnövekedésről és a profitráták számottevő javulásáról számolt be pénzügyi évének első félévére a Delta Technologies ma reggel közzétett jelentésében. A célul kitűzött éves bevételi tervnek közel 60 százaléka teljesült az üzleti év első felében, igaz, szezonálisan általában is ez az első hat hónap az erősebb. Az éves célkitűzés tartható, és ha nem lesz az év második felében rendkívüli gazdasági sokkhatás, akkor korábban teljesülhet az ötéves tervben megcélzott EBITDA-marzs – közölte a vállalat.

December végén zárult a Delta Technologies pénzügyi évének első féléve, amelynek számait ma tette közzé a társaság. A július-decemberi félévben a Delta Technologies konszolidált szintű árbevétele 17,2 milliárd forint volt, ami 57,6%-kal haladta meg az előző üzleti év azonos időszakában elért árbevételt.

A Delta Technologies főpbb számainak alakulása a július-decemberi időszakokban (millió HUF)
  2020 H1 2021 H1 2022 H1 2023 H1 2023/2022 változás
Működési bevételek 7716,6 6380,4 10943 17249 58%
EBIT 23 -268,8 176,9 1950,6 1003%
Nettó eredmény -81 -323,6 18,5 1470,5 7849%
Forrás: Delta Technologies, Portfolio          

Időarányosan az árbevétel a teljes üzleti évre tervezett 29,5 milliárd forintnak több mint 58 százaléka, a szezonalitási hatások figyelembevételével az árbevétel az üzleti év végére várhatóan a tervezett szint körül fog alakulni

– közölte a vállalat.

deltaterv

A működési költségek az üzleti év első felében 43,5 százalékkal növekedtek. Pozitív hatással volt a társaság konszolidált szintű EBITDA marzsára, hogy a bevételek növekedési ütemének szintje meghaladta a költségek növekedési ütemét, a profitabilitási mutató az előző üzleti év azonos időszakban kimutatott 2,4 százalékról 12,6 százalékra növekedett. Az üzleti év végéig, a szezonalitás miatt a tavalyi évet meghaladó szintű, de az aktuális féléves jelentésben szerepeltetett adatokhoz képest szűkülő EBITDA marzs értékre számít a menedzsment. Amennyiben az üzleti év második felében nem jelentkezik előre nem tervezhető rendkívüli gazdasági hatás, akkor az EBITDA marzs várhatóan már ebben az üzleti évben elérheti a 2025. üzleti évre megcélzott 7,7% körüli szintet. Az EBITDA marzs növekedéséhez hozzájárult a szervezeti változások során, a párhuzamosan végzett tevékenységek racionalizálása és egyes outsource tevékenységek költséghatékony belső erőforrással történő ellátása.

Az EBITDA marzs célok teljesülése mozgásteret ad a társaság által optimálisnak tartott nettó adósság állományának a tervezettnél egy évvel hamarabb történő optimális szintre csökkentésére – közölte a vállalat.

A rendelésállomány megfelelőnek mondható a szezonalitást és a társaság működési feltételeit tekintve – olvasható a cég közleményében. A versenypiaci, azaz a nem közbeszerzésből származó bevételeket folyamatosan igyekszik növelni a társaság, a versenyszférából és az állami megrendelésekből származó bevételének aránya az időszak összes bevételére vetítve, a korábbi jelentésekben bemutatott szinten alakult, 47 százalékot tett ki. A meglévő autóipari ügyfelek – mint az Audi és a Bosch Csoport – körébe új partnerként érkezett a BMW, ahova az első megrendeléseket már teljesítette is a Delta.

 Az új bevételi források keresése mellett a társaság továbbra is számít az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz programjának (RFF) keretében megvalósuló projektekből származó bevételeinek növekedésére. A Delta célja, hogy a régióban meghatározó Ipar4.0 szereplővé váljon. Bár az állami indíttatású projektek piacán az üzleti év második felében sem számít élénkülésre a Delta Technologies, a 2024-2025-ös üzleti évre ez látens növekedési opcióként tartható számon.

Az akvizíciós célokra a társaság a következő időszakban mintegy hatmilliárd forintot szán, melyből a sikeres szeptemberi tőkeemelésnek köszönhetően kétmilliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, és a menedzsment további finanszírozási lehetőségeket vizsgál a hosszú távú stratégiai tervek megvalósítása érdekében.

Az akvizíciók főként olyan cégekre irányulnak, amelyek kapcsolódnak a társaság jelenlegi tevékenységéhez, különös tekintettel az alkalmazásfejlesztés, az ipari automatizáció és a felhőszolgáltatások területére.

A Delta Technologies részvényeinek árfolyama ma 2,7 százalékos pluszban áll.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A tervekről és az átalakulásról a cég vezetői nemrégiben a Portfolio-nak adott interjúban beszéltek:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó