Kijött a jelentés: ez a világ leginkább katasztrófa sújtotta régiója
Globál

Kijött a jelentés: ez a világ leginkább katasztrófa sújtotta régiója

Portfolio
A Meteorológiai Világszervezet (WMO), az ENSZ időjárási ügynöksége szerint tavaly Ázsia volt a világ leginkább katasztrófa sújtotta régiója, mivel a globális felmelegedés miatt fokozódtak a szélsőséges időjárási és éghajlati veszélyek – írja a CNBC.

A régió számos országában 2023 volt az eddigi legmelegebb év, olyan szélsőséges időjárási körülményekkel, mint az aszályok, hőhullámok, áradások és viharok

- mondta Celeste Saulo, a WMO főtitkára a héten közzétett jelentésében. 

A kontinensen több mint 9 millió embert érintettek az áradások és viharok, amelyek több mint 2000 halálos áldozatot követeltek. Eközben folytatódott a térségben a hőhullámok erősödésének tendenciája.

A jelentés figyelmeztetett arra, hogy az éghajlatváltozás kulcsfontosságú mutatói, mint például a felszíni hőmérséklet, a gleccserek olvadása és a tengerszint emelkedése, a körülmények romlását jelzik, és azt, hogy Ázsiában nagyobb katasztrófakockázat-megelőzésre van szükség.

2023-ban Ázsia átlaghőmérséklete a második legmagasabb volt a feljegyzések szerint.

A felmelegedési tendencia az 1960-1990 közötti időszak óta csaknem megduplázódott, Ázsia gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, ami fokozott áldozatokkal és gazdasági veszteségekkel jár

- olvasható a WMO jelentésében.

Tavaly különösen magas hőmérsékletet mértek Nyugat-Szibériától Közép-Ázsiáig, valamint Kelet-Kínától Japánig terjedő területeken. A WMO megállapította, hogy Ázsia nagy része jelentős csapadékhiánytól szenvedett 2023-ban, ugyanakkor számos szélsőséges időjárási esemény is előfordult, amelyek heves esőzésekkel és áradásokkal jártak. A csapadékhiány az ivóvízforrásokra, a mezőgazdaságra, az iparra és a vízenergiára is káros hatással lehet - írják.

A jelentés szerzői szerint az adatok megerősítik, hogy szükség van a szélsőséges időjárásra vonatkozó korai előrejelző rendszerekre, valamint a katasztrófakockázatok fokozottabb csökkentésére, hogy a jövőben mérsékelni lehessen az éghajlatváltozás okozta veszteségeket és károkat.

A régiót 1970 és 2021 között már 3612 természeti katasztrófa sújtotta, ami 1400 milliárd dollár gazdasági veszteséget és közel egymillió halálesetet okozott - ez az összes természeti katasztrófa okozta halálesetek 47%-át teszi ki ugyanebben az időszakban világszerte.

A WMO szerint a katasztrófák által okozott károk 30%-kal csökkenthetők, ha 24 órán belül korai figyelmeztetést adnak ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Orosz tank robotine