SPB: a kötvénybefektetések aranykora jöhet 2024-től
Befektetés

SPB: a kötvénybefektetések aranykora jöhet 2024-től

Portfolio
A portfóliók hozamát tekintve az egyik legjobb évet zárta 2023-ban az SPB, tavaly átlagosan 8 százalék körüli hozamot értek el devizában - mondta el a Portfolio-nak adott interjúban Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A kötvények voltak a legjobban a teljesítő portfólióelemek és ez a trend idén is folytatódhat - tette hozzá Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója. A szakemberek szerint nagy népszerűségnek örvendenek az ügyfelek körében a certifikátok, de a vállalati ügyfelek számára is készülnek újdonsággal.

A cikk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

Míg a tavalyelőtti évet elsősorban a piaci volatilitás, a recessziós félelmek és a háború dominálta, addig 2023-ban már sokkal kedvezőbb volt a piaci környezet a szolgáltatók és az ügyfelek számára. Hogyan alakult a tavalyi év az SPB szempontjából, és hogyan teljesítettek a portfólióik átlagban?

Parádi-Varga Tamás: A tavalyi az egyik legjobban sikerült évünk volt az SPB fennállása óta: az előzetes várakozások szerint bőven 100 millió forint feletti nyereséggel zárjuk a 2023-as évet. Mivel az SPB elsősorban a fixed income piacra, tehát a kötvényekre fókuszál – és azon belül is inkább a külföldi eszközöket célozzuk meg –, így a jegybankok monetáris politikája, és az ezzel összefüggő hozamszintek nagymértékben befolyásolják a portfólióink teljesítményét. Ezért nyilván támogatta a hozamainkat, amikor az európai és az amerikai jegybanki alapkamatoknál elértük a kamatemelési ciklus tetejét.

Ennek köszönhetően a portfólióink hozamát tekintve is az egyik legjobb évünk volt 2023, tavaly átlagosan 8 százalék körüli hozamot sikerült elérnünk devizában.

paradi2-571610
Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója

Melyek voltak 2023-ban a legjobban teljesítő portfólióelemek, és ezek közül melyiket ajánlják idén is az ügyfeleknek? Itthon ezekben a hetekben fizetik ki a kamatokat a prémium állampapírok; milyen eszközosztály tudja felvenni ezzel a versenyt?

Kalapos Csaba: Kötvénypiaci szakértőként kiemelnénk a távolabbi lejáratú forintos állampapírokat, például a 2041/A vagy a 2051/G sorozatokat, amelyek 25-30 százalékos emelkedést produkáltak tavaly.

A kötvények terén azonban a régiónk is számos jó lehetőséget kínál: említhetném például az osztrák állam AA+-os minősítésű, 2120-ban lejáró, 0,85%-os kamatozású állampapírját, amely elsősorban az árfolyamnyereség szempontjából lehet igazán jó célpont. Ez a papír ugyanis kedvező piaci környezetben a jelenlegi szintekről akár 50-70 százalékkal is felértékelődhet.

Románia is kifejezetten jó célpont kötvénybefektetést keresők számára: a szomszédos országból kiemelhető például a 2039-ben lejáró, 4 százalék felett kamatozó, euróban denominált állampapír, amelynek árfolyama tavaly 16 százalékos felértékelődést produkált. A tavalyi jelentős mértékű emelkedés ellenére ezeket az állampapírokat továbbra is ajánljuk az ügyfeleinknek.

A vállalati kötvények közül a holland Rabobank 6,5 százalékos kamatot fizető eurós papírját javasoljuk az ügyfeleknek, amely ráadásul tavaly 10 százalék feletti árfolyam-emelkedést is produkált, és bőven benne van a papírban egy 15-20 százalékos árfolyam-potenciál.

P-V. T.: Kiemelném még a 2022-ben elindított certifikát üzletágunk sikereit, ezen tőke- és akár hozamvédelmet is kínáló termékek iránt kiugró érdeklődést tapasztaltunk az elmúlt két évben.

Természetesen a certifikátok bevezetését is független alapon nyújtjuk: a világ legnevesebb intézményei – például a Citibank, a Goldman Sachs vagy a BNP Paribas – kifejezetten az általunk vázolt elképzelések szerint, az ügyfeleink igényei alapján gyártanak le certifikátokat.

Ezek közül ráadásul már több termék is komoly hozamot termelt ügyfeleink számára. A Goldman Sachs által kibocsátott autóipari certifikát például egy év alatt 11,5 százalékos évesített hozamot produkált euróban. A kétéves futamidejű, forintos certifikátunkat pedig – amely 2022 végén jött ki és 100 százalékos tőkevédelmet nyújt –, az elmúlt két hónapban 25-30 százalékos nyereség realizálásával kezdtük el eladásra javasolni.

Az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése okán hogyan alakították át a portfóliókat 2023-ban? Mit ajánlanak most azoknak az ügyfeleknek, akik dolláros befektetéseket keresnek?

K. Cs.: Az Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatási egyezmény felmondása minden olyan hazai befektetőt érint, akinek vannak vagy voltak amerikai kibocsátású értékpapírjai. A felmondás idén január elsejével vált élessé, így ezen értékpapírok osztalék- vagy kamatfizetéseinél megjelent idéntől egy plusz 30 százalékos adóteher, ami jelentősen csökkenti az amerikai kibocsátású értékpapírok hozamát.

Ennek ellenére a magyar befektetőknek sem kell lemondaniuk a dolláros befektetésekről, hiszen a 30 százalékos adó elkerülhető. Aki ugyanis dolláros befektetést keres, az fektethet nem amerikai kibocsátású, de ettől még amerikai dollárban denominált papírokba, így a továbbiakban is elkerülhető az adóteher. Számos példát hozhatunk erre.

A magyar állampapírok között vonzó a 7 százalék feletti hozamot kínáló, 2041-ben lejáró dolláros állampapír, mely kiemelt célpontja az árfolyam-emelkedésre spekuláló kötvénybefektetőknek 2024-ben. A vállalati kötvények piacáról a DNO norvég olajkitermelő papírját emelném ki, ez a 2026-ban lejáró és közel 8 százalékos kamatot fizető kötvény ugyancsak keresett papír a kisbefektetők körében. Szintén attraktív dolláros kötvény az acéliparban tevékenykedő Arcelormittal S.A. papírja, mely 6,80 százalékos kamatot fizet.

A legfrissebb adatok szerint egy átlagos privátbanki portfólió nagyjából 17%-ban tart részvényt, ami az elmúlt fél évben gyakorlatilag változatlan arányt jelent. Továbbra is a befektetési alapokban volt a legtöbb privátbanki vagyon közel 38%-kal, a kötvények csak a második helyet szerezték meg (30%). Mi a helyzet ebből a szempontból az SPB ügyfeleinél?

K. Cs.: Mivel nincs két teljesen azonos ügyfél, így nincs két teljesen azonos portfólió sem nálunk. Mi nem doboztermékeket vagy mintaportfóliókat kínálunk, hanem mindegyik ügyfelünk számára egyedileg, a személyes céljaik, kockázati étvágyuk alapján alakítjuk ki a portfóliókat, így nehéz általános tendenciákról beszélni.

Általánosságban azonban elmondható, hogy dominálnak a kötvények a portfólióinkban, a certifikátokkal együtt 80 százalékos súlyt képviselnek az állományon belül. A maradék nagyjából 20 százalékos részen osztoznak a részvények, ETF-ek és befektetési alapok.

kalapos csaba spb
Kalapos Csaba, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója

Nagyot ugrott tavaly a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, de mennyi köszönhető ebből a friss pénzek beáramlásának, és mennyi a befektetéseken elért hozamoknak? Idén mit vár az SPB a piaci kezelt vagyon és ügyfélszám tekintetében?

P-V. T.: A privátbanki piac hazánkban már régóta egy érett piacnak számít, tehát a szolgáltatók többségénél a vagyonnövekmény jellemzően már hozamból jött 2023-ban is, és erre számítok idén is, azonban a piac szegmentációjával ki lehet majd mutatni egy jelentősebb organikus növekedést is. Az SPB esetében nem elsősorban az ügyfélszám növelésére helyezzük a hangsúlyt, hanem a vagyonkoncentrációra; várakozásaink szerint a piacot meghaladó mértékben bővülhetünk majd az idei évben.

Milyen új termékek, szolgáltatások bevezetését tervezik 2024-ben, és milyen eredményeket várnak ezektől?

K. Cs.: Ahogy említettük, a kötvények mellett a certifikátok is fontos pozíciót töltenek be a kínálatunkban. Deklarált célunk 2024-re, hogy negyedévenként legalább két sikeres certifikát-jegyzést tudjunk lebonyolítani.

Ezen a héten még két, dolláralapú certifikátunk is elérhető a befektetők számára. Az egyik az arany árfolyamát követi le, és a befektetők számára 100 százalékos tőkevédelmet nyújt, míg a másik egy magasabb hozamlehetőséggel és ezáltal nagyobb kockázattal bíró termék, amelynek a MOL részvény a mögöttes eszköze: ez a certifikát a hazai olajpapír teljesítményéhez képest akár másfélszeres szorzóval fizet hozamot az ügyfeleknek, méghozzá dollárban. Megjegyezném, hogy bár dollárban denominált termékekről beszélünk, azonban ezek európai kibocsátásúak, és a hozamuk szocho-mentes.

A következő negyedévben pedig egy, az OTP árfolyamát lekövető expressz certifikát jegyzését tervezzük.

P-V. T.: A termékkínálatunk mellett a szolgáltatási palettánkat is szeretnénk bővíteni. Éppen ezért elindítottuk az SPB vállalati tanácsadási üzletágát, melynek fókuszában olyan kis- és középvállalatok állnak, ahol csak korlátozottan van kapacitás vállalati treasury fenntartására, ugyanakkor az operatív működés már megkövetel egy magasabb fokú pénzügyi jártasságot. Ebben a szerepünkben tehát elsősorban nem a pénzügyek befektetési vonatkozásaira koncentrálunk, hanem egyebek mellett az adott cégre szabott piacelemzésekkel, treasury tanácsadással és vállalati tranzakciós tanácsadással segítjük a cégeket.

Az SPB-nél mindig is domináltak a külföldi befektetési lehetőségeket kereső ügyfelek, hogyan alakult ez az utóbbi időszakban? Látszik az eddigieknél is nagyobb érdemi kereslet a külföldi eszközök iránt? Elsősorban mi hajtja ezt a keresletet?

P-V. T.: Az SPB-re az ügyfelek mindig is elsősorban olyan tőkét bíztak, amit főként devizában akartak befektetni. Ebben nem történt jelentős elmozdulás, a devizás befektetések aránya az ügyfeleink portfóliójában továbbra is 80 százalék fölött van. Sőt, azzal, hogy a forintos hozamok újra normalizálódnak és az állampapírok hozamai visszatértek a 6-7 százalék körüli szintre, még inkább felerősödött az igény az euróban vagy dollárban elérhető kötvények és certifikátok iránt. Ebben fontos lehet a jegybank kamatcsökkentési ciklusának folytatódása is.

A magas nominális forint alapkamatok végével ismét megerősödhet a független, szakmai alapon nyújtott befektetési tanácsadási szektor – ez ráadásul egybeesik a kötvénybefektetések reneszánszával is.

A cikk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Kereszturi Levente/Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó