Úgy néz ki, Magyarország lesz a legnagyobb akadály az új NATO-vezető győzelme előtt
Globál

Úgy néz ki, Magyarország lesz a legnagyobb akadály az új NATO-vezető győzelme előtt

Portfolio
Recep Tayyip Erdogan török elnök valószínűleg Mark Rutte mögé áll, és ezzel a NATO következő vezetője a pénteken Isztambulba látogató holland miniszterelnök lehet - írja a Bloomberg.
Ha így lesz, akkor már csak két ország - Szlovákia és Magyarország - nem támogatja Ruttét, a hírügynökség szerint a nagyobb problémát Magyarország meggyőzése jelentheti.

Törökország támogatása valószínűleg arra készteti Klaus Iohannis román elnököt, hogy visszalépjen a posztra való pályázástól.

Egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy szerint Rutte saját pénzéből fizeti az isztambuli utat, mivel a holland vezető igyekszik Törökország támogatását megszerezni Jens Stoltenberg NATO-főtitkár utódjaként, amikor Stoltenberg októberben lemond posztjáról.

Erdogan várhatóan Rutte fogadása után hozza meg döntését, az elnök valószínűleg a holland vezető jelölését fogja előnyben részesíteni.

A NATO csúcspozíciója kritikus fontosságú lesz az elkövetkező években, miközben egyre nagyobb kétségek merülnek fel az Egyesült Államok Európával szembeni elkötelezettségével kapcsolatban. A NATO-vezérnek továbbra is össze kell majd fognia a szövetségesek támogatását Ukrajna számára az Oroszországgal szembeni védekezésben, ugyanakkor meg kell akadályoznia a Moszkva és a katonai szövetség közötti további eszkalációt.

Mivel a 32-ből 28 ország már támogatja a holland vezetőt a posztra, Törökország jóváhagyása arra késztetheti a kandidáló román elnököt, hogy feladja a versenyt - mondták a NATO-n belüli tanácskozásokat ismerő tisztviselők, mivel mindegyik jelöltnek szüksége van az összes szövetséges egyhangú támogatására.

Ezzel Szlovákia és Magyarország maradna az a két ország, amely még nem állt be Rutte mögé.

Magyarország nagyobb akadállyá válhat Rutte jelölése előtt, miután a holland vezető gyakran bírálta a demokrácia Orbán Viktor miniszterelnök alatti erózióját - mondta több tisztviselő. Egyelőre nem világos, hogy Magyarország milyen engedményeket kér a támogatásáért, ha kér egyáltalán - mondta az egyik tisztviselő.

Címlapkép forrása: Bernd Wüstneck/picture alliance via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán Viktor Hszi Csin Ping