Mindegy, hogy nő vagy csökken a kamatszint, a bankok így is, úgy is csak nyernek rajta?
Bank

Mindegy, hogy nő vagy csökken a kamatszint, a bankok így is, úgy is csak nyernek rajta?

Portfolio
Az emelkedő kamatkörnyezet derekasan megnövelte a bankok bevételeit szerte Európában, különösen a jegybank által fizetett kamatok nőttek nagyot. Az hihetnénk ezért, hogy a kamatkörnyezet csökkenése most rossz hír nekik, ám több banki gyorsjelentés is arra világított rá a napokban, hogy nincs így.
A magyar bankok jövedelmezősége is fontos téma lesz a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni rá!

A Reuters cikke  az első negyedéves gyorsjelentését nemrég közzétevő francia BNP Paribas példáján keresztül világ rá arra, hogy a kamatkörnyezet csökkenése nem olyan rossz hír a bankoknak, mint elsőre sejtenénk.

Jean-Laurent Bonnafé vezérigazgató csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy bevételeik legalább 2%-kal nőhetnek idén, és különösen a kamatcsökkentésektől vár új lendületet az év második felében.

A piac jelenlegi várakozásai szerint idén 2-3 kamatcsökkentésről határozhat az EKB, év végén a jelenleg 4%-os irányadó kamat így 3,25-3,5% körül lehet. A paradoxon az, hogy a magasabb kamatlábak növelték a bankok bevételeit, és most az alacsonyabbak is segíthetnek nekik.

A BNP Paribas-nak és sok más európai nagybanknak hatalmas állománya van fix kamatozású eszközökből, főleg jelzáloghitelekből. A Deutsche Bank lakossági hitelállományának a 80%-a is öt évnél hosszabb lejáratú lakossági hitelből áll.

A fix kamatozású eszközök nagy állománya lehetővé teszi, hogy a kamatcsökkenés miatt ne essen úgy vissza a bankok bevétele, ahogy azt a kamatkörnyezet változásai rövid távon indokolnák, miközben a mérleg forrásoldalán lévő, nagyobb arányt képviselő rövid lejáratú kötelezettségeik kamata már csökkenni fog, így a forrásköltségeik nagyobb mértékben csökkenhetnek, mint a bevételeik (ha utóbbiak egyáltalán csökkenni fognak).

Vannak olyan bankok is, amelyek nagyon aktív fedezeti tevékenységgel készülnek az alacsonyabb kamatkörnyezetre. A brit Barclays például úgy számol, hogy a fedezeti ügyletekből származó bruttó bevételei 2024-re már mintegy 4 milliárd fontot tehetnek ki. Elemzők úgy látják, hogy a bank nettó kamatbevétele a következő években még a kamatlábak csökkenése mellett is növekedni fog.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakás, város, épület, ház, belváros, bérház