Portfolio signature

Kulcsszerepe lesz Magyarországnak: több száz kilométernyi csővezeték létesülhet

A fosszilis energiahordozókhoz vagy fémekhez hasonlóan kereskedhető árupiaci nyersanyaggá válhat az erőművek és gyárak füstjéből leválasztott, illetve a légkörből kivont szén-dioxid Európában. Az Európai Bizottság uniós ipari szén-dioxid-gazdálkodási stratégiája egy sor intézkedéssel kívánja támogatni az egységes piac létrehozását, illetve a szükséges technológiák és infrastruktúra bevezetését, például a jövőbeli európai szén-dioxid-szállítási csővezeték-hálózat megvalósulásának elősegítésével.

Ösztönzésre van szükség

Az ipari szén-dioxid-gazdálkodási stratégiát az teszi szükségessé, hogy bizonyos ágazatokban a klímaváltozás fő felelősének tartott CO2-kibocsátás csökkentése különösen nehéz vagy költséges, ilyen például a cementgyártás vagy a hulladék energetikai hasznosítása során keletkező kibocsátások.

A 2040-re kitűzött 90%-os kibocsátáscsökkentés és a 2050-es karbonsemlegességi cél eléréséhez az ezen tevékenységekből származó CO2-emisszió csökkentése is elengedhetetlen, ehhez viszont olyan technológiákra is szükség van, amelyek képesek a szén-dioxidot az erőművek és üzemek füstjéből leválasztani vagy közvetlenül a légkörből eltávolítani, majd tárolni és/vagy hasznosítani. A szén-dioxid-leválasztási és -hasznosítási, -tárolási technológiák (carbon capture, utilization & storage - CCUS) már ma is rendelkezésre állnak, de a jelentős kapcsolódó költségek és az elterjedésüket segítő szabályozási környezet hiánya miatt egyelőre a világon mindössze néhány helyszínen alkalmazzák ezeket.

Erre tekintettel az Európai Bizottság által februárban bemutatott startégia fő célja az, hogy vonzóbb környezetet teremtsen a beruházások számára egyebek mellett a finanszírozási lehetőségek, az innováció, valamint a nemzetközi együttműködés területeit is érintő intézkedések által. A testület megkezdte a kapcsolódó szabályozási csomag előkészítését is, beleértve annak értékelését is, hogy a leválasztást és tárolást hogyan lehet elszámolni az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) keretében.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés