Portfolio signature

Lepereg a homokóra - Vészesen lassan áll fel a zöld gazdaság

Portfolio
Az egész gazdaság és a társadalom nettó zéró kibocsátási útra való átállítása nem gyerekjáték. Bár lassú lépésekben ez már elkezdődött, kell valami, ami gyorsított pályára löki át a gazdasági szereplőket és az egyéneket. Enélkül ugyanis lehetetlen elérni a kijelölt célokat, még akkor is, ha optimistán tekintünk előre és tudjuk, hogy ami most még egy újszerű, kissé idegen technológia, és a legokosabb mérnökök "játékszere", az hamarosan - évek múlva - a mindennapok megszokott eszköze, anyaga, terméke, szolgáltatása lehet. A McKinsey & Company legújabb energiaátmenetről szóló tanulmánya, illetve a cég különböző országokból megszólaló partnerei tapasztalatai alapján szedtük össze a globális energiaátmenet, valamint a kibocsátámentes világ eléréséhez szükséges lépéseket.

Elkezdődött egy organikus átalakulás egy sokkal tisztább világ létrejöttéhez, a klímatudósok, fenntarthatósági szakértők mégis azt jelzik újra és újra, hogy nem vagyunk elég gyorsak.

Az elvárt célokat úgy lehet elérni, ha minden területen gyorsítunk.

Még gyorsabban el kell hagyni a fosszilis energiát, nagyobb fokú elterjedésre van szükség a villamos energiánál, gyorsabban ki kell alakítani a zöld hidrogén piacát, azonnal abba kell hagyni a lineáris gazdasági gyakorlatot és bent tartani minden hasznos anyagot a körforgásban, az ingatlanállomány korszerűsítése sem várhat, de még a mezőgazdaságban is rá kell eresztenünk a legújabb technológiákat a hagyományos folyamatokra, hogy a versenyhelyzet szépen lassan kivégezze a nem fenntartható eszközöket és szolgáltatásokat. Mindezek létrejöttében pedig a tőkepiacok tudnak segíteni, minél korábban jönnek rá a befektetők, a fogyasztók, és így a vállalatok, hogy csak a fenntartható dolgok élik túl a következő 30 évet, annál hamarabb lesz meg a szükséges magántőke a zöld átállás felpörgetésére.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés