- kutató vegyész, angol-magyar szakfordító
- Igazgató, Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debreceni Egyetem
Dr. habil. Kiss Attila korábban első számú vezetőként tevékenykedett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetében, a Kaposvári Egyetem Élelmiszer-tudományi Innovációs Központjában, az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Tudásközpontjában, illetve az Eszterházy Károly Főiskola Integrált Természettudományos Kutató és Szolgáltató Centrumában. Számos kitüntetéssel és ösztöndíjjal rendelkezik (pl.: Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, Innovációs díj, Heves Megyei Príma Díj, Békéssy György Posztdoktori Ösztöndíj, Bolyai János Akadémiai Ösztöndíj). Számos külföldi egyetemen járt tanulmányúton (Leiden, Edinburgh, Dortmund, Palermo, Dijon, Liszabon, Missoula (USA)). Brüsszelben nemzeti delegált szakértőként közreműködött a „Food security and sustainable agriculture” elnevezésű Programme Committee-ben. Kutatási tapasztalatai kiterjednek a biológiai- és élelmiszerminták bioaktív komponenseinek összehasonlító analízisére és átalakulásuk vizsgálatára, funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére, releváns eljárások kidolgozására és élelmiszer komponensek lehetséges biológiai hatásának modellezésére. Létrehozta és önfinanszírozó jelleggel működtette az Egerfood Regionális Egyetemi Tudásközpontot. Eddigi munkája során összesen 38 db EU-s, illetve hazai kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatot dolgozott ki, koordinált és valósított meg sikeresen, melyek összértéke meghaladja a 7 milliárd Ft-ot. Részt vett új, funkcionális élelmiszeripari termékek kidolgozásában, illetve menedzselte azok piaci bevezetését. 9 különböző szabadalmi újításban vett részt feltalálóként, 94 tudományos szakcikkel rendelkezik nemzetközi folyóiratban, impakt faktora 102,2. Hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója (272 alkalom).