Kedvező adófeltételekkel adható bérkiegészítő juttatás utalvány formájában (x)
Prémium

Kedvező adófeltételekkel adható bérkiegészítő juttatás utalvány formájában (x)

PR cikk
Kedvezőbb az adózása és széles körben felhasználható

Az elmúlt időszakban az infláció miatt a béremelés kulcskérdéssé vált, de a legtöbb vállalat nem tudott olyan mértékben emelni, amely teljes mértékben kompenzálta volna a pénzromlás ütemét. Ebben a helyzetben segítséget nyújthatnak a széles körben felhasználható, nagy láncok által is elfogadott utalványok, mivel a cégek számára adózási szempontból kedvezőek, a munkavállalók pedig egyszerűen felhasználhatják.

Bár a magyar cégek 90%-a emelte, vagy tervezi emelni idén a béreket, de 100-ból mindössze 5-nél emelkedtek annyira a fizetések, ami az infláció teljes hatását kompenzálta.  A béremelést adó vállalatok kétharmada pedig csupán 5-10% közötti bérfejlesztést hajt végre, miközben 2023-ban átlagosan 17,6 százalékos infláció volt – derül ki a magyar tulajdonú, az utalványpiacon meghatározó Rewin felméréséből.

Az eredmények azt mutatják, hogy leginkább a mindenkire kiterjedő egységes béremelést és a teljesítmény szerinti differenciálást választják, de emellett sok cég alkalmi juttatással is kiegészíti a fizetéseket. Ugyanakkor ezt többnyire bérként adózva, számlára utalva küldik, pedig van kedvezőbb adózású, általuk is ismert megoldás is. Ez a „csekély értékű juttatás”, amely utalványként alacsonyabb közteher mellett adható a dolgozónak.

Rewin_sajtóközlemény_Csekély_érték_tervek_grafikon
Családtámogatásra is használható az utalvány - kedvező adózással. Forrás: Rewin

Csekély értékű juttatást személyenként évi 80.040 forint értékig lehet adni, évi három részletben. Ez adózási szempontból előnyösebb, mint a bérként történő kifizetés, hiszen összesen 33,04% közteherrel jár. Emellett fontos, hogy a munkavállalók családtagjainak is adókedvezménnyel adható, így egy négyfős család esetében nettó összege akár 320 ezer forintnál is magasabb lehet egy év alatt.

Ruga Róbert, a Rewin ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy kutatásuk szerint azok háromnegyede is megfontolja a csekély értékű juttatás opcióját, akik eddig nem éltek vele, és csak a kutatás során értesültek róla. A megkérdezettek 53%-a idén már biztosan élni fog a lehetőséggel, nagyobbrészt utalvány formájában, ugyanakkor 28% még nem döntött arról, hogy alkalmazza-e ezt a juttatási formát. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy egy 100 fős cég 3 millió forint bérköltséget is megtakaríthat, ha ilyen formában adja ki a juttatást vagy jutalmat.

A magyar vállalatokra az infláció bér- és költségoldalon is nagy nyomást helyez, ezért lehetnek egyre fontosabbak az alternatív megoldások, köztük a széles körben használható utalványok. Megjegyezte, hogy ebben a gazdasági környezetben a munkavállalók indokoltan várják el a reálbérük szinten tartását, a vállalatoknak pedig a munkaerőhiány kellős közepén fontos a dolgozók megtartása és a bérköltségek optimalizálása is – tette hozzá Ruga Róbert, a Rewin ügyvezetője.

További információk: itt

(x)

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
Portfolio_1500px