Mire számítson, akinek a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzi a vállalkozását? (x)
Prémium

Mire számítson, akinek a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzi a vállalkozását? (x)

PR cikk
Akár a vállalkozást elmarasztaló határozathoz, különösen súlyos esetben pedig több millió forintos munkaügyi bírsághoz is vezethet a jogszerűtlen foglalkoztatás.

Az ellenőrzési adatok szerint azonban sokan reszkíroznak, hiszen nemzetgazdasági szinten még mindig számos munkavállalót feketén foglalkoztatnak. A jogszerűen foglalkoztató munkáltatókat nem fenyegeti veszély a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés során.

A foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés gyakran munkavállalói panaszra vagy közérdekű bejelentésre indul. A foglalkoztatás jogszerűségét a kormányhivatalok felügyelik, innen indulnak a hatósági ellenőrzések. A hatóság az eljárás során helyszíni ellenőrzést, iratvizsgálatot, és tanú meghallgatást is tart. Fontos, hogy a hatóság célzottan ellenőriz, tehát a kockázatosabbnak értékelt vállalkozásokat vizsgálja leginkább, ami a feltárás hatékonyságát érdemben növeli.

AdobeStock_476432774 [Converted]

Mit vizsgál a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság?

A szakemberek első sorban azt vizsgálják, hogy be vannak-e jelentve a munkavállalók, rendelkeznek-e munkaszerződéssel, annak tartalmi és formai kritériumai megfelelők-e. Az ellenőrzés azonban minden más foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra is kiterjed, tehát például a megbízási szerződéseket is átnézik a szakemberek.

Külön ellenőrzik, hogy a munkavállalók megfelelnek-e az életkori követelményeknek és elégséges mértékben tájékoztatták-e őket. További figyelmet fordítanak a nőkkel, fiatalokkal és megváltozott munkaképességű munkavállalókkal, a kölcsönzött munkaerővel kapcsolatos speciális szabályok betartására. Vizsgálják a pihenőidővel kapcsolatos gyakorlatot, és azt is, hogy a munkabért rendesen megkapja-e a munkavállaló. Adott esetben a foglalkoztatás megszűnésével kapcsolatos papírmunkát, adminisztrációt is megvizsgálják. Szintén ellenőrzik a szabályoknak való megfelelést azoknál a vállalkozásoknál, amelyek korábban foglalkoztatást elősegítő támogatásban részesültek. Fontos tudnivaló, hogy a foglalkoztatás-felügyelet nem csak a cégeket, de az egyéni vállalkozásokat is ellenőrizheti.

Munkában a felügyeletek

Az idei első negyedéves ellenőrzések adatai alapján az építőiparban és a vagyonvédelemben foglalkoztatottak negyede, míg a vendéglátásban dolgozók hetede, a mezőgazdasági munkások tizede dolgozott feketén. A legrosszabb az építőiparban a helyzet, az összes ellenőrzésen fennakadt fekete-munkavállaló majdnem felét ebben a szektorban találták.

A Technológiai és Ipari Minisztérium jelenleg is kampányt folytat „Legyen oké a munka” címmel annak érdekében, hogy felhívja mind a munkavállalók, mind a munkáltatók figyelmét a munkajoggal és a munkabiztonsággal kapcsolatos szabályokra és előírásokra.

Következményekkel jár

Amennyiben a hatóság jogsértést tár fel a helyzet rendezésére irányuló határozatot hozhat, és emellett munkaügyi bírságot szabhat ki a vállalkozásokra, aminek a mértéke a több millió forintot is elérheti. Ebben akár meg is tilthatja a további foglalkoztatást, vagy kötelezheti a munkáltatót a szabálytalanság megszüntetésére. A munkajogviszony megszűnésekor kiadandó igazolások időben történő átadását és az elszámolás megtörténtét is ellenőrzi a hatóság, azonban az elszámolás számszaki megfelelőségének ellenőrzése nem közigazgatási eljárást, hanem bírósági eljárást igényel.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1