Prémium

A beszállítóvá válás pénzügyi előfeltételei - mit várnak el a partnerek e téren? (x)

Portfolio
A beszállítóvá válás szükséges, de nem elégséges feltétele egy jó termék megléte. A partnerek ennél azonban többet várnak el, sőt sok esetben olyan területeken dől el a beszállítói státusz sorsa, amihez a terméknek közvetlenül nincs is köze.
Ahhoz, hogy egy hazai kis- és középvállalkozás egy nagyobb társaság, vagy akár egy multinacionális cég beszállítójává válhasson, nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie. Ennek oka, hogy egy magára sokat adó társaság alaposan megválogatja a beszállítóit, mivel saját vevői és ügyfelei felé egyetemleges felelősséget vállal a kínált termékért vagy nyújtott szolgáltatásért.

A kapcsolati tőke segíthet ugyan abban, hogy a társaság megismertethesse termékeit a leendő partnerekkel, sőt bizonyos esetekben a beszállítói státusz megnyeréséhez is hozzájárulhat, de amennyiben a későbbiekben nem tud eleget tenni a vállalkozás a szerződésben vállalt kötelezettségeinek (akár minőség, akár ár, akár határidő tekintetében), az üzleti kapcsolat a jó személyes kapcsolat ellenére megromolhat, és hamarosan kapun kívül találhatja magát a vállalkozás.

Ahhoz, hogy valaki beszállítóvá válhasson, elsősorban szüksége van egy olyan termékre vagy szolgáltatásra, amely valamely - ideális esetben akár több - paraméterében felveszi a versenyt a konkurens termékekkel, szolgáltatásokkal. Hogy melyik az a paraméter, amivel többet kell, hogy tudjon a termék, az értelemszerűen annak pozícionálásától is függ. A tapasztalat azt mutatja, hogy hosszabb távú és kiegyensúlyozottabb üzleti kapcsolatot tud kialakítani partnereivel az a vállalkozás, amely nem csak az árban próbálja felvenni a versenyt a konkurenciával, hanem egy megbízható beszállítói státuszra törekedve nagy figyelmet szentel a minőségnek és a határidőre történő szállításnak is.

Azoknak, akik beszállítókká szeretnének válni, fel kell készülniük arra, hogy a potenciális vevők beszállítói auditnak vetik alá a teljes gyártási folyamatukat, mivel így tudnak meggyőződni arról, hogy az adott termék minden körülmények között meg fog felelni az általuk támasztott minőségi követelményeknek. Általában kifejezetten követelmény, hogy a beszállító rendelkezzen minőségirányítási rendszerrel. Ezen a területen az elmúlt időszakban határozott fejlődésen mentek keresztül a hazai vállalatok, kellő hangsúlyt fektetve a gyártási folyamatukra. Az egyéb területeket és folyamatokat azonban gyakran elhanyagolják, mert nem is sejtik, hogy a partnerek bizony ezeknek a területeknek a működésére is kíváncsiak. A vevő-jelöltek szeretnek arról is meggyőződni, hogy a vállalkozásnál a műszaki, gyártási folyamatok mellett az egyéb folyamatok is az előírásoknak, és a szakmai standardoknak megfelelően zajlanak-e, vagyis tulajdonképpen arra kíváncsiak, hogy a vállalkozás rendet tud-e tartani a saját portáján. Ez sokszor legalább akkora súllyal esik a latba, mint az adott termék jellemzői.
A hazai kis- és középvállalkozások sok esetben erre mégsem fordítanak kellő figyelmet, az erőforrásaikat szinte teljes egészében a gyártásukra összpontosítják. Nekik mindenképpen javasolt tanácsadó bevonása, aki a folyamatok felmérésével, hatékonyság-elemzésével, optimalizálásával, és akár új folyamatok kiépítésével tudja támogatni a vállalkozást abban, hogy a pénzügyi és számviteli folyamatai, a belső bizonylatolási rendje ne lehessen akadálya egy újabb üzleti kapcsolat létrejöttének.


Elvárás, hogy a vállalkozás stabil pénzügyi alapokon álljon, mivel egy régóta veszteséges vállalkozással senki sem köt szívesen beszállítói szerződést, mert nem látja biztosítottnak, hogy a beszállító hosszú távon is teljesíteni tudja szerződési kötelezettségét. Ilyenkor mindenképpen érdemes - de egyébként beszállítóvá válás szándéka nélkül is az - a finanszírozás átvizsgálása. A vállalkozások jelentős része ugyanis céljai megvalósításához nem a megfelelő összetételű finanszírozást választja, vagy nem a megfelelő forrásból finanszírozza tevékenységét. Ez sok esetben indokolatlan többlet költséget okoz, ami gátolhatja a további növekedést. Egy felkészült tanácsadó nagyban tudja segíteni a vállalkozást az optimális finanszírozási struktúra felvázolásától kezdve, a potenciális finanszírozók megkeresésén át egészen a kiválasztott finanszírozóval történő tárgyalás támogatásáig. Sőt, a piacra jutást támogató források, pályázatok megtalálásában, előkészítésében is számíthatunk rá.

Szintén nagyon fontos, hogy a vállalkozás rendelkezzen egy alapos és hiteles üzleti tervvel, amiből a vállalat jövőképe kirajzolódik. Azok, akik először készítenek üzleti tervet, elkövetnek pár típushibát - például költségek alul-, bevételek túltervezése, kockázatok nem kellő körültekintéssel történő felmérése - ami miatt az üzleti tervük sokkal inkább tekinthető marketing eszköznek, mint egy alaposan megtervezett, realisztikus, döntést támogató jövőképnek. Ezért annak, aki nem rendelkezik tapasztalattal ezen a területen, érdemes lehet szakértőt bevonnia, aki közreműködik egy olyan üzleti terv elkészítésében, amely rövid, közép és hosszú távon is segítheti a vállalkozás céljainak elérését, bizonyos rejtett kockázatok időben történő felismerését és az azokra adott adekvát válaszok megtalálását.


A beszállítóvá válás pénzügyi előfeltételei - mit várnak el a partnerek e téren?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Leslie Mandoki - Concert in Budapest2