Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás
Uniós források

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

Ehelyett az IMF azt tanácsolta Európának, hogy a hosszú távú növekedés fellendítése érdekében összpontosítson a belső kereskedelmi akadályok csökkentésére – mint ahogy azt belső piaci reformjában Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke is javasolta az Európai Bizottságnak. A Valutaalap jelentés becslése szerint az EU belső kereskedelmi akadályainak 10 százalékos csökkentése 7 százalékponttal növelné a régió hosszú távú növekedését.

Alfred Kammer, az IMF európai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy a protekcionizmus globálisan káros lenne, és a támogatási verseny nem áll Európa érdekében. Hozzátette, hogy az EU-nak mint nagyon nyitott gazdaságnak nem szabad protekcionistává válnia.

Az IMF azt is megjegyezte, hogy az EU-n belüli kereskedelemtorzító támogatások az előző három évhez képest 2021-23-ban kétharmadával nőttek. Kammer kijelentette, hogy az egyik vállalat előnyben részesítése másokkal szemben a tőke rossz elosztásához vezet.

Az uniós vezetők a héten Brüsszelben tartott csúcstalálkozón megvitatták a beruházások és a növekedés fellendítésének módjait, de a javaslatok a kisebb országok többségének jelentős ellenállása miatt megfeneklettek. Eközben a brüsszeli tisztviselők azt fontolgatják, hogy vámokat vetnek ki a kínai elektromos járművek behozatalára, amelyek a kritikusok szerint állami támogatásban részesülnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy árban alákínáljanak az európai versenytársaknak.

Kammer szerint az EU egységes piacának harmonizációja a kulcsa annak, hogy fellendüljön a régió egy főre jutó GDP-je, amely harmadával elmarad az USA-étól. Hozzátette, hogy a termelékenység a fő ok, és az Egyesült Államokban integrált egységes piac van, de ennek Európában még fejlődnie kell. Az IMF jelentése arra figyelmeztetett, hogy a strukturális nyomásokra, például a kereskedelem széttöredezettségére adott koordinálatlan politikai válaszok szétzilálhatják az EU egységes piacát.

Címlapkép forrása: Pramote Polyamate

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
scholz-macron