Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták
Ingatlan

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Portfolio
2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

Meg kell jegyezni, hogy az éves méretkorrekció és állományrevízió miatt a Budapest és környéki ingatlanállomány mérete 34 330 négyzetméter ipari területtel nőtt, mivel korábban nem regisztrált épületek kerültek be az állományba, míg a regionális állomány mérete csökkent 21 310 négyzetméterrel.

Az üresedési ráta 2024 első negyedévében, Budapest esetében 8,9%-ra nőtt, ami 0,3 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévben regisztrált kihasználatlansághoz képest, míg éves összehasonlításban 3 százalékpontos növekedés mérhető. A negyedév végén összesen 313 705 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen Budapesten és környékén. A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 103 085 négyzetméter üres területet rögzítettek, ami 6,5%-os kihasználatlanságnak felel meg.

Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 8,2%.

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet a főváros és környékén 90 875 négyzetmétert tett ki, ami 15%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest.

A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 78 275 négyzetméter, ami 35%-os növekedést jelent 2023 első negyedévéhez képest.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

2024 első negyedévében a fővárosban és környékén az új bérleti szerződések 45%-kal, míg az előbérletek 25%-kal járultak hozzá a teljes kereslethez. A bővülésre vonatkozó szerződések 16%-ot tettek ki. A szerződéshosszabbítások aránya a korábbi negyedévek magas eredményéihez képest visszaesett, a bérleti szerződések mindössze 14%-át tették ki.

2024 első negyedévében a Budapest és környéki piacon a BRF összesen 23 bérleti szerződést rögzített, 3950 négyzetméter átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók száma és átlagos mérete hasonló arányokat mutatott a 2023 első negyedévében rögzített adatokhoz képest.

A tranzakciók közül mindössze három mérete haladta meg a 10 000 négyzetmétert.

A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban került aláírásra.

Az első negyedév legnagyobb szerződéseit 16 000 négyzetméterre kötötték. A regionális piacokon a Raben 16 000 négyzetméter új területre kötött előbérletet az InPark Tatabánya ipari parkban, míg a Budapest és környéki piacon a legnagyobb szerződés egy új bérlet szintén 16 000 négyzetméterre a CTPark Budapest West-ben.  

A nettó abszorpció - figyelembe véve az állományi felülvizsgálatot a fővárosban és környékén - 2024 első negyedévében -15 145 négyzetmétert, a regionális piacokon pedig  -12 285 négyzetmétert tett ki.

brf tábla

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, iO Partners és a Robertson Hungary.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás