Két évtizede nem történt ilyen az orosz gázipari óriással
Üzlet

Két évtizede nem történt ilyen az orosz gázipari óriással

Portfolio
A Gazprom orosz gázipari óriás 2023-ban 629 milliárd rubel (6,9 milliárd dollár) nettó veszteséget könyvelt el, ez több mint két évtizede az első mínuszos éve. A CNN beszámolója szerint ez főként az ukrajnai konfliktus következtében visszaesett európai eladásokkal áll összefüggésben.

Elemzők korábban 447 milliárd rubel (4,9 milliárd dollár) nettó nyereséget vártak 2023-ra, az Interfax hírügynökség információi szerint. Ezzel szemben a vállalat 2022-ben még 1200 milliárd rubel (13,1 milliárd dollár) nettó nyereséget könyvelt el, ami az év folyamán kezdődött orosz-ukrán konfliktus előtti időszakra esett.

A Reuters elemzése szerint ez a veszteség a Gazprom számára az első éves negatív eredmény volt az 1990-es évek vége vagy a 2000-es évek eleje óta. Ez időszak nagyjából akkor kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin elnök szövetségese, Alekszej Miller vette át a vállalat vezetését 2001-ben. A gázipari társaság Oroszország egyik legfontosabb vállalatának tekinthető - emlékeztet a CNN.

Oroszországnak Európából való gázexportja jelentős mértékben csökkent az ukrajnai konfliktus politikai következményei miatt. A Gazprom monopolhelyzetben van a külföldre irányuló gázszállítás terén és rendelkezik olajipari egységgel is. Emiatt a cég lett a nyugati szankciók egyik fő célpontja.

A Reuters által végzett számítások szerint a cég földgázszállításai Európába tavaly 55,6%-kal estek, 28,3 milliárd köbméterre csökkentek. A Gazprom nem közölte saját exportstatisztikáit 2023 eleje óta.

Az EBITDA jelentős mértékben csökkent: tavaly mindössze 618,38 milliárd rubelre (6,7 milliárd dollár) rúgott a korábbi évben elért 2,79 milliárd rubellel (30,4 milliárd dollár) szemben. Ez volt az elmúlt 22 év legrosszabb EBITDA-eredménye.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Anatolij Malcev

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
világűr