Kemény szankciókkal vinné be az újabb ütést Oroszországnak az EU - Íme a javaslatok
Globál

Kemény szankciókkal vinné be az újabb ütést Oroszországnak az EU - Íme a javaslatok

Portfolio
Az Európai Unió az oroszok elleni szankciók következő körének részeként azt tervezi, hogy megtiltaná a politikai pártoknak, agytrösztöknek és más csoportoknak, hogy Oroszországtól finanszírozást fogadjanak el – írja a Bloomberg. Emellett most először az orosz LNG-szektort is célba vennék.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok a 14. szankciócsomag részeként fogadják el azt a kitételt, hogy a politikai pártok és más csoportok nem fogadhatnak el semmilyen orosz pénzbeli támogatást - közölték a megbeszéléseket ismerő személyek.

A tárgyalt intézkedések között szerepel az orosz hélium importjának betiltása, a mangánércre és más ritkaföldfém-összetevőkre vonatkozó exportkorlátozások szigorítása, valamint a kikötőkbe való belépés megtiltása mintegy 11 olyan hajó számára, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit - mondták a névtelenséget kérő személyek.

A javaslat, amely további négy médium európai műsorszórását is megtiltaná, csak akkor léphet hatályba, ha a blokk 27 tagállama egyhangúlag elfogadja. A korábbi csomagokról hetekig tartó, zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra volt szükség.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap közölte, hogy az EU szankciókat fog alkalmazni az oroszbarát dezinformáció terjesztésével vádolt Voice of Europe, valamint a Rosszijszkaja Gazeta, a Ria Novosztyi és az Izvesztyija ellen.

Az EU-ba irányuló orosz politikai finanszírozás visszaszorítására irányuló törekvés az Európai Parlament június eleji választásaival van összefüggésben, attól tartanak, hogy Moszkva az általa terjesztett dezinformációval beavatkozna a választások kimenetelébe - jelentette korábban a Bloomberg.

Az orosz politikai finanszírozásra vonatkozó intézkedések mellett az uniós szankciók várhatóan az orosz központi bank pénzügyi üzenetküldő rendszerének használatára vonatkozó tilalmat is tartalmazni fogják. Oroszország 2014 végén indította el a SWIFT saját változatát, a kezdeti szankciókat követően, miután az ország elcsatolta Ukrajnától a Krímet. Januárban a rendszer 20 országgal működött az Interfax szerint. Ebbe beletartoznak Fehéroroszország, Örményország, Tádzsikisztán és Kazahsztán bankjai is.

A javasolt csomag emellett a konfliktusban játszott szerepe miatt a Fehéroroszországgal szembeni szankciók egész sorát tartalmazza, beleértve a navigációs technológia és a luxuscikkek importjának, a nyersolaj- és gyémántexportnak, valamint minden olyan tranzakciónak a tilalmát, amely növelheti a fehérorosz ipari kapacitást.

Az energiával kapcsolatban a Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az EU az Oroszországból származó, harmadik országokba irányuló cseppfolyósított földgáz átrakodásának betiltását javasolja, valamint megtiltaná az orosz LNG-projektek kiszolgálását az Északi-sarkvidéken.

Az EU azt is javasolta, hogy több mint egy tucat vállalatot vegyenek fel az exportkorlátozások listájára, köztük több kínai, egyesült arab emírségekbeli és törökországi vállalatot, mivel állítólag segítettek Moszkvának kijátszani a fegyverekben használt vagy azok előállításához szükséges árukra vonatkozó kereskedelmi szankciókat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
irán atom