Sorban jönnek a fontos adatok: így teljesít Európa gazdasága
Gazdaság

Sorban jönnek a fontos adatok: így teljesít Európa gazdasága

Portfolio
Számtalan fontos makrogazdasági adat érkezett ma Európából, amelyekből kiderült, hogy milyen állapotban vannak az egyes országok, és maga a kontinens gazdasága is. Ebben a cikkben az összes adatközlést egyben mutatjuk.
Megosztás

Nő az európai gazdaság, az infláció tovább esik

Az eurózóna gazdasága az első negyedévben 0,3%-os növekedést mutatott az előző negyedévhez képest, ezzel meghaladta az elemzői várakozásokat, a növekedés gyorsult a kontinensen. Az áprilisi infláció eközben tovább mérséklődött, de a csökkenés elmaradt a várakozásoktól.

Nő az európai gazdaság, az infláció tovább esik
Megosztás

A vártnál erősebb Németország gazdasága

A várakozásokat felülmúlva növekedett a német GDP az első negyedévben - derül ki a most közölt előzetes becslésből. Az olasz gazdaság is pozitív meglepetést okozott.

A vártnál erősebb Németország gazdasága
Megosztás

Elemzők: folytatta a cikk-cakkozást a magyar gazdaság, sok még a bizonytalanság

Az év egészét tekintve a mai első negyedéves GDP-adat alapján az elemzők átlagosan 2-3 százalékos növekedést várnak, azonban ez a prognózis még sok bizonytalansággal terhelt, főként a külső kereslet változása és a forint árfolyamának alakulása miatt. A fogyasztás és a beruházások élénkítő hatása továbbra is meghatározó lehet, míg az export oldaláról egyaránt jelentkezhetnek pozitív és negatív meglepetések. A kormány szerint már a dinamikus növekedéshez szükséges öt feltételből már négy teljesült, míg a pénzügyi tárca szerint tartható az idei, 4,5 százalékra emelt hiánycél is.

Elemzők: folytatta a cikk-cakkozást a magyar gazdaság, sok még a bizonytalanság
Megosztás

A spanyol gazdaság erős

Várt felett alakult a spanyol GDP az első negyedévben, az éves növekedés 2,4%-ra gyorsult az előző negyedévi 1,9%-ról. Az előző negyedévhez képest 0,7%-kal nőtt a spanyol GDP, ami meghaladta a Reuters elemzői által várt 0,4%-ot, ami lassulás lett volna a negyedik negyedéves 0,6%-os növekedéshez képest.

Spanyolország nő a leggyorsabb ütemben az európai nagygazdaságok közül.

Ennek oka, hogy a spanyolok nagyobbat estek a koronavírus-válságban, amiből a többieknél gyorsabban lábaltak ki, tehát az energiaválságba is nagyobb lendülettel mentek bele. Emellett az országot kevésbé érintette az energiaválság, az infláció is messze az európai átlag alatt maradt, vagyis a fogyasztás is támogathatta a gazdaságot. Spanyolország profitált emellett a turizmus jelentős felpattanásából is.

Megosztás

Itt egy elemzői reakció a francia GDP-adatra

Előre tekintve a mutatók nem utalnak a növekedés erőteljes felgyorsulására. Éppen ellenkezőleg. Az üzleti hangulat áprilisban romlott az iparban, a szolgáltatásokban és az építőiparban, az üzleti vezetők sokkal kevésbé bizakodóak a jövőbeli tevékenységet illetően – írja gyorselemzésében az ING Bank a francia GDP-adatról.

Úgy tűnik, a franciák pesszimistábbak a jövőbeli pénzügyi helyzetüket illetően, és nagyobb valószínűséggel akarnak megtakarítani.

Ezek a második negyedévre vonatkozó adatok azt jelzik, hogy a gazdasági növekedés valószínűleg nem gyorsul fel erőteljesen a tavasz folyamán, és valószínűleg mérsékelt marad – figyelmeztetnek. A fellendülés a nemzetközi környezetből, és ezen belül az exportból származhat, mivel a német gazdaság a jelek szerint kezd kilábalni a ciklikus mélypontról.

A második negyedévben 0,1% és 0,2% közötti negyedéves növekedés valószínű az ING szerint.

A bank elemzői szerint az év második felében némileg dinamikusabb növekedés érezhetővé válhat, mivel az alacsonyabb infláció lehetővé teszi a háztartások számára, hogy nőjön a vásárlóerő, ami kedvezően hatna a fogyasztásra, ha a fogyasztói bizalom nem romlik tovább. Az alacsonyabb kamatlábak fellendíthetik a háztartások beruházásait, még akkor is, ha a restriktívebb költségvetési politika korlátozza a várt gyorsulást. "Végső soron arra számítunk, hogy a 2023-as 0,9%-os növekedés után 2024-ben 0,8%-kal nő a GDP. A 2025-ös évre 1,3%-os növekedést prognosztizálunk" – írják.

Megosztás

A francia infláció is kellemetlen meglepetést okozott

Kijött a francia infláció, a várt felett alakult, de stagnált az áremelkedés mértéke áprilisban. Az éves áremelkedés mértéke az EU módszertana szerint harmonizálva 2,4% volt áprilisban, pont annyi, mint az előző hónapban. Az elemzők azt várták, hogy 2,2%-ra mérséklődik az éves infláció mértéke.

Tegnap közölték a német inflációt is, az is kellemetlen meglepetést okozott, a főmutató emelkedett, a maginfláció viszont csökkent. Az várható volt, hogy a főmutatóban lesznek bukkanók, a dezinfláció elakadásáról viszont még nem lehet beszélni.

Megosztás

Valami történt Németországban: vége a nehéz éveknek?

A német kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben emelkedett márciusban, ami a fogyasztás élénkülésére utal több havi visszaesés után.

Valami történt Németországban: vége a nehéz éveknek?
Megosztás

Itt a friss GDP-adat, már nem stagnál a magyar gazdaság!

2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit. Ezzel a stagnálást növekedés váltotta fel, és a várakozások szerint innentől pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. A szakértők előzetesen 0,5%-os GDP-bővülésre számítottak, a megnövekedett becslési bizonytalanságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a KSH jelentése kis mértékű pozitív meglepetést okozott.

Itt a friss GDP-adat, már nem stagnál a magyar gazdaság!
Megosztás

Vége a stagnálásnak? A vártnál erősebb Európa második legnagyobb gazdasága

Az első negyedévben gyorsult a francia gazdasági növekedés, ami növeli annak esélyét, hogy az euróövezet kilábaljon az enyhe recesszióból.

Vége a stagnálásnak? A vártnál erősebb Európa második legnagyobb gazdasága
Megosztás

Ma megtudjuk, milyen állapotban van Európa gazdasága

Rengeteg makrogazdasági adat érkezik ma az eurózónából, időrendben így néz ki a közlések sora:

  • 7:30 francia GDP;
  • 8:00 német kiskereskedelem;
  • 8:45 francia infláció;
  • 9:00 spanyol GDP;
  • 10:00 német és olasz GDP;
  • 11:00 eurózóna infláció és GDP.

Emellett a cikkfolyamba belinkeljük a tegnap közölt adatokat, a spanyol és német inflációs adatot is.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

A várt felett alakult a német infláció, de nem kell megijedni

Az európai módszertan szerint mért német infláció áprilisban a várakozásokat meghaladva emelkedett, a maginfláció ugyanakkor csökkent, összességében tehát a vártnak megfelelően alakul az infláció Európa legnagyobb gazdaságában.

A várt felett alakult a német infláció, de nem kell megijedni
Megosztás

Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió

Svédország gazdasága folytatva a negatív trendet az idei év első három hónapjában is zsugorodott, ami már a negyedik egymást követő csökkenő negyedévet jelenti ellentétben az elemzők által várt enyhe bővüléssel. A központi bank kamatcsökkentésre készül.

Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió
Megosztás

Kijött a friss inflációs adat: jól alakul a helyzet Spanyolországban

Spanyolországban az Európai Unió által harmonizált infláció 3,4%-kal emelkedett áprilisban, szemben a márciusig tartó 3,3%-os növekedéssel - derült ki a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) hétfőn közzétett előzetes adataiból.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
infláció zsugorinfláció bevásárlás