Emelkedő pályán a légúti fertőzések Magyarországon
Gazdaság

Emelkedő pályán a légúti fertőzések Magyarországon

Portfolio
Megjelentek a légúti fertőzésekre vonatkozó friss adatok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) oldalán. Ezek szerint a 16. héten, vagyis április 15. és 21. között nőtt az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest, ugyanakkor influenzaszerű tünetekkel kevesebben keresték fel az orvosukat.

Az országban 9 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 132 800 fő akut légúti fertőzés tüneteivel. A múlt héten a két szám 9 800, illetve 129 100 volt.

nngyk
  • Az akut légúti fertőzés: a betegek 47,5 százaléka 0-14 éves gyermek, 25,1 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,2 százalékuk a 35-59 évesek, 10,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
  • Az influenzaszerű megbetegedés: a betegek 31,6 százaléka 0-14 éves gyermek, 33,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,4 százalékuk a 35-59 évesek, 10,5 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
nngyk2

A 2024. év 16. hetében nyolc közigazgatási területen nőtt, hét közigazgatási területen csökkent, 5 közigazgatási területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket három vármegye (Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg) területén diagnosztizáltak.

nngyk3

A 16. naptári héten összesen 140 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az influenza pozitivitási arány 2,0 százalék, az RSV pozitivitási arány 3,9 százalék, a HMPV pozitivitási arány 7,8 százalék volt.

A sentinel kórházak által beküldött 12 minta közül négy betegnél RSV-t azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 26 légúti minta közül egy influenza A(pdm09), egy RSV, egy adenovírus, három parainfluenza vírus, egy rhinovírus, egy bocavírus és egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenhatodik héten 72 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 7 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
eso-idojaras-ma-mai-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-milyen-ido-varhato