Közzétette gyorsjelentését a Mol: mutatjuk a legfontosabb számokat!
Befektetés

Közzétette gyorsjelentését a Mol: mutatjuk a legfontosabb számokat!

Portfolio
Ma hajnalban tette közzé legfrissebb, első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ellentétes erők hatottak a társaság eredményére, a beeső gázárak mellett ugyanis kifejezetten magasan alakultak a finomítói marzsok, összességében az mondható el, hogy az elemzői várakozásokat némileg alulteljesítve a hosszú távú átlaghoz képest erős negyedévet zárt a Mol.

Közzétette legfrissebb, első negyedéves gyorsjelentését a Mol: a számok tükrében az mondható el, hogy

AZ ELEMZŐI VÁRAKOZÁSOKAT némileg alulteljesítette, de így is kimondottan ERŐS NEGYEDÉVET ZÁRT A MOL.

A következő számokat közölték a fontosabb sorokon:

  • Újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA: 718,4 millió dollár, szemben a 739 millió dolláros elemzői várakozással (tehát -2,8%). Attól függ persze, hogy honnan nézzük a dolgokat: ez a szám ugyanis jelentős visszaesés a 2022-ben látott, rendkívül magas energiaár-környezetben realizált eredményekhez képest, a hosszú távú teljesítményt tekintve azonban az mondható el, hogy

    A KONSZOLIDÁLÓDÓ ENERGIAÁRAK MELLETT AZ ÁTLAGOSNÁL ERŐSEBB NEGYEDÉVET ZÁRT A MOL.

total ebitda
  • Upstream tisztított EBITDA: 262 millió dollár, ami 1,7 százalékkal alacsonyabb az elemzői várakozásnál (266,7 millió dollárra számítottak a szakértők). Az egy évvel ezelőtti adathoz képest ez 7,6 százalékkal alacsonyabb, a negyedik negyedéves számoknál pedig 30,1 százalékkal alacsonyabban alakult az üzletág teljesítménye.
  • Downstream tisztított EBITDA: 292,5 millió dollár, szemben a 319,9 millió dolláros elemzői várakozással (tehát -8,6%). A friss érték a bázisidőszakhoz képest 2,3 százalékkal alacsonyabb, a negyedik negyedéves eredménytől pedig 35,9 százalékkal elmaradt - így is

    A DOWNSTREAM VOLT A MOL LEGJÖVEDELMEZŐBB ÜZLETÁGA A NEGYEDÉVBEN.

  • Fogyasztói szolgáltatások tisztított EBITDA: 143,5 millió dollár, ami 20,4 százalékkal magasabb az elemzői várakozásnál (119,2 millió dollár). Az egy évvel ezelőtti adathoz képest ez 13,4 százalékkal magasabb, a negyedik negyedéves rekord számoknál azonban 0,2 százalékkal alacsonyabban alakult az üzletág teljesítménye.
  • Gáz szegmens tisztított EBITDA: 79,4 millió dollár, szemben a 69,5 millió dolláros elemzői várakozással (tehát +14,2%). A friss érték a bázisidőszakhoz képest 0,3 százalékkal magasabb, a negyedik negyedéves eredményt pedig 52 százalékkal múlta felül.

A Molnak a pénzügyi sorokon kedvezőtlenül hatott, hogy a cég ebben a negyedévben számolta el a teljes, 2024-es, 1 százalékos árbevétel alapú különadót, amit a magyar kormány a 2022-es árbevétel után vetett ki,

ez összesen mintegy 114 millió dollárt jelentett.

Ugyancsak rontotta a nyereségességet, hogy az előző negyedévtől eltérően jelentős devizaveszteséget számolt el a társaság, e tekintetben 43 millió dolláros volt a veszteség, olvasható a befektetői prezentációban. Összességében 265 millió dolláros lett a profit (várakozásokhoz képest -16%), ami az egy évvel ezelőtti értéknél 42 százalékkal alacsonyabb, az előző negyedév eredményét pedig 11 százalékkal múlta alul.

preview

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató többek között a következőket fűzte a gyorsjelentéshez:

"Miközben megbirkóztunk a külső környezet kihívásaival, stabil eredményeket tudtunk felmutatni. Stabilitásunk kulcsfontosságú Közép-Európa ellátásbiztonságának megerősítéséhez és olyan stratégiai beruházások megvalósításához, mint a hamarosan átadásra kerülő 1,3 milliárd eurós poliol komplexum Tiszaújvárosban.

Márciusban ambiciózus beruházási menetrenddel frissítettük stratégiánkat, mellyel nemcsak vállalatcsoportunk, de a közép-európai ipar versenyképességét is tudjuk növelni. Annak ellenére, hogy a teljesítményünket rendkívüli kormányzati elvonások is nehezítették, továbbra is elkötelezettek vagyunk az energiaátmenet folytatása és az energetikai szuverenitásunk további növelése mellett."

Címlapkép forrása: Mol Fotógyár

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hiába utaznak egyre többen a Ryanairrel, a befektetők nem lehetnek boldogok