Szégyenpadra kerültünk a nyugdíjpénzekkel, miközben a magyar állampapír-őrület csodájára jár Európa
Befektetés

Szégyenpadra kerültünk a nyugdíjpénzekkel, miközben a magyar állampapír-őrület csodájára jár Európa

Meglepően jó, nyolcadik helyezést ért el Magyarország a háztartási megtakarítások aktivizálása terén az EU-ban, legalábbis ezt mutatja az MNB Versenyképességi jelentése. Előkelő helyünk elsősorban a lakossági állampapírok piacán az elmúlt évtizedben végbement fejlődésnek és a megtakarítási ráta kedvező alakulásának köszönhető. Egyes területeken így is bőven akad szégyenkezni valónk: a nagyon magas készpénzállomány és a nagyon alacsony nyugdíjcélú megtakarítások alapján a sereghajtók közé kerültünk.

A múlt héten tette közzé Versenyképességi jelentését az MNB, ennek a pénzügyi rendszer fejlettségére vonatkozó „Új pénzügyi modell” fejezetével hétvégén már részletesen foglalkoztunk. A pénzügyi témák közül érdekes a háztartási megtakarítások aktivizálásáról szóló néhány oldal is, hiszen

rámutat a hazai megtakarítási piac fejlődésének rendkívül szélsőséges kétarcúságára,

vagy ha úgy tetszik, féloldalasságára. A jegybank általános megállapítása pedig nem rossz: azok a felzárkózási modellek bizonyultak sikeresnek, amelyekben olyan, hosszú távú növekedést támogató beruházások valósultak meg, amelyek döntően belső – főként lakossági – megtakarításokra támaszkodtak. Márpedig Magyarország a háztartási megtakarítások ebből a szempontból vizsgált

„aktivizálása” területén 42,3 ponttal a 8. helyezést érte el a 27 uniós tagállam közül 2023-ban.

Igaz, pontszámunk 8 százalékponttal csökkent tavaly, elsősorban amiatt, hogy a nominális GDP jobban nőtt a megtakarításoknál.

mnb1

A makropénzügyi egyensúly megőrzéséhez és a felzárkózás folytatásához elengedhetetlen a háztartási megtakarítások magas szinten maradása, amelyben kulcsszerepe van a lakossági állampapír finanszírozásnak. A lakossági állampapírok változatos termékpalettája a háztartásokat megtakarításaik növelésére ösztönzi, ami a folyó fizetési mérleg stabilizálásával támogatja a fenntartható gazdasági növekedést és a pénzügyi, illetve makrogazdasági stabilitást – állapítja meg a jegybank. Kevesen gondolnák, de

a háztartások GDP-arányos bruttó megtakarításai Magyarországon nagyobbak az EU átlagánál.

A megtakarítások szinten tartásában szerepe volt a járvány alatt a fogyasztások elhalasztásának, majd a háború és az energiaválság miatt előállt további óvatosság nyomán a megtakarítási ráta emelkedésének is.

A magyar háztartások GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona (vagyis a követelések és kötelezettségek különbözete) jelentősen, 70 százalékról 100 százalék fölé emelkedett 2010 és 2022 között. A háztartások nettó pénzügyi vagyona nemzetközi összehasonlításban is kedvezően, GDP-arányosan 105 százalék körül alakul (lásd az alábbi ábrát), jelentősen meghaladva a 2010-es hazai és a 2022-es régiós szintet. Ebben a bruttó megtakarításaink relatíve magas szintje mellett nagy szerepe lehet annak is, hogy a magyar háztartások GDP-arányos hitelállománya kifejezetten alacsony.

A külső sérülékenység csökkenése szempontjából óriási eredmény, hogy a lakossági finanszírozás aránya a 2011-es 2-3 százalékos szintről 2019-re 25 százalék fölé emelkedett az államadósságon belül. Ha a pénzügyi közvetítőkön keresztüli finanszírozást is figyelembe vesszük, akkor az arány 35 százalék volt a járvány előtt. Az államadósságnak a járvány eleje óta bekövetkezett dinamikus emelkedése viszont csökkentette a lakosság arányát.

2023-ban az államháztartás magas finanszírozási igénye növelte a külföldiek részarányát, a magas kamatozású PMÁP-nak köszönhetően ugyanakkor a háztartások aránya is emelkedni tudott, ha nem is a 2019-es szintre. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a lakosság egy része az intézményi állampapírokban is meglátta a fantáziát.

Eddig tartanak a hízelgő megállapítások. Ami a háztartási megtakarítások aktivizálásának hiányosságait illeti, a magyar készpénzállomány nemzetközi összevetésben továbbra is magas, igaz, nem sokkal magasabb az eurózóna átlagánál. A koronavírus-járvány – a skandináv országok kivételével – szinte mindenhol növelte a készpénzkeresletet, ennek későbbi felhasználása és az infláció azonban javított a helyzeten, ahogy mi is írtunk róla, tavaly 14 év után először csökkent nominálisan is a használatban lévő készpénz állománya.

Ezzel együtt a magyar készpénzállomány nemzetközi összevetésben továbbra is magas,

amit az állampapírpiaci és azonnali fizetéssel kapcsolatos innovációk mérsékelhetnek.

A legszomorúbb képet a hosszú távú öngondoskodásban elért nagyon szerény eredményeink mutatják. A kiegészítő nyugdíj- és életbiztosítási megtakarítások hosszú távú jellegük miatt a gazdaságok stabil finanszírozói, az MNB szerint „Magyarországon számottevő növekedési tartalék azonosítható ezen szektorokban.”

A kiegészítő nyugdíj- és életbiztosítási tartalékok mértéke 2021-ben csak a GDP 8,5 százalékát tette ki, mely nemcsak a 47,3 százalékos EU-átlagnál, hanem a visegrádi országok 15,2 százalékos átlagánál is sokkal alacsonyabb.

A jelenlegi önkéntes megtakarítási rendszerek (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ) az aktív népesség mindössze 22 százalékát fedik le – hívta fel a figyelmet a jegybank.  A pénzügyi tudatosság növelése mellett az OECD által javasolt, opt-out lehetőséggel összekapcsolt automatikus beléptetést említi a Versenyképességi jelentés, mint hatékony eszközt a penetráció növelésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó