Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?
Üzlet

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!
Mire használjuk és hogyan vezessük be az AI-eszközöket a cégnél? Erről lesz szó április 23-án AI in Business rendezvényünkön!

Megalapozottak-e a munkavállalók félelmei, hogy a mesterséges intelligencia miatt elveszítik az állásukat?

A technika fejlődése korábban is együtt járt egyes szakmák eltűnésével, mások megjelenésével. Ma már nincsenek pl. gyors és gépírónők, műszaki rajzolók, bakterek, holott 20-30 évvel ezelőtt ezek létező foglalkozások voltak. A szemünk láttára tűnnek el a pénztárosok, kabinosok. Van helyettük Siri, CAD és egyéb automatizált megoldás, algoritmus, applikáció. A fejlődéstől való félelem véleményem szerint egy normális emberi érzés, ami nagyrészt csökkenthető, ha a munkavállalók megfelelő információkat kapnak, ha lehetőségük van a félelmeikről, aggodalmaikról nyíltan beszélni és párbeszédet folytatni a vállalat vezetőivel és látják maguk előtt a cég MI startégiáját, amely transzparens és amelynek megvalósításába őket is bevonták.

dr. Óváry-Papp Nóra
Baker McKenzie, vezető ügyvéd
Óváry-Papp Nóra a Baker McKenzie budapesti irodájának munkajogi praxisának vezető ügyvédje. Szerteágazó munkaügyi kérdésben ad tanácsot, a hagyományos munkaügyi kérdéseken túl bevándorlási, kollektív
Tovább
Óváry-Papp Nóra a Baker McKenzie budapesti irodájának munkajogi praxisának vezető ügyvédje. Szerteágazó munkaügyi kérdésben ad tanácsot, a hagyományos munkaügyi kérdéseken túl bevándorlási, kollektív Tovább

Alapvetően megváltozhatnak a munkakörök, a munkavégzéshez szükséges skillek is a mesterséges intelligencia alapú-eszközök elterjedésével?

Úgy gondolom, a mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás alapú szoftverek elterjedése jelentős változásokat eredményez abban, hogy milyen képességekre lesz szükség a jövőben. A mesterséges intelligenciára azonban nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre, az MI-t tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen "életútja" lesz és mennyiben fog tényleg elterjedni, pontosabban mennyire fogjuk elterjeszteni és milyen ütemben.

Ahogy korábban a történelemben beigazolódott, úgy most is bízni lehet abban, hogy ez a technikai fejlődési hullám sem az ember helyettesítésére, hanem az emberi potenciál jobb kibontakoztatására, az emberek segítésére hivatott. A fejlődéssel azonban fel kell venni a lépést a munkavállalóknak is, és a vállalatvezetők feladata, hogy ehhez minden szükséges segítséget megadjanak. Az nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a jövőben sokkal inkább az életünk része lesz a folyamatos tanulás, mint eddig valaha. Egy emberöltőn belül olyan gyors technológia változások zajlanak le, hogy lehetetlen tanulás nélkül "életben maradni".

A munkavállalók aggodalma tehát olyan értelemben nem légből kapott, hogy átalakulhat a munkakörük, esetleg új feladatokat kaphatnak, új tudásanyagot kell elsajátítaniuk, de az ő hozzáállásuktól is függ, hogy lesz-e munkájuk, milyen munkájuk lesz.

Mik a vállalatvezetők feladatai HR szempontból a mesterséges intelligencia térhódítása kapcsán?

A vállalatvezetők legfontosabb feladata egy életképes MI stratégia kidolgozása és a munkavállalók bevonása, amint erre Baker McKenzie Észak-Amerikára kiterjedő 2022-es felmérése is rámutatott. Ez nyilván nem egyszerű, hanem egy hosszú, időigényes és nagyon újszerű folyamat. Sok vezető maga sem rendelkezik elegendő információval a mesterséges intelligenciáról, nem tudja elképzelni, hogy mi ez pontosan és hogyan lehet neki hasznos. A vállalkozások vezetőinek fontos megismerni, ha kell, akkor szakemberek bevonásával, hogy a saját vállalkozásukban hol alkalmaznak már most is mesterséges intelligenciát, illetve hol lehet helye a jövőben MI-nek és a fejlesztés hova illeszthető be a rövid, közép és hosszútávú tervekbe. Minden egyes munkavállalóval kommunikálni kell. A McKinsey 2024-es felmérése szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó munkavállalók köre jóval szélesebb, mint azt a vezetők gondolnák és az AI valamilyen formáját használók többsége nem is műszaki jellegű munkakörökben dolgozik. Ez egyébként olyan szempontból is veszélyt jelenthet a társaság számára, ha valamely munkavállaló esetleg jogszerűtlenül használ mesterséges intelligenciát, ami felelősségi kérdéseket is felvethet és pl. adatvédelmi, szerzői jogi következményei is lehetnek.

Hogyan álljunk neki az MI-stratégia kialakításához?

Társadalmi, etikai, pszichológiai szempontokat is figyelembe kell venni az MI stratégia kidolgozásakor és a termelés hatékonyságán, a munkaerőállomány optimalizálásán túl az emberi tényezőket kell nagyon hangsúlyosan számításba venni. A fejlődés abba az irányba hat, hogy együtt kell élnünk, dolgoznunk a mesterséges intelligenciával, legyen az egy szoftver vagy egy fizikai formát öltő robot. A vezetők felelőssége egy élhető egyensúly kialakítása és fenntartása.

Álláspontom szerint nagyon fontos a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szemléletmód kialakítása a munkahelyen, elegendő és jó információkkal kell a munkavállalókat folyamatosan ellátni, hogy bízzanak mind a vállalat MI stratégiájában mind saját magukban és ne az ellenséget lássák a technológiában, hanem a lehetőséget a fejlődésre. Az pedig mindenkinek a saját felelőssége is, hogy mennyire igyekszik haladni a korral, ehhez viszont a vezetőknek kell megadni a kereteket, a továbbképzést, az értelmezhető irányt és a reálisan elérhető célokat. Hozzáteszem, hogy a mesterséges intelligencia fejlődéséhez elsősorban nagy tapasztalattal és szaktudással rendelkező nem IT-s szakemberekre van szükség, akik egy adott terület szakértelmét, tudását az MI rendelkezésére bocsátják és ezáltal "tanítják" a mesterséges intelligenciát.

Az MI létrehozása egy viszonylag nagy befektetés a vállalat számára, amely rengeteg adatot, nagy számítástechnikai kapacitást és hosszú időt igényel, de maguk a kész programok használata, futtatása már egyszerű, mindennapos tevékenységgé válhat egy vállalatnál.

Hogyan célszerű nekilátni a mesterséges intelligencia integrálásának a folyamatához?

Fel kell térképezni a vállalat munkafolyamatait, azon belül az egyes munkaköröket, az ahhoz tartozó feladatokat és a munkavállalók képességeit. Ezután meg kell vizsgálni, hogy mely munkafolyamatokat lehetne automatizálni. Attól, hogy valamit technikailag egyszerűsíteni lehetne, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a vállalkozás hosszú távú érdeke. A munkakörök áttekintése azért is fontos, hogy a vállalat vezetősége fel tudja mérni, hogy mely területeket érinthet a technikai fejlődés, melyek azok a feladatok, amelyet a jövőben az MI is el tud végezni, és ott az emberi erőforrás átképzésére lesz szükség, hogy az emberi munkaerőt a cég továbbra is tudja hasznosítani, lehetőleg még magasabb szinten, mint eddig. Az emberi tulajdonságok, mint az érzelmi intelligencia, az empátia, az intuíció, a kritikus gondolkodás, a vezetői képességek vagy a komplex problémamegoldás olyan nélkülözhetetlen elemei a munkavégzésnek, ami mindig is szükségessé fogja tenni az emberi jelenlétet.

Ha megvan a vállalat stratégiája, a munkakörök és a munkaerő átstrukturálása, akkor nagyon fontos, hogy a mesterséges intelligencia alapúalkalmazások bevezetése előtt megfelelő szabályzatok álljanak rendelkezésre ezek használatára vonatkozóan, amelyből a munkavállalók közérthető módon tájékozódhatnak a MI használatának adatvédelmi kockázatairól, felelősségi kérdésekről és minden olyan szabályról, ami fontos a MI etikus, átlátható, jogszerű alkalmazásához. Ha a vállalatnál működik üzemi tanács, akkor velük is konzultálni kell az MI bevezetéséről.

Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a mesterséges intelligencia eszközök bevezetésével együtt járó átszervezés során?

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani az a fenntarthatóság. A mesterséges intelligencia használata, használatának a lehetősége nagy felelősséget ró a vállalat döntéshozóira. Nagyon fontos, hogy az ember, a munkavállaló maradjon a középpontban és a gépesítés csak olyan mértékben kapjon teret, amit az emberek még kezelni tudnak. A mesterséges intelligencia lehetőséget ad arra, és ennek a lehetőségnek a kihasználása a vezetők feladata, hogy az emberek felszabaduljanak a rutinfeladatok alól, és kreatívabb valódi emberi gondolkodást igénylő feladatokkal foglalkozzanak, megelőzve ezzel a manapság oly gyakori kiégést, depressziót, pályaelhagyást, fluktuációt.

Amint azt a Institut for the future of work 2024 márciusi tanulmányában kiemelte, munkánk és jólétünk - egyénileg és vállalati szinten egyaránt - összefügg egymással, és ahogy a munka jövőjét az új technológiák befolyásolják, úgy kellő figyelmet kell fordítanunk a munkahelyi jólétre gyakorolt hatásokra is. Az intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy kutatásaik szerint a munkavállalók életminősége pozitívan változott a laptopokkal, táblagépekkel, okostelefonokkal és valós idejű üzenetküldő eszközökkel való interakció gyakoriságának növekedésével, míg az életminőség negatívan korrelált az olyan újabb munkahelyi technológiákkal való interakció gyakoriságával, mint a viselhető eszközök, a robotika, a mesterséges intelligencia és az ML szoftverek.

Fontos figyelemmel lenni a nemek közötti egyensúlyra is, ugyanis a MI által várhatóan érintett munkahelyek, például a közigazgatásban, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szolgáltatásokban lesznek, ahol magasabb a nők aránya, tehát emberi számítás szerint több nőt érinthet a mesterséges intelligencia, amit átképzéssel, oktatással ellensúlyozni lehet.

Összességében azt lehet mondani, hogy a mesterséges intelligenciára épülőmegoldások vállalati bevezetése során egy holisztikus szemléletmódot célszerű alkalmazni, aminek a középpontjában az emberi erőforrás áll. A technikai megvalósíthatóság mellett nagyon fontos az MI-nek az emberek mindennapjaira gyakorolt hatásainak felmérése, mert a technológia elterjedésének komoly társadalmi hatásai lesznek.

Ez nem csupán egy hatékonyságnövelő modern technikai eszköz, amit a szolgálatunkba állítunk, hanem egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén.

Ennek etikus, felelősségteljes kialakítása a cégek vezetőinek a feladata a munkavállalók lehető legszélesebb körű bevonásával.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde