A cukor túlzott fogyasztása régóta ismert egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve az elhízást, a zsírmájbetegséget, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és bizonyos rákfajtákat.
Azonban a szakértők rámutatnak, hogy nem minden cukor egyformán káros a szervezet számára.
A természetes és hozzáadott cukrok közötti különbség megértése alapvető fontosságú. A természetes cukrok, mint például a kenyérben lévő glükóz, a gyümölcsökben és zöldségekben található fruktóz, valamint a tejben lévő laktóz, fontos szerepet játszanak a táplálkozásban. A Tufts Egyetem vezető tudósa kiemeli, hogy a természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerekben gyakran található élelmi rost lelassítja a cukor felszívódását, hogy a szervezet könnyebben tudja kezelni. Ezzel szemben a hozzáadott cukrok, amelyeket a feldolgozás, főzés vagy az asztalnál adnak az ételekhez és italokhoz, kevésbé előnyösek. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala azt javasolja, hogy a hozzáadott cukrok fogyasztását napi 50 grammra korlátozzuk. A Mayo Clinic dietetikus táplálkozási szakértője szerint a hozzáadott cukrokat gyakran nevezik "üres kalóriáknak", mivel ezek olyan kalóriák, amelyekből hiányoznak a tápanyagok.
A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás számos egészségügyi kockázattal jár. Egy 2023-as BMC Medicine tanulmány kimutatta, hogy már a hozzáadott cukrok 5 százalékos növekedése is a szívbetegségek kockázatáét 6 százalékkal és a stroke kockázatát 10 százalékkal növeli. Dietetikusok szerint a cukorbevitel csökkentése nemcsak a túlzott fogyasztás ártalmainak elkerülésében segít, hanem meglepő előnyökkel járhat, amelyekre nem is kell sokáig várni.
A cukorbevitel mérséklése pozitív hatással lehet többek között a hangulatra, a bőr egészségére, a foghigiéniára, a kognitív funkciókra és a sportteljesítményre, és napokon belül érezhetőek már a hatások, nem kell rájuk hónapokat, éveket várni.
Az energiaként fel nem használt cukor zsírként raktározódik el, ami súlygyarapodást és inzulinrezisztenciát eredményez - ami cukorbetegséghez, elhízáshoz és a kapcsolódó káros következményekhez vezet. A szakértők egyetértenek abban, hogy a cukorbevitel tudatos csökkentése és a természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek előnyben részesítése jelentősen hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához.
Címlapkép forrása: Shutterstock