Túl drága lett a repülés Kínába az orosz légtér kerülése miatt, sorra vonulnak ki a nagy nyugati légitársaságok
Üzlet

Túl drága lett a repülés Kínába az orosz légtér kerülése miatt, sorra vonulnak ki a nagy nyugati légitársaságok

Portfolio
Több nagy légitársaság csökkenti a kínai kapacitását, sőt, van, aki teljesen kivonul az országból, miközben a kínai légitársaságok növelik jelenlétüket az európai piacokon. A nyugati légitársaságok döntésének hátterében az orosz légtér lezárása miatt megnövekedett működési költségek és az alacsony kereslet áll - írta meg a Cnbc.

Az elmúlt hónapokban számos nagy légitársaság döntött úgy, hogy csökkenti vagy megszünteti kínai járatait. A Virgin Atlantic például teljesen kivonult Kínából, véget vetve 30 éves jelenlétének. A Scandinavian Airlines szintén felfüggesztette kínai szolgáltatásait, a British Airways pedig fokozatosan csökkentette a Kínába közlekedő gépeinek méretét, a nagyobb Boeing 747-eseket kisebb típusokra cserélve. A Skift utazási híroldal jelentése szerint az elmúlt négy hónapban összesen hét nagy légitársaság vonult ki az országból.

Az orosz-ukrán konfliktus következtében bevezetett légtérzárlatok jelentősen megnövelték az európai légitársaságok költségeit az ázsiai útvonalakon.

A hosszabb járatok több üzemanyagot igényelnek és nagyobb személyzetet, ami drágítja a repüléseket. Ezzel szemben a kínai légitársaságok továbbra is használhatják az orosz légteret, így gyorsabban és olcsóbban repülhetnek Európába - írja a CNBC.

A kereslet csökkenése is komoly problémát jelent. A pandémiát megelőzően, 2019-ben Kína mintegy 49,1 millió utazót fogadott, míg idén júliusig csak 17,25 millió külföldi érkezett az országba. A Qantas például "alacsony keresletre" hivatkozva törölte Sydney és Sanghaj közötti járatait. Az amerikai légitársaságok szintén visszavonulóban vannak. Szakértők szerint "az amerikai fuvarozóknak nem igazán érdeke, hogy a jelenleginél többet tegyenek". Ugyanakkor igyekeznek megtartani bizonyos frekvenciákat, hogy a piac esetleges fellendülésekor ne veszítsék el pozícióikat.

A nagy globális légitársaságok közül az alábbiak léptek:

  • A Qantas felfüggesztette a Sydney-Sanghaj járatát
  • A Virgin Atlantic megszüntette a London-Sanghaj járatát
  • A Lufthansa kínálatában már nem szerepel a közvetlen Frankfurt-Peking járat
  • A SAS felfüggesztette a Koppenhága-Sanghaj járatot
  • A British Airways jövő novemberig szünetelteti a London-Peking járatot, a London-Hongkong útvonalon pedig 50 százalékkal csökkentette kapacitásait
  • A LOT télre leállítja a Varsó-Peking járatot
  • A Finnair csökkenti a Helsinki-Sanghaj járat gyakoriságát télen.

Miközben a nemzetközi légitársaságok kivonulnak, a kínai légitársaságok növelik kapacitásukat az európai útvonalakon. A CNBC szerint az idei télen a Kína és Európa közötti járatok 82%-át kínai székhelyű légitársaságok fogják üzemeltetni, szemben a járvány előtti 56%-kal. Jövő télen mintegy 18 új útvonal indul Kína és Európa között, mind kínai légitársaságok üzemeltetésében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
capitolium