Rászólt Kína az autógyártóira, pihenőpályán az európai terjeszkedési tervek
Üzlet

Rászólt Kína az autógyártóira, pihenőpályán az európai terjeszkedési tervek

Portfolio
A kínai kormány arra ösztönzi autógyártóit, hogy függesszék fel európai terjeszkedési terveiket az Európai Unióval folytatott kereskedelmi vita miatt. A lépés célja, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra az elektromos járművekre kivetett vámok ügyében folyó tárgyalások során - írta a Bloomberg.

Peking nem kötelező érvényű iránymutatást adott ki autógyártói számára, amelyben arra kéri őket,

hogy tartózkodjanak az új európai gyártóhelyek keresésétől és a szerződések aláírásától, amíg a vámtárgyalások le nem zárulnak.

Az információt meg nem nevezett források osztották meg, akik a tárgyalások bizalmas jellege miatt kérték anonimitásuk megőrzését.

Az állami tulajdonú Dongfeng Motor Group már reagált a figyelmeztetésre, és leállította olaszországi gyártási terveit. Ez érzékeny pont lehet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök számára, aki igyekszik több autógyártót az országba csábítani, miközben a Stellantis visszafogta helyi gyártási tevékenységét. Míg a Dongfeng azt mondta az olasz tisztviselőknek, hogy a döntés mögött az uniós vámemelés Olaszország általi támogatása állt, Pekinget a potenciális túlkapacitás is aggasztja a lassú európai elektromos átállás miatt - mondta az egyik forrás.

A kínai lépés feszültséget kelthet a két gazdasági hatalom között, amelyek az autóipari dominanciáért versenyeznek. Az EU nemrég szavazta meg a Kínában gyártott elektromos autókra kivetett, akár 45 százalékos vámokat, azzal érvelve, hogy Peking tisztességtelen támogatást nyújt autógyártóinak. Kína tagadja ezt az állítást, és saját vámokkal fenyegette meg az európai tejtermék-, brandy-, sertéshús- és autóipari ágazatokat.

Az állami tulajdonú Chongqing Changan Automobile szintén óvatosabb lett, és lemondta a márkája európai bevezetését célzó milánói rendezvényt, amit ezen a héten tartotta volna. Az egyik forrás szerint a döntés azért született meg, mert a vámtárgyalások még folyamatban vannak. Az EU és Kína ígéretet tett arra, hogy olyan alternatív megállapodásra törekszik, amely elkerülné a vámok kivetését, de a tárgyalások kimenetele egyelőre bizonytalan.

A Chery Automobile eközben egy évvel elhalasztotta spanyolországi gyártási terveit.

Az elektromos járművek iránti kereslet csökkenése Európában szintén befolyásolja a kínai gyártók döntéseit. Több ország visszavonta a támogatásokat, ami különösen érzékenyen érintette a kínai márkákat, melyek eladásai augusztusban közel lefeleződtek és 18 havi mélypontot értek el.

Ennek ellenére Európa továbbra is vonzó piac a kínai autógyártók számára, mivel ott általában magasabb árakat tudnak elérni, mint a hazai piacukon. A BYD például továbbra is tervezi a magyarországi és törökországi gyárak felépítését, hogy megkerülje az esetleges uniós vámokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
google-play-android-hacker-kiberbiztonság-malware