Jól teljesít a mesterséges intelligencia az IBM-nél, de ez egyelőre nem elég
Üzlet

Jól teljesít a mesterséges intelligencia az IBM-nél, de ez egyelőre nem elég

Portfolio
Növekszik a mesterséges intelligencia-üzletág az IBM-nél, de ez nem elegendő most a befektetőknek, a technológiai vállalat részvényei estek a zárás utáni kereskedésben azt követően, hogy közzétette harmadik negyedéves számait.

Az IBM bevétele 15 milliárd dollárt tett ki a harmadik negyedévben, ami 1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest és a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrve 2 százalékos volt a dinamika. Ez minimálisan elmaradt az elemzői várakozásoktól, a konszenzus szerint 15,1 milliárd dollárt vártak a piacok.

A szoftver üzletág volt a húzóágazat a negyedévben, a divízió bevétele 10 százalékkal emelkedett, 6,5 milliárd dollárra, ami meghaladta a várakozásokat, az elemzők ugyanis 6,4 milliárd dollárral számoltak. A bruttó fedezeti szint tekintetében is kiemelkedik a szegmens, 83 százalékot ért el, ami a legmagasabb az IBM egyes üzletágai közül. A szoftver üzletágon belül a Red Hat, amely a cloud számára kínál nyílt forráskórú termékeket, 14 százalékos bevételnövekedést ért el, az automatizáció bevételei 13 százalékkal emelkedtek, míg a mesterséges intelligencia szegmens 5 százalékos bevételnövekedést könyvelt el.

Az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna hozzátette, hogy nagy lendületet látnak a generatív mesterséges intelligencia terén.

Gyengén teljesített viszont a tanácsadási üzletág és az infrastruktúra szegmens, ahol 0,5, illetve 7 százalékos bevételcsökkenésről számolt be a vállalat.

A negyedévet 330 millió dolláros veszteséggel zárta az IBM a nettó eredmény szintjén, amelyből 2,7 milliárd dollárt tett ki egy, a nyugdíjakhoz kapcsolódó egyszeri tétel. A tavalyi harmadik negyedévben 1,7 milliárd dolláros nettó profitot ért el a vállalat. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 2,3 dolláros egy részvényre jutó eredményt könyvelt el az IBM, ami 5 százalékos növekedés, és meghaladja az elemzői várakozásokat is, a konszenzus ugyanis 2,22 dollár volt.

A kilátásokkal kapcsolatban a menedzsment elmondta, hogy a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrve a harmadik negyedévhez hasonló lehet a bevételnövekedés üteme. A menedzsment megerősítette, hogy 2024-ben 12 milliárd dolláros szabad cash flow-t vár, az év első három negyedévében ebből eddig 6,59 milliárd dollárt teljesített.

A zárás utáni kereskedésben 2,5 százalékot esett az IBM részvényeinek árfolyama a gyorsjelentésre reagálva, ezzel együtt idén 43 százalékos pluszban állnak a papírok.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde este árfolyam getty stock