Egy lengyel rádiónál a teljes személyzetet robotokra cserélték
Üzlet

Egy lengyel rádiónál a teljes személyzetet robotokra cserélték

Portfolio
Nagy port kavart a napokban, hogy egy lengyel rádióállomás először elbocsátotta újságíróit, majd ezen a héten mesterséges intelligenciával generált "műsorvezetőkkel" indította újra műsorát – számol be a hírről a CNN.

Hetekkel azután, hogy elbocsátotta újságíróit, az OFF Radio Krakow a héten újraindult, és azt mondta, hogy ez "az első kísérlet Lengyelországban, amelyben az újságírók ... mesterséges intelligencia által létrehozott virtuális karakterek".

A Krakkó déli részén található rádióállomás szerint a három avatár a fiatalabb hallgatókat hivatott elérni azzal, hogy kulturális, művészeti és társadalmi kérdésekről, köztük az LMBTQ+ emberek problémáiról beszélnek.

"A mesterséges intelligencia inkább lehetőség vagy fenyegetés a média, a rádiózás és az újságírás számára? Erre a kérdésre keressük a választ" - írta közleményében az állomás vezetője, Marcin Pulit.

A változás országos figyelmet kapott, miután Mateusz Demski újságíró és filmkritikus, aki egészen a közelmúltig műsorvezető volt az állomáson, kedden nyílt levelet tett közzé, amelyben tiltakozott "az alkalmazottak mesterséges intelligenciával való helyettesítése" ellen.

Ez egy veszélyes precedens, amely mindannyiunkat sújt

- írta, és azzal érvelt, hogy megnyílhat az út

egy olyan világ felé, amelyben a médiaszektorhoz évek óta kötődő tapasztalt alkalmazottakat és a kreatív iparágakban foglalkoztatott embereket gépek fogják helyettesíteni.

Demski 2022 februárjától az OFF Radio Krakownál dolgozott, ahol interjúkat készített a háború elől menekülő ukránokkal, egészen augusztusig, amikor is egyike volt annak a mintegy tucatnyi újságírónak, akiket elbocsátottak. Azt mondta, hogy a lépés különösen megdöbbentő volt, mivel a műsorszolgáltató az adófizetők által támogatott közszolgálati adó.

Pulit ugyanakkor azt mondta, hogy nem az AI miatt bocsátottak el újságírókat, hanem azért, mert a hallgatottsága "a nullához közelített".

Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter és miniszterelnök-helyettes kedden mérlegelt, és azt mondta, hogy olvasta Demski fellebbezését, és hogy jogszabályra van szükség az AI szabályozásához.

Bár az AI-fejlesztésének rajongója vagyok, úgy vélem, hogy bizonyos határokat egyre inkább átlépnek…Az AI széles körű alkalmazásának az emberekért kell történnie, nem pedig ellenük!

- írta az X-en.

Kedden az adó egy "interjút" sugárzott, amelyet egy mesterséges intelligencia által generált műsorvezető vezetett, aki Wisława Szymborska lengyel költőnek, a 2012-ben elhunyt irodalmi Nobel-díjasnak adta ki magát.

Michał Rusinek, a költőnő örökségét felügyelő Wisława Szymborska Alapítvány elnöke a TVN műsorszolgáltatónak elmondta, hogy beleegyezett abba, hogy a csatorna Szymborska nevét használja az adásban. Azt mondta, a költőnek volt humorérzéke, és tetszett volna neki.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
google-play-android-hacker-kiberbiztonság-malware