Több mint 9 milliárd forintért vásároltak fel egy magyar biotechológiai céget
Üzlet

Több mint 9 milliárd forintért vásároltak fel egy magyar biotechológiai céget

Portfolio
A barcelonai székhelyű Werfen diagnosztikai óriásvállalat sikeresen lezárta az Omixon Biocomputing Kft. felvásárlását. A tranzakció értéke megközelítőleg 25 millió dollár, ami jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 9,2 milliárd forintnak felel meg - közölte a Forbes.

Az Omixon, amelyet Bérces Attila 2011-ben alapított, kezdetben genetikai szoftverek fejlesztésére specializálódott. Később azonban a cég profilja átalakult, és a transzplantációs diagnosztikában alkalmazott újgenerációs szekvenálási (NGS) technológiák fejlesztése és forgalmazása került a fókuszba. Az évek során a vállalat globális szereplővé nőtte ki magát, termékeit világszerte exportálva.

A cég fejlődésében kulcsszerepet játszottak a kockázati tőkebefektetők. Az első befektetők között volt Várkonyi Attila és Szőke Márton a Fastventures Zrt. és Lochlomond Holding révén, majd csatlakozott hozzájuk az Euroventures is. Érdekesség, hogy korábban Lantos Csaba, jelenlegi energiaügyi miniszter is tulajdonrésszel rendelkezett a Futurmeden keresztül.

Az Omixon igazi áttörést a COVID-19 járvány idején ért el.

Innovatív koronavírus tesztjük, amely közvetlenül a hőkezelt mintából képes detektálni a virális RNS-t, jelentősen felgyorsította és hatékonyabbá tette a vírus kimutatását. Ez a fejlesztés 2020-ban a cég 2,5 milliárd forintos árbevételének 35-40 százalékát adta, és segített kompenzálni a későbbi járványhelyzet miatt kieső bevételeket. 2023-ra a vállalat árbevétele 1,6 milliárd forintra módosult.

A felvásárlással kapcsolatban Bérces Attila alapító optimistán nyilatkozott:

A Werfenhez való csatlakozás egy izgalmas új fejezetet jelent, amely lehetővé teszi számunkra, hogy globális hatásunkat erősítsük és innovatív megoldásainkat továbbfejlesszük.

A Werfen, mint új tulajdonos, jelentős szereplő a diagnosztikai piacon. A vállalat éves eladásai meghaladják a 2 milliárd dollárt, és több mint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Az akvizíció révén a Werfen bővíti transzplantációs diagnosztikai megoldásainak portfólióját, ami elsősorban kórházak és klinikai laboratóriumok számára nyújt majd előnyöket.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde este árfolyam getty stock