Olaf Scholz szerint a német autógyártóknak nem kell félniük a kínai versenytől
Üzlet

Olaf Scholz szerint a német autógyártóknak nem kell félniük a kínai versenytől

Portfolio
A német autipar versenyképességét és az elektromos járművek piacán zajló globális versenyt értékelte Olaf Scholz német kancellár egy új akkumulátor-újrahasznosító üzem megnyitóján. A kancellár optimista hangot ütött meg a német gyártók kilátásaival kapcsolatban, miközben elutasította az EU által tervezett védővámokat a kínai elektromos autókra.

Scholz kancellár magabiztosan nyilatkozott a német autópar jövőjéről a Mercedes-Benz új akkumulátor-újrahasznosító üzemének megnyitóján Kuppenheimben.

A német vállalatoknak nem kell félniük ettől a versenytől

- jelentette ki, utalva a kínai elektromosautó-gyártók jelentette kihívásra. Emlékeztetett arra, hogy a német ipar korábban is sikeresen vette fel a versenyt a dél-koreai és japán konkurenciával.

A kancellár határozottan elutasította az Európai Unió által tervezett védővámokat a kínai gyártású elektromos járművekre.

Ellenzem az olyan vámokat, amelyek ártanak nekünk

- fogalmazott Scholz. Véleménye szerint az EU-nak csak ott kellene ilyen intézkedéseket alkalmaznia, ahol a dömping és a támogatások valóban hátrányos helyzetbe hozzák az európai termelőket, például az acéliparban.

Az európai autóipar jelenleg számos kihívással néz szembe. A magas termelési költségek, az elektromos járművekre való átállás, a csökkenő kereslet és az erősödő verseny miatt több gyártó is kapacitáscsökkentésre kényszerült. A Volkswagen például először fontolgatja gyárbezárások lehetőségét Németországban.

A Mercedes-Benz helyzete valamivel kedvezőbb. Jörg Burzer, a vállalat termelésért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a legtöbb gyáruk jól kihasznált, kivéve a sindelfingeni üzemet, ahol a csúcskategóriás S-osztály modelljeit gyártják. A cég harmadik negyedévi eladásai azonban 13%-kal csökkentek Kínában, ami részben az ottani ingatlanválságnak és a luxusautók iránti kereslet visszaesésének tudható be.

Az EU tervezett védővámjaival kapcsolatban Peking már megtorlással fenyegetőzött, míg a német autógyártók, amelyek nyereségük jelentős részét Kínában termelik, aggodalmuknak adtak hangot és további tárgyalásokra szólítottak fel. Németország a vámok ellen szavazott az uniós döntéshozatalban.

A Mercedes új kuppenheimi üzeme a fenntarthatóság jegyében épült. A vállalat tervei szerint a szén-dioxid-kibocsátásmentes gyárban a használt elektromos autók akkumulátoraiból nyersanyagokat, például lítiumot, nikkelt és kobaltot vonnak majd ki újrahasznosítás céljából.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Paksi Atomeromu bejarat1