Ezen az öt dolgon változtass, ha hosszú, egészséges életre vágysz
Üzlet

Ezen az öt dolgon változtass, ha hosszú, egészséges életre vágysz

Portfolio
A hosszú élet titkának keresése mindig is érdekelte az emberiséget, így nem csoda, hogy egyre több kutatás lát napvilágot a témában, és szakácskönyvektől kezdve tudományos cikkekig mindenki a longevity-vel foglalkozik. A CNBC szakértői ajánlások alpaján öt pontban foglalta össze, hogy milyen egyszerű szokásokkal tehetünk a mindennapjainkban azért, hogy minél hosszabban éljünk egészségesen.

1. Kövessünk egészséges étrendet

Az étrend a legfontosabb tényező a hosszú élethez – mondta el a CNBC-nek nyilatkozó szakértő, aki már mintegy 20 éve tanulmányozza a hosszú élet titkát. A mediterrán diéta a leghatékonyabb, vagy az ahhoz hasonló étkezési minták, főként növényi alapúnak kell lennie, és tartalmaznia kell hüvelyeseket, például babot, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket (főként leveles zöldségeket) és minél kevesebb vörös húst fogyasszunk. Terjed az időszakos böjtölés eszméje is, a cikkben szereplő szakértő napi 12 órás böjtöt ajánl, ami azt jelenti például, hogy reggel 8 és este 8 között szabad étkezni.

saláta zöldség egészség getty stock
Forrás: Getty Images

2. Mozogjunk rendszeresen

Egyes longevity-szakértők napi szintű edzést javasolnak, mások pedig az alacsony intenzitású napi testmozgásra esküsznek. Egy New England-i tanulmány szerint a heti kétszeri erősítő edzés és a heti háromszori, akár csak 10 perces kardio edzés nagyban növeli az ember esélyét arra, hogy 90 évig éljen. A kék zónákban jellemző, hogy bár nem végeznek kiemelkedően nehéz fizikai aktivitást, de még a százévesek is napi szinten mozognak, például gyalog közlekednek, vagy a saját kertjüket gondozzák.

sport futás hegy természet
Forrás: Getty Images

3. Higgyünk valamiben

A CNBC által megkérdezett szakértő összesen 263 százéves emberrel készített interjút, és arra a következtetésre jutott, hogy akiknek van valamilyen vallásuk vagy életfilozófiájuk, azok tovább élnek és boldogabbak mint azok, akinek nincs. Az elmélet mögötte az, hogy ha valaki valamilyen vallást, vagy spirituális gyakorlatot követ, az segít megtalálni az élet értelmét.

japan01
Forrás: Shutterstock

4. Pozitív emberi kapcsolatok

A pozitív kapcsolatok fenntartása és elmélyítése az első számú dolog, ami segíthet abban, hogy hosszabb és boldogabb életet éljünk - derül ki egy 86 éve tartó, még mindig folyamatban lévő harvardi tanulmányból. A társadalmi kapcsolatok ápolása szintén a kék zónákban élő százévesek egyik értéke, az itt élő emberek prioritásként kezelik partnereiket és ápolják a kapcsolataikat.

fesztival szabadter buli
Forrás: Getty Images

5. Célok és élethosszig tartó tanulás

A japán Okinawán, a kiemelkedően sok százéves emberrel rendelkező kék zónák egyikében az ikigai, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy „a mindig elfoglalt boldogság”, hatalmas érték, olyannyira, hogy egy világszerte népszerű könyvet is írtak róla. Az ikigai lényege, hogy találd meg a célod és kötelezd el magad mellette, mert a felmérések szerint a céltudatos emberek tovább élnek. Emellett a már említett, 86 éve tartó harvardi tanulmány szerint abban, hogy idősebb korban is jobban érezzük magunkat, sokat segíthet az élethosszig tartó tanulás.

digitális-idősek-laptop-munka-nyugdíjas-otthon-tanulás-telefon
Forrás: Getty Images

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
távközlés