Az afrikai operáció lehet a Vodafone megmentője?
Üzlet

Az afrikai operáció lehet a Vodafone megmentője?

Jelentős mélyrepülésen ment keresztül a Vodafone árfolyama az elmúlt években. Az egyre komplexebb működési struktúra, a megugró költségek és csökkenő profitok, a cash flow-t emésztő spektrum és hálózatfejlesztési beruházások, az egyre halmozódó hitelállomány, valamint a gyenge spanyol és olasz operáció mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a befektetők bizalma megrendüljön a vállalatban, és egyre többen álljanak az eladói oldalra. Ezekkel a kihívásokkal szembesült a 2023 januárjában kinevezett Margaret Della Valle, aki egy új stratégiai szemléletmód mentén tervezi ismételt növekedési pályára állítani a vállalatot.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A stratégia középpontjában az ügyfélélmény javítása mellett a működési struktúra egyszerűsítése, valamint a növekedés beindítása áll.

Az alacsony jövedelmezőségű spanyol leányvállalat értékesítése már meg is történt, illetve az olasz leánycég értékesítése is folyamatban van, melynek lezárására várhatóan jövőre kerül sor.

Emellett a Vantage Towers nevű toronycégéből is értékesített jelentős részesedést a likviditás javítása érdekében. Ezekből a tranzakciókból akár 13,4 milliárd euró készpénz is befolyhat, amennyiben mindegyik sikeresen lezárul. A befolyó összegek pedig elsősorban a hitelállomány leépítésére, valamint kisebb részt részvény-visszavásárlásra fognak fordítani. A költségek további csökkentése érdekében 11 ezer alkalmazottat is leépítenek, ami a bérköltségek csökkentésén felül a túlzottan szerteágazó és felesleges munkafolyamatok egyszerűsítését is célozta.

Németország

A piaci elemzőket leginkább foglalkoztató kérdés a korábban kiemelkedő teljesítményt nyújtó, és a csoport EBITDA-nak több mint 40 százalékát adó német szegmens újbóli növekedésének a beindítása. 2019 és 2022 között a szegmensen belül a bevétele átlagosan 8 százalékkal növekedett évente, valamint az átlagos EBITDA margin is 42 százalék körül mozgott. Az utóbbi években viszont lejtmenetnek lehettünk szemtanúi, ami az ügyfélvesztésen keresztül a bevételek csökkenésével és a megugró költségek következtében az erodálódó EBITDA marginhoz vezetett, amely az előző lezárt pénzügyi év végén csupán 38,7 százalékon állt.

A német szegmens kilátásait tovább nehezíti a tavaly elfogadott német TV-szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás, melynek következtében jelentős ügyfél lemorzsolódásra számítanak, ami jelentős nyomást gyakorolhat a bevételekre. Tehát a legfőbb kérdés a szegmens jövője szempontjából, hogy sikerül-e megfordítani ezt a folyamatot és az ügyfélelégedettség növelése által újabb ügyfeleket tud-e szerezni a cég.

Lehetőség a piacvezető szerepre

A német operáció mellett nem elhanyagolható az Egyesült Királyságban sem a Vodafone szerepe, ahol jelenleg a harmadik legnagyobb piaci szereplő. A szigetország az európai országok között az egyik legelmaradottabb a letöltési sebesség és 5G lefedettség terén az Opensignal felmérése alapján. Tavaly nyári bejelentés alapján a Vodafone angol leánya és a CK Hutchinson által tulajdonolt Three UK egy közös tulajdonú vállalat létrehozását tervezi, melyben előbbinek 51 százalékos részesedése lenne. Ha összejön a tranzakció, a közös vállalat az Egyesült Királyság legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójává válhat. Az angol lakosság számára a tranzakció igazán előnyős lenne, ugyanis a közös vállalat 11 milliárd font értékben eszközölne hálózatfejlesztési beruházásokat a következő 10 évben, kiemelt szerepet fordítva az 5G lefedettség fejlesztésére. A versenyhivatal részéről végső döntésre év végére lehet számítani, jelenleg ellenzik a tranzakciót a verseny torzulására és az árak emelkedésére hivatkozva.

Afrika lehet a növekedés motorja?

Elképesztő növekedést tudhat magának a Vodafone az afrikai országokban, ahol már tavaly átlépte a 150 milliós mobil előfizetői ügyfélszámot, köszönhetően a vezetékes szélessávú internet hozzáférés hiányának és az okostelefonok egyre növekvő elterjedésének. Jelenleg nyolc afrikai országban kínálja szolgáltatásait, közülük is kiemelkedik a dél-afrikai és egyiptomi szegmens, ahol együttesen 100 millió körüli ügyfélszámmal rendelkezik. Az itteni növekedését segíti, hogy nemcsak telekommunikációs szolgáltatóként üzemel, de a pénzügyi szolgáltatások terén is vezető szerepre tört.

A Safaricommal közösen fejlesztett M-Pesa nevű mobilfizetési felület pénzügyi szolgáltatások biztosítását teszi lehetővé emberek milliói számára, akik mobiltelefonnal rendelkeznek, ellenben bankszámlával nem. Az úgynevezett mobil pénz a térségben széles körben használt bérek és nyugdíjak fizetésére, kormányzati támogatások folyósítására, mivel csökkenti a korrupció és a lopás kockázatát is az alapvetően készpénzre épülő társadalmakban. Sikerét mi sem szemlélteti jobban, minthogy az elmúlt évben átlagosan 4 millió euró értékű tranzakciót bonyolítottak le óránként a hálózaton keresztül.

A Vodafone Cash applikáció egy digitális pénztárca és pénzügyi szolgáltatások biztosítására alkalmas felület. Funkcionalitását tekintve lehetővé teszik a felhasználók közötti pénztranszfert, számlák fizetését, személyes pénzügyek intézését, valamint készpénz ki-és befizetések ATM-en keresztüli intézését az egyiptomi lakosság számára, akik kétharmada egyébként bankszámlával sem rendelkezik. Míg a Dél-Afrikában működtetett VodaPay alkalmazás a pénzügyi szolgáltatásokon túl különféle biztosítási és hitelezési funkciókat is ellát. A két alkalmazás iránti igényt jelzi az aktív ügyfelek növekedése is, előbbi a 2,8 milliós előző éves bővülést követően már 8,2 milliós, míg a dél-afrikai verzió már közelíti a 6 milliós aktív felhasználói bázist.

Az elmúlt évek tendenciáját tekintve pedig további növekedésre lehet számítani a Föld második legnagyobb kontinensén lévő operációtól. A Worldometer előrejelzése szerint, az afrikai lakosság több mint 2 százalékkal fog növekedni éves szinten az évtized végére, míg 2050-re már a világ lakosságának több mint 26 százalékát is adhatja a jelenlegi 18,6 százalékhoz képest. A rohamos ütemben emelkedő lakosság ellenére a digitalizáció, illetve az ahhoz való hozzáférés még mindig korlátozott. Az ITU előrejelzése alapján a következő év végére akár elérheti az 500 milliót is a mobiltelefont használók száma, ami a gyors növekedés ellenére még mindig csak a kontinens teljes lakosságának közel harmadát adja.

Számunkra már lassan evidensé vált, hogy 5G hálózatot használunk Európában, viszont Afrikában az 5G lefedettsége csupán 6 százalékon áll jelenleg, és a 4G lefedettség is csupán 58 százalékos a 2023-as adatok alapján. Idén szeptemberben egy 14 dolláros felhőalapú okostelefont dobott piacra a Vodafone, ami egy egyszerű nyomógombos készüléknek tűnik, viszont képes a 4G technológia használatára, ezáltal számos alapvető alkalmazás használatát lehetővé teszi, amikhez internetelérés szükséges. Jelentős előrelépésnek tűnhet az afrikai lakosság technológiai fejlődésének előmozdítása szempontjából, ugyanis egy 2020-as felmérés szerint egy átlagos, 62 dollárba kerülő okostelefon az egy főre jutó havi bruttó nemzeti jövedelem 63 százalékát tette ki. Hogy értelmezni is lehessen ennek a számnak a súlyát, az amerikai régióban ez a szám a 12 százalékot sem éri el.

A csoport 65 százalékos tulajdonában lévő afrikai szegmense, a Vodacom szintén tőzsdén jegyzett cég 11,5 milliárd euró körüli piaci kapitalizációval és a csoport EBITDA-nak kb. 23 százalékát adja. A Vodafone csoport a jelentős árfolyamesést követően jelenleg 23,4 milliárd euró körüli piaci kapitalizációval rendelkezik, ami az 5 évvel korábbi értéknek kevesebb mint a fele. Ha eltekintünk az árfolyamhatásoktól és egyedül a piaci kapitalizációból indulunk ki, akkor azt láthatjuk, hogy 1 százaléknyi változás a Vodacom árfolyamában valamivel több mint 0,3 százaléknyi változást kellene eredményezzen a Vodafone részvényárfolyamában. Ennek ellenére az elmúlt 5 éves teljesítményüket figyelve az látható, hogy a Vodafone 40 százalékponttal gyengébb teljesítményt tudott felmutatni a Vodacomhoz képest.

A fentebb leírtak alapján látható, hogy jelentős növekedési potenciált tartogat az afrikai operáció a Vodafone számára, amennyiben továbbra is sikerül kihasználni a populáció növekedésében és a technológia fejlődésében rejlő lehetőségeket. Mindemellett, ha sikerülne ismételten növekedési pályára állítani a legnagyobb német szegmensét, és az angliai versenyhivatal is az áldását adná a Csoport által tervezett tranzakcióra, akkor várhatóan egyre több befektető pártolna át a vételi oldalra. Egyelőre azonban úgy tűnik, bőven rejlenek kockázatok a jövőbeli növekedés tekintetében. Viszont ha sikerül pozitív eredményeket elérni az új vezetésnek, a jelenlegi árfolyamszint kiemelkedő beszállási lehetőségnek is mutatkozhat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
rekord-növekedés-piac-félvezető-chipgyártó