Ezrek kirúgására készül az Airbus
Üzlet

Ezrek kirúgására készül az Airbus

Portfolio
Az Airbus védelmi és űrkutatási részlegénél akár 2500 munkahely szűnhet meg a következő években. Az európai repülőgépipari vállalat szerdán jelentette be a "bonyolult üzleti környezetre" hivatkozva, hogy különösen a veszteségesen működő műholdüzletág miatt tervezi a leépítést - jelentette a CNBC.

Az Airbus közleménye szerint a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat követően 2026 közepéig kívánják végrehajtani az elbocsátásokat, ami a védelmi és űrkutatási részleg alkalmazottainak 7 százalékát érinti.

Ez a vállalat második legnagyobb üzletága, amely műholdakat és szállítógépeket gyárt, valamint kulcsszerepet játszik az európai rakéta-, vadászgép- és űrhajóindítási programokban.

A létszámleépítés a védelmi és űrkutatási üzletág több mint egy éve tartó felülvizsgálatának eredményeként valósul meg. Mike Schoellhorn, a részleg vezérigazgatója szerint elengedhetetlen a további lépések megtétele, különösen az "egyre nehezebbé váló űrpiacon".

Ez megköveteli, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá és versenyképesebbé váljunk

- mondta.

Az Airbus konkrét terveket dolgozott ki a nehézségekkel küzdő üzletág átalakítására, függetlenül a közelmúltban folytatott műholdkonszolidációs tárgyalások eredményétől, amelyekben az olasz Leonardo és a francia Thales is részt vett. A leépítések a németországi székhelyű védelmi egység központját is érinteni fogják.

Bár az Airbus székhelye Franciaországban van, a fő tevékenységek Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is folynak. A vállalat tájékoztatta a négy érintett ország kormányát a szerkezetátalakítási tervekről. Az elkövetkező hónapokban várhatóan hosszas tárgyalások következnek a szakszervezetekkel és a fogadó országokkal az elbocsátások pontos részleteiről.

Bár az európai nemzetek az orosz-ukrán háború kitörése óta megemelték védelmi kiadásaikat, az európai védelmi ipar képviselői panaszkodnak, hogy a hazai gyártók csak korlátozott mértékben részesülnek ebből, mivel a kiadások nagy része amerikai beszállítókhoz kerül.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektetés tőzsde chart getty stock