Atomenergiában látja a jövőt az Amazon, egy sor projektet jelentettek be
Üzlet

Atomenergiában látja a jövőt az Amazon, egy sor projektet jelentettek be

Portfolio
Az Amazon Web Services jelentős megállapodásokat jelentett be az atomenergiához kapcsolódóan, három különböző projekt keretében Virginiától Washington államig. A felhőalapú számítástechnika területén működő vállalat lépése a tiszta energia iránti növekvő igényt tükrözi, különösen a generatív mesterséges intelligencia szolgáltatások bővülésével - írta a CNBC.

Az AWS egyik legjelentősebb bejelentése a Dominion Energyvel kötött megállapodás, melynek keretében egy kis moduláris atomreaktor (SMR) fejlesztését vizsgálják meg a virginiai North Anna atomerőmű közelében. Az SMR-ek az atomreaktorok fejlett típusai, melyek kisebb alapterületűek és gyorsabban építhetők, és gyorsabban üzembe helyezhetők, mint a hagyományos reaktorok.

Matthew Garman, az AWS vezérigazgatója hangsúlyozta az atomenergia fontosságát:

Úgy látjuk, hogy az elkövetkező években gigawattnyi energiára lesz szükség, és nem lesz elég szél- és napenergia-projekt ahhoz, hogy az igényeket ki tudjuk elégíteni, ezért az atomenergia nagyszerű lehetőség.

Virginia állam különösen fontos szerepet játszik az AWS stratégiájában, hiszen az Egyesült Államok adatközpontjainak közel fele itt található. Glenn Youngkin virginiai kormányzó üdvözölte a fejleményeket:

A kis moduláris atomreaktorok kritikus szerepet fognak játszani abban, hogy Virginia vezető nukleáris innovációs központként pozícionálja magát.

Youngkin tavalyi bejelentése szerint az AWS 2040-ig 35 milliárd dollárt tervez befektetni, hogy több adatközpontot hozzon létre Virginia államban.

Az AWS Washington államban is terjeszkedik, ahol az Energy Northwest közműszolgáltatóval kötött megállapodást négy SMR fejlesztésére, engedélyeztetésére és építésére. Ez a projekt az X-energy technológiáját fogja használni, amelybe az Amazon Climate Pledge Fund 500 millió dollárt fektetett be.

J. Clay Sell, az X-energy vezérigazgatója optimista a jövőt illetően:

Az Amazon és az X-energy készen áll arra, hogy meghatározza a fejlett atomenergia jövőjét a kereskedelmi piacon.

Az AWS emellett Pennsylvaniában is terjeszkedik, ahol tavaly tavasszal megállapodást kötött a Talen Energyvel nukleáris energia vásárlásáról, és 650 millió dollárért megvásárolt egy atomenergiával működő adatközpont-kampuszt is.

A mostani bejelentés remekül példázza, hogy az Amazon és más nagy technológiai vállalatok egyre inkább az atomenergia felé fordulnak adatközpontjaik növekvő energiaigényének kielégítésére, miközben igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektetés tőzsde chart getty stock