Szép csendben arra készülnek a tudósok, hogy eltérítsék a bolygógyilkos aszteroidákat
Üzlet

Szép csendben arra készülnek a tudósok, hogy eltérítsék a bolygógyilkos aszteroidákat

Portfolio
Az Európai Űrügynökség (ESA) a bolygóvédelmi program keretében felbocsátotta a Hera űrszondát. Az űrszonda célja, hogy egy korábbi kísérleti aszteroidaeltérítési teszt sikerességét, körülményeit elemezze - számolt be a Politico.

Az Európai Űrügynökség azon dolgozik, hogy elkerüljük a dinoszauruszok sorsát, vagyis ha egy nagyobb kockázatot jelentő aszteroida tart a bolygónk felé, azt képes legyen az emberiség eltéríteni. Ezért hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA) felbocsátotta a Hera űrszondát egy SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén. A Hera több mint egy évig fog repülni, hogy elérje a Dimorphos aszteroidát. Ez az aszteroida a NASA 2022-es DART missziójának célpontja volt, amelybe több mint 20 000 kilométer/órás sebességgel csapódott bele egy ezzel a céllal felbocsátott műhold.

A NASA űrszondája a nagyjából 160 méter átmérőjű Dimorphosba csapódott, amely egy nagyobb aszteroida - a 780 méteres Didymos - körül kering. Miután 2026 végén megérkezik, a Héra a mélyűrben a becsapódás helyszínén vizsgálatot fog végezni, hogy pontosan megállapítsa, mi történt a DART becsapódása után.

A Héra a saját mikroműholdjai segítségével közelíti majd meg az aszteroidát, valamint egy sor fedélzeti érzékelőt fog használni, hogy a központi aszteroida szerkezetén keletkezett repedésektől kezdve a körülötte lebegő por összetételének felméréséig mindent elemezzen.

Ez nem egy elvont kockázat, amellyel szembenézünk, ez a valóság

- mondta Rolf Densing, az ESA munkatársa, aki az űrügynökség műveleteit irányítja, és a dél-németországi Darmstadt központjából figyelte a kilövést, hozzátéve, hogy "a Földünket objektumokkal bombázzák".

Az ESA aszteroida-adatbázisában

36 ezer 100 méternél nagyobb átmérőjű objektum szerepel, és 1668 olyan objektum van a megfigyelési listán, amelynek esélye nem nulla a Földbe csapódásra.

A tudósok már tudják, hogy a NASA DART szondája a vártnál sokkal hatékonyabb volt, amikor a Dimorphosba csapódott. Az aszteroida közelebb került a Didymoshoz, és a NASA szerint a keringési ideje több mint 32 perccel lerövidült.

Annak kiderítése, hogy ez miért történt, kritikus fontosságú ahhoz, hogy egy nap valóban hatékony eszköz kerüljön az emberiség kezébe egy "fajpusztító" meteor eltréítésésre.

Amikor a Hera 2026 végén megérkezik az aszteroidához, a fedélzeti műszerei képesek lesznek megállapítani, hogy az aszteroida mennyire sérült, feltérképezni a szerkezetét, és következtetni arra, hogy a DART becsapódása miatt fennállt-e a veszélye annak, hogy darabokra reped - ami potenciálisan veszélyes kimenetelű lehet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde volatilitás vix részvény