Rekordnyereség felé tart az MVM Csoport, tovább nőhet a súlya a régiós gázpiacon
Üzlet

Rekordnyereség felé tart az MVM Csoport, tovább nőhet a súlya a régiós gázpiacon

Az idén első félévi 222 milliárd forintos nyereség után a második félévünk kicsit visszafogottabban alakulhat, de a 2024-es év egészét "optimistán látjuk, erős gazdasági teljesítményre számítunk" – mondta el a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Fazekas László, amelyben az első félévi eredmény főbb összetevőit és a kilátásokat jártuk körbe. Az MVM Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese rámutatott, hogy az energiaárak stabilizálódásával "a nagykereskedelem eredménye a korábbi rekordszintekhez képest mérséklődni fog", de ezzel együtt a sokféle földgázforrás elérhetősége, és a diverzifikációs törekvések erősíthetik Magyarország regionális "földgáz-hub", szerepét, ami "a cégcsoport pénzügyi eredményét is javítani fogja". Az interjúban számos pénzügyi kérdés szóba került, így például a befektetésre ajánlott hitelminősítés megőrzésének fontossága, és az idei évi esetleges osztalékelőleg befizetési kötelezettség is. A vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy az MVM Csoport négy újabb naperőmű projektet vett meg, és érintette a Paksi Atomerőmű tervezett üzemidő-hosszabbításának költségét, annak finanszírozási összetételét is. Szó esett továbbá a három új gázerőmű tender állásáról, és a tervezett finanszírozási konstrukcióról is. Az MVM Csoport vezérigazgatója, Mátrai Károly is előad a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferenciáján és egy panelbeszélgetésben is részt vesz, még nem késő regisztrálni itt.
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

Az idei első féléves 222 milliárd forintos, a tavalyi hasonló időszaki 209 milliárdnál nagyobb, adózás utáni eredményt milyen főbb tényezőknek tulajdonítja?

A 2024-es év első félévét a geopolitikai események ellenére viszonylag stabil piaci és makrogazdasági környezet jellemezte. A földgáz- és a villamos energia árak, valamint az infláció jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest és alacsonyabb szinten stabilizálódott. A szokásosnál enyhébb tél és a gazdasági környezet alakulása miatt a földgázfogyasztás jelentősen csökkent a hazai és a számunkra fontos cseh kiskereskedelmi piacon egyaránt, ezek következtében az árbevétel 2156 milliárd forintra mérséklődött. Várakozásunknak megfelelően a működési eredmény is alacsonyabb lett a tavalyi első félévi adatnál.

A pénzügyi eredmény viszont a stabilabb forint árfolyamnak és az alacsonyabb finanszírozási költségeknek is köszönhetően kedvezőbben alakult, így összességében a tavalyi első félévet meghaladó adózott eredményt realizáltunk.

A harmadik negyedév végén, hogy látja az idei egész évi potenciális nyereség folyamatokat? Lehet-e "extrapolálni" az első félévi 222 milliárdos nyereséget?

Az elmúlt évek tekintetében – kivételt képzett 2022, az orosz-ukrán konfliktus kitörésének éve – jellemző volt az év első felévben nyújtott erősebb pénzügyi teljesítmény. Az idei év tekintetében várakozásunk szerint hasonló tendencia lehet megfigyelhető, figyelembe véve többek között a fogyasztás szezonalitását is. Kiemelendő, hogy az idei évet extrém időjárás jellemezte, mely az MVM csoport működését is több szempontból befolyásolta. Az év hátralevő részéről is elmondható, hogy az időjárás nagymértékben képes befolyásolni eredményünket.

A várakozásunk szerint azonban a 2024-es gazdasági évünket is optimistán látjuk, erős gazdasági teljesítményre számítunk.

Mennyire látja fenntarthatónak a nagykereskedelmi szegmens nyereségtermelő képességét, illetve az EBITDA margin 20,9%-ra emelkedését a tavalyi első félévi 18,5%-ról és a 2022 első félévi 3,7%-ról?

A nagykereskedelmi szegmens eredménytermelő képességében fontos szerepet játszott, hogy mind tavaly, mind idén jól tudtunk reagálni a piaci áringadozásokra, éltünk a régiónkban adódó kereskedelmi, arbitrázs lehetőségekkel. Az eredményekhez hozzájárult az is, hogy a korábbi években megkötött idei szállítású ügyleteken magasabb eredményt tudtunk realizálni. Folyamatosan figyeljük és reagálunk a piaci változásokra és keressük az új lehetőségeket, azonban az árrés mérséklődése reális forgatókönyv.

Várakozásaink szerint az árak stabilizálódásával a nagykereskedelem eredménye a korábbi rekordszintekhez képest mérséklődni fog.

A hullámzó, illetve csökkenő B2B és egyetemes szolgáltatási áram- és gázértékesítési volumen, valamint a csökkenő hálózatkihasználtság milyen következményekkel jár az MVM Csoport pénzügyi eredménytermelő képességére?

Az idei évben is megfigyelhető volt mind a cseh, mind a hazai piacon, hogy a gázfogyasztás visszaesett, ezért gázkészleteink egy részét a tervezettnél alacsonyabb áron tudtuk eladni. Az idei év fogyasztáscsökkenése összefügg a szokatlanul enyhe téllel. Hosszabb időtávon a földgázfogyasztás további csökkenésével számolunk, ezzel párhuzamosan az áramfogyasztás az elektrifikációnak köszönhetően várhatóan növekedni fog. A globális felmelegedés hatására az időjárási szélsőségek vélhetően erősödni fognak, ezért a csökkenő fogyasztás ellenére középtávon szükséges a földgázhálózatok kapacitásának fenntartása.

Stratégiai időtávon azonban felmerül, hogy a jelenlegi gázhálózat-finanszírozási struktúra mennyire fenntartható, és szükséges lehet egy olyan struktúra kialakítására, amely jobban igazodik a változó használati viszonyokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az áramhálózat esetében más tendenciák érvényesülnek, folyamatos fejlesztés szükséges, hogy a hálózatunkat felkészítsük a jövő kihívásaira.

A nettó adósság/EBITDA esése, azaz a csökkenő eladósodottság milyen pénzügyi és beruházási lehetőségeket nyit ki az MVM Csoport előtt, és számíthatunk-e még idén, vagy a jövő év első felében újbóli tőkepiaci forrásbevonásra? Ha igen, milyen célokra mehet ez a forrásbevonás?

Az MVM Csoport eladósodottsági mutatója az első félév végén kifejezetten kedvezően alakult, de a Magyarország ellátásbiztonságának fenntartásához szükséges gázkészlet betárolását, illetve a végrehajtásra kerülő beruházásokat követően az év végi adósságállomány a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan magasabb lesz, mint a féléves érték.

A nettó adósság/EBITDA mutatón kívül a nemzetközi hitelminősítők más mutatókat is vizsgálnak, amelyeknek szintén szükséges megfelelnünk annak érdekében, hogy a befektetésre ajánlott hitelminősítésünket fenntartsuk. Ezen túl az MVM Csoport likviditási helyzetének biztonsága, valamint a zavartalan energiaellátás biztosítása céljából jelentős likviditási tartalék fenntartása is szükséges.

A bevont külső forrásokat elsősorban a csoport stratégiájában megfogalmazott célok, különösképpen a zöld átállás megvalósítása, valamint a hazai ellátásbiztonság fenntartása érdekében használjuk fel. A zöld átállás nem csupán a megújuló termelőkapacitások bővítését, hanem a megújulók csatlakozásához szükséges hálózatfejlesztéseket, vagy az átviteli rendszer kiegyensúlyozásához szükséges rugalmas termelő kapacitások létesítését is magában foglalja.

Úgy látjuk, az idei forrásbevonási terveink teljesülni fognak a már végrehajtott, illetve folyamatban lévő forrásbevonási tranzakcióink eredményeképpen, így rövid távon tőkepiaci forrásbevonást nem tervezünk.

Természetesen a Csoport finanszírozási szükségleteit rendszeresen felülvizsgáljuk és a korábbi aktivitásunkkal összhangban a tőke- és hitelpiacokon aktív szereplők kívánunk maradni.

MVM Szekhaz3_
Az MVM Csoport székháza Budapesten a Szentendrei úton. Kép forrása: MVM Csoport

Az idei első félévi beszámoló alapján jelentős a készpénztermelő és nyereségtermelő képessége az MVM Csoportnak. Számítanak-e arra, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén év végén is osztalékelőleg befizetési kötelezettséget ír elő az egyedüli (állami) részvényes az Önök számára, ami így beruházások elől vonhat el forrásokat?

Az osztalék-, és az osztalékelőleg fizetése tulajdonosi döntés, így amennyiben a tulajdonos ilyen döntést hoz, akkor az MVM Zrt. teljesíteni fogja azt. Ugyanakkor a tulajdonosnak is egyértelmű érdeke, hogy a hazai biztonságos energiaellátás fenntartásához és a tervezett fejlesztésekhez szükséges beruházásokat az MVM meg tudja valósítani. Emellett a tulajdonos is elkötelezett az MVM stabil pénzügyi helyzetének és a befektetési kategóriájú hitelminősitésének megtartása mellett.

A tavalyi évben fizetett osztalékelőleg mértékének meghatározását is gondos mérlegelés és egyeztetés előzte meg, így ilyen jellegű esetleges igény esetén a jövőben is hasonló iterációra számítunk a tulajdonossal.

Az ESG rating javítása kifejezett célja az MVM Csoportnak, milyen lépéseket tesznek a következő egy évben ennek érdekében?

Az ESG minősítés a pénzügyi piacokon jelenlévő vállalatok számára a hitelminősítéshez hasonló funkciót tölt be: célja, hogy a befektetők, finanszírozók szemében összehasonlítható módon jelenítse meg a kibocsátó vállalatokat – ezúttal fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve. Az ESG minősítés tehát a befektetési célvállalatok fenntarthatósági szempontú priorizálásában segíti a befektetőket. Ennek megfelelően, valóban fontos az MVM Csoport számára is a minél előnyösebb ESG minősítés megszerzése és fenntartása. Az MVM folyamatosan követi a meglévő és várható jogi szabályozásokat e témakörben, és mindent megtesz a felkészülés érdekében.

2024-re vonatkozóan már az új fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségeknek megfelelő jelentés készül, a weboldalon elérhetővé tett információk köre és mélysége egyaránt jelentős mértékben tovább javul.

A gyakorlati oldala ugyanennek, hogy az MVM 2024 elején elfogadott stratégiája az ESG célokat a középpontba helyezve soha nem látott mértékű beruházásokat és fejlesztéseket irányoz elő karbonsemleges és rugalmas termelési kapacitások kiépítése, hálózatfejlesztések vonatkozásában, valamint a meglévő atomerőmű működési idejének meghosszabbítása érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minapi magyar-orosz üzleti fórumon tartott beszédében azt jelezte, hogy tovább növelik az MVM és a Gazprom közötti gázpiaci együttműködést, és így a MVM regionális gázpiaci szerepét. Ez milyen pénzügyi eredménytermelő hatásokkal járhat, tovább nőhet-e a cégcsoport eredménytermelő képességében a nagykereskedelmi gáz szegmens jelentősége?

Magyarország földrajzi helyzetéből, a nagy mennyiségű és több forrásból származó gáz hozzáférhetőségéből, illetve az útvonalak diverzifikációjából adódóan az MVM Csoport tovább erősítheti szerepét a közép-kelet-európai régió gázellátásában, ezért folyamatosan vizsgáljuk versenyképes források bevonásának lehetőségét. A földgázbeszerzésekkel kapcsolatos konkrét pénzügyi előrejelzésekről nem tudunk részletekkel szolgálni. Összességében természetesen elmondható, hogy

Magyarország regionális "földgáz-hub" szerepének erősödésétől, a kereskedelmi forgalom bővülésétől azt várjuk, hogy az ellátásbiztonság mellett a cégcsoport pénzügyi eredményét is javítani fogja.

A féléves jelentés közleménye szerint a június végi 629 MW megújuló villamosenergia termelési kapacitás mellé "további 249 MW beépített teljesítményű naperőmű bővülés történik a II. félévben", ami komoly portfólió bővülést jelent. Ez egy nagyobb, egyetlen földrajzi helyen található naperőmű projekt átvételét jelenti, vagy több kisebb projektet takar? Milyen forrásból finanszírozza ezt a jelentős megújuló teljesítmény növekedést a cégcsoport?

Elmondható, hogy a naperőműkapacitás-bővülés az idén május végén bejelentett akvizícióknak köszönhető.

A tranzakció során egyenként 3 MWp és 63 MWp közötti teljesítményű naperőművek kerülnek megvásárlásra Magyarország különböző részein, összesen négy lokáción.

A bejelentéskor közölt várható ütemezést tartva, a tranzakciók zárása 2024 második félévében megtörtént és ezzel a cégcsoport teljes megújuló kapacitása megközelíti a 900 MWp volument. A tranzakció finanszírozása az MVM Csoport idegen és saját forrásokat is magába foglaló forrásportfoliójából valósul meg.

Hogyan érinti a naperőművek piaci alapon megkereshető árbevételének (captured price) tavalyi és idei zuhanása az MVM Csoport naperőműves kapacitásait, érinti-e egyáltalán? Ha érinti, ezt pénzügyileg hogyan tudják kezelni, ellensúlyozni, és fékezi-e a további naperőmű kapacitások átvételét, illetve fejlesztését?

Az MVM aktuális fotovoltaikus portfóliója közel teljes mértékben hosszú távú átvételi szerződésekkel van lefedve, így a piaci árak kilengése nem, vagy csak kis mértékben érinti.

A jövőbeli beruházásokkal kapcsolatos döntésekre természetesen hatással van a piaci árak volatilitása és azok aktuális értéke is.

Egy PV beruházás hosszú távú befektetés, ennek megfelelő kereskedelmi és finanszírozási megoldásokat igényel, amit a piaci és szabályozói viszonyok befolyásolnak. 

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tervezett üzemidő-hosszabbítási munkálatai a jelenlegi becslések szerint mennyi forrást emésztenek fel a következő tíz évben? A négy blokk üzemidő-hosszabbítása és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházások teljes költség igénye valóban megáll-e 1,5 milliárd eurónál, amely tavaly decemberben elhangzott, és miből tudják ezt a jelentős tételt majd finanszírozni?

A hosszú távon stabil, versenyképes áron megvalósuló, karbonsemleges energiaellátás a nemzetgazdaság fejlődése és a lakosság szempontjából egyaránt kiemelt jelentőséggel bír, és nem képzelhető el a meglévő nukleáris kapacitások fenntartása nélkül.

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása magas prioritású cél, mivel mind a stabil, versenyképes árú energiaellátás, mind a karbonsemleges termelés kritériumainak megfelel. Az üzemidő hosszabbítás egy folyamatosan karbantartott és jó műszaki állapotú üzemben fog történni, a beruházás várható költsége tekintetében becslések vannak, de a folyamatban lévő előkészítési projektre való figyelemmel annak pontos mértéke még nehezen becsülhető.

Az atomerőmű beépített kapacitásához, magas rendelkezésre állási mutatójához és az általa megtermelt energia figyelembevételével ugyanakkor kijelenthetjük, hogy kapacitásarányosan (beépített MW) mind az MVM, illetve a magyar nemzetgazdaság számára hatékony beruházásról tudunk beszélni.   

Az üzemidő hosszabbítás megvalósításához szükséges forrás biztosítása érdekében az MVM Csoport vizsgálja a forrásbevonás alternatíváit, amely lehet hitel-, vagy tőkepiaci forrásbevonás, tulajdonosi tőkejuttatás, vagy ezek kombinációja is.

A finanszírozás kapcsán a költséghatékonyság mellett cél az erőmű élettartamához leginkább illeszkedő minél hosszabb futamidejű forrásszerkezet kialakítása, és a korábban említetteknek megfelelően olyan megoldás megvalósítása, amely mellett az MVM Csoport befektetési kategóriájú hitelminősítése fenntartható.  

A CCGT tenderek nyerteseinek eredményhirdetése mikorra várható a jelen tudásuk szerint, és ezekre a jelentős beruházásokra honnan, milyen irányokból lesz majd forrása az MVM Csoportnak?

A mátrai telephelyre tervezett beruházásunk esetén már rendelkezünk kötelező érvényű ajánlatokkal, így a beruházás megkezdésével kapcsolatos végső döntések a szállító kiválasztása tekintetében folyamatban vannak, reményeink szerint a vonatkozó aláírásra a következő hónapok során sor tud kerülni. A tiszaújvárosi CCGT blokkokra is hamarosan lejár a végső ajánlatok leadási határideje, így ezen beruházásokkal kapcsolatos döntéseket is kiemelt prioritással kívánjuk kezelni.   

Jelenlegi elképzelésünk szerint a finanszírozás egy exporthitel-ügynökség által biztosított szindikált hitellel történne,

de tekintettel arra, hogy a nyertes ajánlattevő, valamint a főberendezések szállítója még nem ismert, a beszerzési eljárás lezárásáig kizárólag a finanszírozási tranzakció előkészítése tud csak megtörténni.  

Az augusztus végén lezárt Shah Deniz gázmező akvizíciót hogyan, milyen forrásból valósították/valósítják meg?

A Shah Deniz-ben történő részesedésszerzés az eredeti ütemterveknek megfelelően zárult augusztus végén. A tranzakció fedezetét az MVM Csoport idegen és saját forrásokat is magába foglaló forrásportfoliójából valósította meg.

Címlapkép forrása: MVM Csoport

A cikk elkészítésében a magyar nyelvre optimalizált Alrite online diktáló és videó feliratozó alkalmazás támogatta a munkánkat.

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
tőzsde