Jogszabályt módosított a kormány, hogy mielőbb megkapják fizetésüket a Dunaferr dolgozói
Üzlet

Jogszabályt módosított a kormány, hogy mielőbb megkapják fizetésüket a Dunaferr dolgozói

Portfolio
Lépett a kormány, hogy a Dunai Vasmű dolgozói mielőbb megkapják a fizetésüket: a cég nevének említése nélkül, mai hatállyal pontosítja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a vagyonfelügyelő kirendelésének, a Bérgarancia Alapból történő támogatás-lehívás veszélyhelyzeti szabályait. Kiderült az is, hogy mára az egykori Dunaferr mindkét utódvállalatának elrendelték a felszámolását.

A 24.hu összefoglalója szerint

  • ha az adós céggel szemben előterjesztett felszámolási kérelmet a bíróság nem utasítja el, az adós pedig az utolsó közzétett beszámolója szerinti üzleti évben átlagosan több mint 500 főt foglalkoztatott, a bíróságnak 3 napon belül ki kell jelölnie az ideiglenes vagyonfelügyelőt,
  • az ideiglenes vagyonfelügyelő a felszámolási kérelem elbírálásakor kezdeményezi a Bérgarancia Alap terhére az adós munkavállalói bértartozásának kiegyenlítését, ha az adós vagyonában ennek fedezete nem áll rendelkezésre. A felszámolás elrendelésekor a felszámolási eljárás kezdő időpontja előtt lehívott bérgarancia-előleg összegét a Bérgarancia Alap terhére lehívható támogatás összegébe be kell számítani,
  • ha nem rendelnek el felszámolást, az adós a végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül köteles a Bérgarancia Alap terhére lehívott támogatás összegét visszafizetni.

Ha mégsem egyenlíti ki a cég a munkabéreket, a vagyonfelügyelő haladéktalanul, de legkésőbb 3 napon belül bejelenti ezt a bíróságnak, amely haladéktalanul végzést hoz a csődeljárás megszüntetéséről, az adós felszámolásáról.

A hvg.hu azt írja, a Liberty Dunaújváros néven újjászületett cég mindkét utódvállalata ellen elrendelték a felszámolást. A Dunarolling Dunai Vasmű Kft. felszámolásán túl szeptember 20-án a Fővárosi Törvényszék arról értesítette a dunaújvárosi Keramet Hungary Kft.-t, hogy megállapította a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását.

Az adós cég a felszámolás alatt álló Dunaferr életképes egységeiből kialakított egyik utódvállalat, amelyet tavaly az indiai–brit Liberty Steel vásárolhatott meg. A felszámolás 15 napon belül el is indul, ha a Duna Furnace nem fellebbez.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1466716029