28 milliárdot ad a kormány e-töltőállomásokra, közzétették a végleges pályázati felhívást
Üzlet

28 milliárdot ad a kormány e-töltőállomásokra, közzétették a végleges pályázati felhívást

Portfolio
A következő években országszerte több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános e-töltőállomások az erről szóló programban, mától érhető el a 28 milliárd forintos támogatási lehetőség végleges pályázati felhívása. A kölcsönkérelmeket 2024. november 6-tól jövő május végéig lehet benyújtani - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A kezdeményezés a napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítésére is ösztönöz a fővároson kívül, elsősorban a hálózat fehér foltjaiban.

Az induló pályázat célja az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. A kiíráson elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások juthatnak többletforráshoz.

A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások bármelyik településén.

E helység kiválasztására egy technikai felhívás szolgál majd, amelyre első körben 2024. október 14. és 21. között lehet jelentkezni.

Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben maximum 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás például abban az esetben adható, ha a tervezett töltőállomás a felhívásban felsorolt, előnyben részesített járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét is.

A kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének fő szabály szerinti határideje a szerződéskötéstől számított három év. A beruházások közelebb visznek az országos lefedettség eléréséhez, ezzel kényelmesebben használhatóvá és vonzóbbá teszik a tiszta és csendes zöldautókat a minisztérium szerint.

Az elektromos autózás térnyerésének is köszönhető, hogy a korábbi folyamatos növekedéssel szemben az előzetes adatok szerint tavaly 11 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a hazai közlekedésben.

A kormány az új programmal megduplázza a szektor zöldítésére, az elektromobilitás terjedésére fordítható pályázati forrásokat. A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. A 30 milliárd forintos keretösszeg egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár 4 millió forintot is fedezhet.

Mostanáig közel 4600 gépkocsi beszerzéséhez igényeltek a cégek összesen 17,7 milliárd forintot.

Az új pályázattal együtt a különböző kormányzati programok már összesen 260 milliárd forint értékben ösztönzik zöldenergia termelésére és tárolására a magyar családokat és vállalkozásokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
acélipar acél acélgyártás kohó kohászat dunaferr