Tömegesen függesztik fel légitársaságok a járataikat a Közel-Keleten, budapesti járatok is érintettek
Üzlet

Tömegesen függesztik fel légitársaságok a járataikat a Közel-Keleten, budapesti járatok is érintettek

Portfolio
Irán rakétatámadást indított kedd este Izrael ellen, tovább fokozva a feszültséget a Közel-Keleten, ami újabb légtérzárakat és járattörléseket hozott a régióban, ahol már egyébként is bizonytalan volt az elmúlt hónapokban a légiközlekedés. A nyugati légitársaságok látványosan kerülik az izraeli mellett már az iráni és jordániai légteret is, emiatt tegnap este például a budapesti repülőtéren négy óriásgépnek is le kellett szállnia tankolni a hosszabb menetidő miatt. A Reuters gyűjtése alapján összeszedtük, hogy mely légitársaságok függesztették fel a régióba tartó járataikat, és hogy mely budapesti járatokat érintik ma a menetrendi változások.

Aegean Airlines

A görög légitársaság a Bejrútba közlekedő járatait október 31-ig felfüggesztette, Tel-Avivba pedig október 6-ig nem repül.

Air Algerie

Az algériai légitársaság további értesítésig felfüggesztette a Libanonba induló és onnan érkező járatait.

Air Baltic

A lett cég október 31-ig törölte Tel-Avivba közlekedő járatait.

Air Europe

A spanyol légitársaság október 2-ig nem repül Tel-Avivba.

Air France-KLM

Az Air France szeptember 30-án felfüggesztette a Párizs-Tel Aviv és a Párizs-Bejrút járatokat október 8-ig. A KLM legalább az év végéig felfüggesztette az összes Tel-Avivba tartó járatát - közölte a légitársaság október 1-jén. A francia-holland csoport fapados egysége, a Transavia 2025. március 31-ig törölte a Tel-Avivba közlekedő járatokat, november 3-ig pedig az Ammánba és Bejrútba tartó járatokat.

Air India

India első számú légitársasága további értesítésig nem repül Tel-Avivba.

Bulgaria Air

A bolgár légitársaság október 15-ig felfüggeszti minden izraeli járatát.

Cathay Pacific

A hongkongi légitársaság minden tel-avivi járatát törölte 2025. március 27-ig.

Delta Air Lines

Az amerikai légitársaság nem repül New York és Tel-Aviv között december 31-ig.

EasyJet

A brit diszkont légitársaság még áprilisban függesztette fel járatait Tel-Avivba, amiket 2025. március 30 előtt nem terveznek újraindítani.

Emirates

A légitársaság járatai Dubaj és Bejrút között nem közlekednek október 8-ig.

Etihad Airways

Abu-Dzabi légitársasága október 2-án számos járatát átirányítja a Közel-Kelet egyes részein elrendelt légtérkorlátozások miatt.

Flydubai

A dubaji légitársaság szeptember 30 és október 7 között törölte Dubaj és Bejrút között közlekedő járatait, valamint október 2-án és 3-án törölt Jordániába, Irakba és Iránba induló járatokat az átmeneti légtérzárak miatt.

IAG

A British Airways anyavállalata felfüggesztette a Tel-Avivba közlekedő járatait október 7-ig, a cégcsoporthoz tartozó Vueling január 12-ig nem repül Tel-Avivba, Jordánia fővárosába, Ammánba pedig bizonytalan ideig nem indít járatokat.

Iran Air

Az iráni légitársaság minden bejrúti járatát törölte további értesítésig – közölték szeptember 28-án.

Iraqi Airways

Az iraki nemzeti légitársaság szeptember 27-én jelentette be, hogy felfüggeszti bejrúti járatait.

ITA Airways

Az olasz légitársaság október 31-ig nem közlekedik Tel-Avivba.

LOT

A lengyel légitársaság még szeptember 20-án döntött úgy, hogy határozatlan ideig felfüggeszti Libanonba repülő járatait.

Lufthansa Csoport

A német cégcsoport október 31-ig felfüggesztette a Tel-Avivba tartó járatokat, míg a teheráni járatokat október 26-ig. A bejrúti járatokat november 30-ig felfüggesztik. Október 2-ig elkerüli az iráni, az iraki és a jordániai légteret a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalálódása közepette, és felfüggeszti az Ammánba és Erbilbe közlekedő járatokat. A SunExpress, a Lufthansa és a Turkish Airlines közös vállalata december 17-ig felfüggesztette a bejrúti járatokat.

Pegasus

A török légitársaság törölte bejrúti járatait október 7-ig.

Ryanair

A legnagyobb európai diszkont légitársaság október 26-ig nem repül Tel-Avivba.

Qatar Airways

A katari légitársaság átmenetileg felfüggesztette járatait Bejrútba.

Sundair

A német légitársaság október 31-ig törölte Berlin-Bejrút és Bréma-Bejrút járatait.

United Airlines

Az amerikai légitársaság biztonsági okokra hivatkozva további értesítésig törölte tel-avivi járatát.

Ami a budapesti járatokat illeti, hajnalban jelentős késéssel, de felszállt az Israir és az El-Al Budapestről Tel-Avivba induló járata, de a Wizz Air már törölte mai két tel-avivi járatát, valamint a Bluebird Airways is a délutáni járatát.

A Wizz Air holnap hajnali járata azonban még „várható” a Budapest Airport járatinformációs oldala szerint.

flightradar24
Forrás: Flightradar

Az izraeli háború kitörése óta nagy a bizonytalanság a régió légiközlekedése körül, a nyugati légitársaságok időről időre felfüggesztették az érintett területekre irányuló járataikat. A kieső járatok mellett további nehézséget okoz, hogy kerülik a légteret, Ukrajnát, Fehéroroszországot és Oroszországot már az orosz-ukrán háború kitörése óta, és már a Közel-Keleten is egyre több kitérőt kell tenni, ami az Ázsiába induló járatoknál jelentősen növeli az üzemanyagszükségletet, ezáltal pluszköltségeket okozva. Több légitársaság például korábban azért függesztett fel ázsiai járatokat, mivel az orosz légtér kerülése miatt már nem volt kifizetődő üzemeltetni őket. Ráadásul a közel-keleti és az ázsiai légiközlekedési piac egy gyorsan növekvő szegmens, így fájdalmas ez a döntés a légitársaságoknak, akik keresik a növekedési lehetőségeket az érett nyugati piacokon túl.

Az európai légitársaságok részvényei esnek a mai kereskedésben a súlyosabbra forduló közel-keleti helyzet miatt, de ennek csak egyik okát jelentik a járattörlések. Ami fájdalmasabb számukra, az az olajár emelkedése az erősödő geopolitikai feszültségek közepette, miután működési költségeikben nagy a súlya az üzemanyagnak, fedezni pedig csak rövid távon tudják magukat az olajár emelkedése ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!
Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde