Itt a kormány mesterterve az állam digitalizációjára, kijöttek a szabályok
Üzlet

Itt a kormány mesterterve az állam digitalizációjára, kijöttek a szabályok

Portfolio
Társadalmi egyeztetésre bocsátották a Digitális Állampolgárság Programról szóló törvénytervezetet, amely az állami ügyek "mobilra költöztetését" szabályozza.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio november 5-ei BAnking Technology rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

A tervezet az indoklás szerint az állampolgárokat érintő és számukra elérhető szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályokat, a digitális állampolgárság felhasználói profillal és a digitális állampolgárság keretalkalmazással, keretszolgáltatásokkal kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza. A társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2024. október 9-ig várja a kormány.

A DÁP legfontosabb eleme a DÁP mobilapp, amelybe folyamatosan érkeznek a funkciók, az új mobilról intézhető állami ügyek.

Szeptember 1-jétől például már mobillal is lehet igazolni magunkat a rendőr előtt, nem kell magunknál tartani a személyi igazolványt. Minden személyes adat megtalálható az alkalmazásban, nem kell külön előkeresni például a TAJ-számot, vagy az igazolványok számait. Az új alkalmazással egyszerűbben és gyorsabban lehet belépni az állami felületekre (mint például a magyarorszag.hu, az eSZJA vagy az Egészségablak).

Szeptember 12-éig 138 ezren töltötték le a Digitális Állampolgár mobilalkalmazást, 48 ezren regisztráltak hozzá, 30 ezren pedig már használták is valamire. Ahogy arról korábban is írtunk, később további funkciókkal bővül majd az app, amelyet a piaci szolgáltatók is használni fognak:

  • 2025 harmadik negyedévétől bankok, közműszolgáltatók felületeire is bejelentkezhetünk az appal, és ekkortól válik elérhetővé náluk a digitális aláírás is.
  • 2025 negyedik negyedévétől a gépjármű adás-vételt is intézhetjük az appban, a digitális tárcában minden okmány elérhető lesz elektronikus formában, az életkorunkat is igazolhatjuk vele.
  • 2026-tól jöhet az ePosta szolgáltatás, amely segítségével a közigazgatási szervekkel is levelezhetünk, jöhet az eFizetés is, mely egy online fizetési megoldás lesz, ha az ügyintézések során valamit ki kell fizetnünk, és a legfontosabb közigazgatási ügyeket is beépítik az appba.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio november 5-ei BAnking Technology rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repulogep repuloter los angeles