Vigyázz, hamis gázszámla értesítők jönnek az MVM nevében! - Fontos figyelmeztetést adtak ki
Üzlet

Vigyázz, hamis gázszámla értesítők jönnek az MVM nevében! - Fontos figyelmeztetést adtak ki

Portfolio
Az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítőket kaptak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei, ezért nagyon figyelmesen meg kell nézni a számlaértesítőket, főleg a küldő email címét és a helyesírást, mert ezekből már sejteni lehet, hogy csalási kísérletről van szó – adta ki a figyelmeztetést az ország teljes lakosságát ellátó egyetemes gázszolgáltató. Aki belefut ilyen csalási kísérletbe, az küldje el a levelet az MVM adathalászati bejelentésekre létrehozott email címére (adathalasz@mvm.hu), vagy hívja fel az alábbi számok egyikét; a gyanúra okot adó jelekről pedig további információkat talál a külön erre a célra létrehozott tájékoztató weboldalon (https://www.mvmnext.hu/Adathalaszat).

Egyre több úgynevezett adathalász üzenet érkezik nap mint nap a postafiókokba, amelyek sokszor fizetési felszólítással vagy a szolgáltatás kikapcsolásával fenyegetnek, a csalók az érintett személy ijedtségét használják ki, hogy megszerezzék a bankkártyája adatait. 

Ezt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei is ismét egyre többször megtapasztalhatták. Ez azt jelenti, hogy a csalók jellemzően nem magyar e-mail címekről online földgázszámla-értesítőket küldenek arra hivatkozva, hogy új földgázszámla készült.

Ezeken a megtévesztő, hamis értesítőkön a bankkártyás befizetés linkkel a csalók a saját oldalukra irányítják az ügyfeleket, hogy ott megszerezzék a bankkártyájuk adatait.

Az MVM kéri az ügyfeleit, hogy a kapott számlaértesítőt nézzék meg figyelmesen, hiszen a megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők. A hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, ezért minden esetben ellenőrizni szükséges, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak. Továbbá a levél helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatok találhatók benne.

A csalók jellemzően nem ismerik, hogy az adott ügyfél mikor szokott számlát kapni, tehát már az gyanakvásra adhat okot, hogy nem a megszokott időszakban érkezik a számlaértesítés. A legfontosabb támpont az e-számla-értesítőkben található direkt fizetési hivatkozás. Arra is felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy az MVM Next által küldött online gázszámla-értesítők feladója minden esetben az MVM Next online ügyfélszolgálat (ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu). További hasznos tudnivaló, hogy a gázszámlánál a Befizetem bankkártyával felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás felett tartva a kurzort mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz... kezdetű link jelenik meg.

Az email-ben érkező elektronikus számlákon, vagy számlaértesítőkön minden esetben szerepel az MVM Nextnél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma, továbbá feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (a bankszámlaszámot, illetve azt a számsort, amelyet a közlemény rovatban szükséges megadni). A számlát az értesítő pdf-mellékleteként küldik, ezért kérik az ügyfeleket, hogy ellenőrizzék, valódi-e a számla és a megfelelő adatok, időszak szerepelnek-e benne.

Hangsúlyozzák, hogy az MVM Next online ügyfélszolgálati oldalán sosem kérik, hogy adják meg bankkártya adataikat, azokat minden esetben csak a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően, gázszámlák esetén a CIB bank felületén szükséges beírni.

Az MVM Next elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik az illetékes hatóságokkal – szögezik le.

Arra kérik az ügyfeleiket, ha bármilyen gyanús magatartást észlelnek, vagy felmerül a gyanú, hogy adathalász-támadás célpontjává váltak, haladéktalanul továbbítsák az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt vagy jelezzék azt ügyfélszolgálatnak a 474 9999-es telefonszámon, amely 0620-as, 0630-as, 0670-es és 061-es előhívóval is hívható.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet