Portfolio signature

Sorra dőlnek a naperőműves rekordok Magyarországon

Rég kapcsoltak termelésbe olyan nagy mennyiségű új naperőmű-kapacitást, mint az előző hónapban. A saját célra termelő vállalati napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége csaknem annyival bővült, mint az eddigi rekordévben összesen, a kereskedelmi célú nagy napelemparkok havi kihasználtsága pedig ismét csúcsot döntött, idén már negyedszer.

Több, mint 300 megawattal (MW) nőtt 2024. augusztus eleje és szeptember eleje között a magyarországi naperőművek beépített teljesítőképessége és amint beszámoltunk róla, meghaladta a 7 000 MW-ot (7 085 MW). Ez egyben azt jelenti, hogy 2024 eddigi részében már több, mint 1 000 MW-tal (1 046 MW) bővült a hazai fotovoltaikus kapacitás, amire a korábbi évek közül csak 2022-ben és 2023-ban volt példa.

A rendszerirányító MAVIR által ismertetett részletes adatokból az is kiderül, hogy a kiemelkedően nagynak számító több, mint 317 MW-os augusztusi növekedés zömét a kereskedelmi célra termelő napelemparkok adták több, mint 200 MW-os havi bővüléssel. Ezek beépített teljesítőképessége szeptember elején már meghaladta a 3 889 MW-ot, miután az idei évben eddig összesen már közel 600 MW-tal (587,4 MW) nőtt.

A magyar földgáz kitermelési helyzetről és az ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Az egy hónappal korábbiakhoz képest jelentősen, újabb közel 90 MW-tal 626 MW fölé bővült a saját célra termelő (SCTE) naperőművek beépített teljesítőképessége. Ez jókora új havi növekedési rekord, de a szegmensnek idén egészében véve is rekordéve van, mivel a 2024-ben eddig elért közel 220 MW-os növekedés máris több, mint kétszerese a 2022-ben teljesített eddigi csúcsnak. (A szegmens felfutásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.)

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés